Gıda israfını önlemek için kurulan Treedots, 11 milyon dolar yatırım aldı

Singapur merkezli Treedots, yeni gelen yatırımı geçen yıl faaliyet göstermeye başladığı Malezya'daki operasyonlarını büyütmek ve diğer ülkelere açılmak için kullanacak.
Gıda israfını önlemek için kurulan Treedots, 11 milyon dolar yatırım aldı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre, dünyada üretilen yıllık 4 milyar ton gıdanın 1.3 milyar tonu çöpe gidiyor. Bu gıdanın 4’te biri kurtulabilirse, dünyadaki 821 milyon aç insan doyuracağı düşünülüyor.  Bunun finansal değeri yaklaşık 1 trilyon doları buluyor. Bu yüzden bu konu, son otuz yıldır tüm dünya tarafından titizlikle üzerinde durulan konuların başında geliyor.

Son dönemlerde yapılan çalışmalara bakıldığında teknolojinin gıda israfını önlemede yalnızca üretim ve servis aşamalarında değil, tüketim sonrasına da odaklandığı görülüyor. Bu platformlar, atıl yiyeceklerin paylaşımını ve yeniden dağıtımını kolaylaştırıyor. Buna paralel olarak bugün edindiğimiz bilgilere göre gıda israfını önleme üzerine çalışan Singapur merkezli TreeDots, 11 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırım, Active Fund, Seeds Capital, yazar Nir Eyal ve aktris Fiona Xie gibi yatırımcıların katılımıyla Amasia ve East Ventures liderliğinde geldi. Yeni yatırım ile şirket, toplam yatırım bedelini 15 milyon dolara çıkardı.

Her şey 24 ton avokado ile başladı

Şirket yeni gelen yatırımı, geçen yıl faaliyet göstermeye başladığı Malezya'daki operasyonlarını büyütmek ve diğer ülkelere açılmak için kullanacak. Ayrıca TreeLogs adlı lojistik ve tedarik zinciri işini optimize etmeyi hedefliyor. East Ventures yönetici ortağı Roderick Purwana, "Gıda kaybı şimdiden trilyon dolarlık bir sorun. Treedots; bu noktada artan gıda israfı yoğunluğunu, lojistik maliyetlerinin düşmesine ve emisyonların azalmasına olanak tanıyor” diyerek şirkete neden yatırım yaptıklarını anlatıyor.

Şirket, sosyal girişim olarak 2017'de kuruldu. Yiyecek ve içecek sektörü için gıda pazarı olarak faaliyete başlayan şirket üç genç girişimci Tylor Jong, Lau Jia Cai ve Nicholas Lim tarafından hayata geçirildi. Limanda kalan 24 ton avokadonun nasıl değerlendirmesi gerektiği sorusu üzerinden yola çıkan Treedots, işletmelerin tedarikçi tarafında atıl ürün diye nitelendirilen yiyecek ve içecekleri satın almasını sağlayan platform olarak tanımlanıyor. Böylece işletmeler ürünleri yüzde 90'na varan indirim ile elde ediyor. Şirket, gıdaların son kullanıcılara daha hızlı ulaşmasına yardımcı olmak için kendi soğuk zincir lojistik altyapısını da geliştiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.