Yasemin Oğuz, kurucu ortakları arasında yer aldığı Pusula Ai ile Arya Retreat 2021'de sunum yapan girişimciler arasındaydı. Şu an ABD'de yaşayan girişimci, lisenin son iki yılında üniversite sınavına mühendis olmak için çalıştığını anlatıyor.
Matematiği çok sevdiğini söyleyen Oğuz o döneme dair anılarını şöyle anlatıyor: "Annem ve babam öğretmen. Babam müzikte çok yetenekli olduğumu düşünüyordu. Bu yüzden konservatuvara gitmem konusunda ısrarcıydı. Annem ise doktor olmamı istiyordu. Sayısal bölümde başarılı bir öğrenciydim. Deneme sınavlarında yüksek puan alıyordum. Amacım iyi bir üniversitede mühendislik bölümünü kazanmaktı. İstanbul Teknik Üniversitesi Telekomünikasyon Mühendisliği'ne girdim. Tabii ki sınava girerken sonrasında kendi işimi yapacağımı aklımın ucundan bile geçirmiyordum."
Bu bölümü kendi isteğiyle girdiğini söylüyor ve okuldayken cinsiyet üzerinden herhangi ayrımcı harekete maruz kalmadığını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Girişken, çalışkan ve başarılı bir öğrenciydim. Bir taraftan o dönem daha erkeksi bir tavrım vardı. Dolayısıyla çok fazla yakın erkek arkadaşa sahiptim. Örneğin ortaklarımdan Kayhan Eritmen okuldaki en yakın arkadaşımdı."
"Akademisyen olma hevesimi kaybettim"
BD'de doktoraya devam edebilmek için Koç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başladı ve program dahilinde asistanlık da yapması gerekiyordu. İki yıllık master suresinin ardından doktora icin ABD'deki University of California Berkeley'e gitti. Girişimci o dönemi söyle anlatıyor: "Koç Üniversitesin'de sevilen bir asistandım. Öğrencileri ve yaptığım işi çok seviyordum. Fakat ilk danışmanımla sorunlar yaşadım. Bu sorunlar nedeniyle Türkiye'deki akademik kariyerimi sürüncemede kaldı ve uzadı. Türkiye'deki master ve doktora öğrencilerinin yaşadığı suistimal nedeniyle 10 tane kaliteli yayınım olmasina rağmen Koç Üniversitesin'den mezun olamamıştım. Bu yüzden doktoramın ilk senesinde sadece Türkiye için çalıştım. Bu durum UC Berkeley'deki doktora yıllarıma yansıdı ve zamanla akademisyen olma motivasyonumu kaybettim."
Yasemin Oğuz, doktoranın ardından Cisco'da data scientist olarak çalışmaya başladı. İki çocuk annesi olan girişimci çalışan kadınların birçoğu anne olduktan sonra çalışmaya devam edip etmemek konusunda arada kaldığını anlatıyor ve ekliyor: "Doğum izni sonrası işe adaptasyon sağlamak bir anne için güçleşebiliyor. Bu durum kadınların kariyerlerini etkiliyor. Bu noktada çocuğumu bırakıp yeniden işe dönme fikri çok korkutucu gelmişti. Bebek doğduktan sonra var olan bütün izinlerimi kullandım. Daha sonra şirkettekiler illa işe dönmem konusunda ısrar ettiler ve bana evden çalışabileceğimi söylediler. Bu pandemiden üç yıl kadar önceydi. Bu noktada mühendisliğin kadınlar için ne kadar uygun bir meslek olduğunu anladım. Ben yazılımcıyım. Dolayısıyla bir fabrikada ya da üretim yerinde olmamı gerektirecek bir durum yok. İşimi uzaktan yürütebiliyorum. Bir taraftan doktor olsaydım hastaneye, öğretmen olsaydım okula gitmek zorundaydım.
Cisco'ya olan gönül bağından ötürü hala Cisco'da çalışmaya devam eden Yasemin Oğuz, Pusula Ai'de işe alımlar başlayınca kadın çalışanların çocuk yaptıkları andan itibaren evden çalışma hakkına sahip olacağını söylüyor. Bunun şirketin ilk kuralı olacağını belirtiyor ve ekliyor: "Çünkü evden çalışmak bir anne için artı puan. Bir taraftan ortaklarım da bu konuyu destekliyor."
Geçen sene Oğuz, eşi Barlas Oğuz, Kayhan Eritmen, Yunus Sarıkaya ile Pusula Ai'yi Türkiye'deki parlak gençlere yeni iş alanı yaratmak adına kurdu. Şirket, firma maliyetlerinin düşürülüp kar oranlarının en iyilenmesi için yapay zekaya dayalı algoritmalar kullanan öngörücü karar mekanizması yazılımları geliştiriyor.
Kadınlar Anlatıyor serisinin diğer röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap