Otonom sürüş girişimi Wayve, 10 milyon pound yatırım aldı

Birleşik Krallık merkezli otonom sürüş girişimi Wayve, online market platformu Ocado'dan 10 milyon pound yatırım aldı.
Otonom sürüş girişimi Wayve, 10 milyon pound yatırım aldı

Birleşik Krallık merkezli otonom sürüş girişimi Wayve, online market platformu Ocado'dan 10 milyon pound yatırım aldı. İki şirket böylelikle, yoğun şehir trafiğinin bulunduğu alanlarda market teslimatlarının otonom araçlarla sağlanabilmesi için bir ortaklığın da kapılarını açmış oldu.

2017 yılında, Alex Kendall ve Amar Shah tarafından hayata geçirilen Wayve, alıştığımız otonom sürüş girişimlerinden biraz farklı. Zira şirket, araçları yönlendirmek için daha maliyetli Lidar ve diğer sensörler yerine derin öğrenme ve kamera kullanımıyla dikkat çekiyor. Yani bu özellik, Wayve'i rakiplerinden ayırıyor da diyebiliriz.

Wayve, her katmanda veriye dayalı, sürmeyi öğrenen tam otonom bir sürüş sistemi geliştiriyor. Farklı kentsel ortamlarda ölçeklenebilen karmaşık sürüş yeteneğine sahip yapay zeka geliştirmek için uçtan uca derin öğrenmeyi kullanıyor. Wayve, otonom operasyon için donatılmış bir elektrikli araç filosu işletiyor.

Yapılan yatırım ve anlaşmayla birlikte Wayve'in donanım ve yazılımı Ocado minibüslerine takılacak ve trafik sıkışıklığını içeren gerçek dünya senaryolarında bir yıl boyunca denenecek. Özetle Ocado, Wayve teknolojisine erken erişim sağlamış olacak. Daha uzun vadede ise Ocado, teknolojiyi daha geniş global ayak izi boyunca kullanmak istiyor. Çünkü şirketin Ocado Smart Platform (OSP) olarak adlandırdığı teknolojisi dünyanın dört bir yanındaki diğer perakendecilere lisanslanıyor. Bu da Ocado'yu global bir şirket haline dönüştürüyor.

Anlaşma ile birlikte Wayve ayrıca, genel olarak teslimat sürüşü hakkında daha fazla veri toplamak için bilgisayarları ve kameralarıyla Ocado araçlarını güçlendirecek.

Wayve'in yeni yatırımla birlikte bugüne kadar aldığı toplam yatırım miktarı ise ortalama 60 milyon dolara ulaştı. Girişim ayrıca 2022'nin başlarında Londra'daki süpermarket zinciri Asda ile otonom teslimat kamyonları denemesine başlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.