Akıllı Kobi Platformu'nun detaylarıyla ilgili bilgiler açıklandı

Akıllı KOBİ Platformu Lansmanı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel’in ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.
Akıllı Kobi Platformu'nun detaylarıyla ilgili bilgiler açıklandı

KOBİ’ler Türkiye ekonomisinin yüzde 99,8’ini oluşturuyor, 11,5 milyon istihdam sağlıyor, 5,8 Trilyon lira ciro gerçekleştiriyor. Diğer taraftan pandemi ile birlikte daha artan dijitalleşme ihtiyacı en çok KOBİ’leri etkiledi. Dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen KOBİ’ler ticari hayatlarına devam etmekte zorlandı. Bu doğrultuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, KOBİ’lerin özellikle pandemi döneminde daha da belirginleşen dijitalleşme ihtiyacına yönelik Akıllı KOBİ platformunu hayata geçirdiğini geçtiğimiz aylarda duyurmuştuk. Bugün teknoloji tedarikçileri ile KOBİ’leri tek bir çatı altında buluşturan platformun lansmanı gerçekleşti. Lansman, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel’in ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital dönüşüm alanında yeni bir vergi teşvik programı üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla, KOBİ'lerimizin dijital dönüşüm harcamalarını vergi teşviki kapsamına alacağız" dedi. Yeni tip koronavirüsün, (Kovid-19) hızlandırıcı etkisiyle çalışma biçimlerinin, iş ortamının, iş geliştirme süreçlerinin dönüşüme sahne olduğunu belirten Varank, salgının orta vadeli etkilerine karşı hazırlıklı olunarak bu dönüşümün fırsata çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Varank, bu dönüşümünde KOBİ'lerle başarılabileceğini vurgulayarak, "Yetkin insan kaynağı, sağlıklı işleyen bir altyapı, etkin ve stratejik iş birlikleri, yüksek Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi. Bu dört ana sütun üzerine inşa edilmiş bir KOBİ ekosistemiyle Türkiye, rekabet gücünü ve oluşturduğu katma değeri katbekat arttıracaktır." diye konuştu.

KOBİ’ler için dijitalleşmenin bir ihtiyaçtan öte, bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu bilinçle Visa ile birlikte Akıllı KOBİ Platformu’nu hayata geçiriyoruz. Akıllı KOBİ Platformu’nda teknoloji tedarikçileri ile KOBİ’leri tek bir çatı altında buluşturuyoruz. Akıllı KOBİ ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik tüm sektörler için dijitalleşme olanağı sunuyoruz. Akıllı KOBİ’ye kayıtlı teknoloji tedarikçilerini 1,5 Milyon üyemiz ile buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Pandemi süreci KOBİ’lerin dijitalleşmesini önemli bir ihtiyaç haline getirdiğini söyleyen Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, "Bugün TOBB iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Akıllı KOBİ platformunun hizmet sağlayıcılar tarafından böylesi bir yoğun ilgiyle karşılanması doğru işi yaptığımızı gösteriyor. Visa olarak İşimi Yönetebiliyorum eğitimlerini de platforma dahil ettik. Eğitimleri tamamlayan ilk 50 KOBİ’ye dijitalleşme ve e-ticarete giriş paketini bedelsiz olarak sağlayacağımızı paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" diye konuşuyor.

Platformda Visa Dünyası sekmesinin yer aldığını belirten Tezel, KOBİ’ler için ödemeler dünyası konusunda bir rehber niteliğinde olacağını, Visa ve üye bankaların sunacağı faydalar, avantajlar ve kampanyaları buradan takip edebileceklerini söyledi.

12 ana kategori, 80 başlık

Akıllı KOBİ, geniş bir ekosistemi KOBİ’lerle buluşturan ilk platform olma özelliğine sahip. Platform; içerdiği ürün, hizmet, bilgi ve eğitimlerle KOBİ’lere özel bir dijital dönüşüm üssü olarak hizmet verecek. Akıllı KOBİ’yi ziyaret eden KOBİ’ler ihtiyaçlarını kategoriler ya da sektörler bazında keşfedebilecek, bu ürün ve hizmetleri sunan tedarikçilerle buluşabilecek. Ayrıca KOBİ’ler kendilerini dijitalleşme konusunda test edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. Böylelikle KOBİ’ler A’dan Z’ye dijitalleşme konusundaki tüm ihtiyacını Akıllı KOBİ platformunda karşılamış olacak.

Akıllı KOBİ’nin Mayıs ayında duyurulan ilk fazından bu yana dijitalleşmeye yönelik ürün ve hizmet sunan 800’e yakın tedarikçi platforma kayıt oldu. Bu şirketlerin sunduğu; bulut ve yapay zeka çözümleri, e-ihracat, sanal POS çözümleri, mobil geliştiriciler, veri analizi gibi hizmetler 12 ana kategoride toplam 80 başlık altında toplanıyor. KOBİ’ler bu ürün ve hizmetlere, tedarikçilerin sitelerine yönlendirilerek uygun ödeme koşullarıyla ulaşabiliyor.  

Websitesi dört ana başlıktan oluşuyor. Bunlardan ilki Dijital Çözümler... Bu, KOBİ'lerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak için teknoloji tedarikçiler tarafından yüklenen dijital çözüm ve hizmetlerinin listelendiği alan olma özelliğini taşıyor. İkinci bölüme Bilgi Bankası adı veriliyor. Burada KOBİ'lerin merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri her konuyla ilgili çeşitli içerikler bulunuyor. Dijital dönüşümün her kısmıyla ilgili ilk adımdan başlayarak işi büyütmek için çeşitli içerikler hazırlanmış durumda.Bu bölümde ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenerek artacak.

Benzer şekilde üçüncü bölüm olan KOBİ Akademi Bölümü de en önemli eğitim noktalarından birisi olarak tanımlanıyor. Burada pek çok farklı kurumun dijital dönüşümlerine yer veriliyor. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve alanında uzmanların yer aldığı 7 başlık ve 47 modülden oluşan eğitim videoları KOBİ’lerin finansal disiplin ve dijitalleşme becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. KOBİ’lerin kapasitelerini güçlendirecek bu eğitimlerin yanı sıra platformun ‘Visa Dünyası ve Ödemeler’ bölümünde ise KOBİ’lerin ödemelerle ilgili ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler, kartla ödeme ve kart kabulü olmak üzere iki başlıkta anlatılıyor. Ayrıca bu bölümde KOBİ’ler, finansal kuruluşların Akıllı KOBİ’ye özel ticari Visa kart ve POS kampanyalarına da ulaşabiliyorlar.

Platform üzerinde yer alan çeşitli teknoloji tedarikçilerinin sergilendiği alanlar var. Dördüncü kısım da KOBİ'lerin dijital dönüşüm yolculuklarında hangi aşamada olduklarını değerlendirebilecekleri “Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme” bölümü de yer alıyor. 

Aynı zamanda KOBİ'lerin faydalanabilecekleri çeşitli içerikler, VİSA Dünyası'na yönlendirmeler, öne çıkan çözümler yer alıyor. En popüler araştırmalar, en çok ziyaret edilen firmalar rahatlıkla görülüyor. Teknoloji tedarikçilerin kendilerini tanıttığı özel alanlar da mevcut. Ürün sayfalarında firmayla ilgili merak edilen her şeyi bulmak mümkün oluyor. Buna KOBİ'lere özel indirim kodları da dahil. Aynı zamanda firmaya soru sorma imkanı da sağlıyor. Bu soru imkanı sayesinde Akıllı KOBİ'ler Platformu üzerinden KOBİ'ler ve teknoloji tedarikçileri mesajlaşabiliyor.

Nasıl çalışıyor?

KOBİ'lerin platforma öncelikle kayıt olması gerekiyor. Hangi sektörde faaliyet gösterdiğini tanımlaması gerekiyor. Daha sonra dijitalleşme yolunda kendi firma büyüklüğü ile ürün ve hizmetlerine uygun kategori içinde uygun olan hizmetleri filtreleyerek görüntülüyor. Böylece seçenekler arasında kaybolmaya imkan vermiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.