Webrazzi Dijital 2021, İnternet sitesi trafik ölçümleme ve analiz servisi SimilarWeb'in Türkiye Temsilcisi Digitaflex Kurucu Ortağı Hande Çavuşoğlu'nun "2022'ye Doğru: Tüketicide Neler Değişiyor?" sunumuyla devam ediyor. Çavuşoğlu, sunumuna "Covid-19 pandemisinin hızlandırdığı trendler ve buradaki kaldıraç etkisi devam ediyor mu? sorusunu cevaplayarak başladı. Bu sorunun cevabı TV streaming, e-ticaret, turizm ve gaming başlığı altında incelendi.
Çavuşoğlu, süpermarket kategorisinde ciro büyümesi ana kategorilere göre yüzde 380 olduğunu söyledi. Sunumunda pandemiyle online süpermarketlerin 'hızlı teslimat' kategorisinin sürekli yükselişte olan yıldız kategoriler arasında girdiğini belirtti. Bunun nedenini satın alma olasılığının en yüksek olduğu alan olmasına bağladı. Amazon verilerine göre Eylül 2019 ila Eylül 2020 arasında elektronik, ev/mutfak ve sağlık/ev bakımı kategorileri yüzde 34 artış gösterdi.
Türkiye'de ise Satışa dönme oranları 2020 başından 2021 başarılı şekilde arttığını belirterek oyun alanın çok daha büyük olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, marketplace site-içi aramalarda gıda ürünlerinde artış görülmeye devam edildiğini belirtti. İki ilginç örnekle bu iddasını şöyle destekledi: "Trendyol'da 'peynir' içeren 12 kelime 2020 ila 2021'i kıyasladığımızda 40 bin 124 ziyaret almış olduğunu gördük. Hepsiburada'da ise 'kahve' içeren 163 kelime aynı dönemde 76 bin 293 kere aranmış."
"Gittiğimiz yer kocaman bir hızlı teslimat ekosistemi ve her şeyin birleşeceği super app'ler" diyerek Ocak 2021 ila Eylül 2021 arasında en çok indirilen aplikasyonun 5 milyondan fazla indirilmeye sahip olan Hepsiburada: Online Alışveriş olduğunu belirtti. İnsanlar koronavirüs önlemleri nedeniyle evlerine çekilirken çeşitli online satış ve eğlence platformları için bu değişim bir fırsata dönüştüğünü belirten Hande Çavuşoğlu, bu alana yeni büyük yatırımlar yapıldığını buna karşılık sektöre yeni oyuncuların katıldığını söyledi. Dünya genelinde Ocak 2021 verilerine göre Netflix'in 205, Amazon Prime'ın 150 ve TenCent'in 90 milyon aboneye sahip olduğunu kaydetti. Türkiye'de ise içerik tüketme davranışlarının değiştiğini sözlerine ekledi. Son 12 ayda ulusal TV kanallarının izlenme oranlarında yüzde 8'lik bir düşüş yaşandığını söyledi. Buna karşılık izleyicilerin TV streaming platformlarına kaydığını belirtti ve sözlerine altı aylık süre zarfında sektöre yeni oyuncuların katılmasıyla bu alanda sıçrama yaşanacağını söyledi. 2022'nin streaming yılı olacağını kaydetti.
Seyahat sektöründeki toparlanma grafiğini Ocak 2019 ila Eylül 2021 arasındaki ziyaret sayılarına göre anlattı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin pek çok alanda olduğu gibi turizmde de önemli değişimleri ve yeni trendleri gündeme getirdiğini belirten Çavuşoğlu, yükselen turizm trendleri arasında kiralık/satılık karavan ve kiralık/yazlık villa olduğunu belirtti. Aynı zamanda Türkiye'de elektrikli scooter kullanımının yaygınlaştığını sözlerine ekledi. Martı'nın Eylül 2021 itibarıyla sadece Android'de 200 bin üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahip olduğunu belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap