Çin, Alipay'i bölmeyi ve kredi bölümü için ayrı bir uygulama oluşturmayı planlıyor

Financial Times'ın haberine göre Çin, Ant Group bünyesinde bulunan Alipay'i parçalamayı ve fintech devinin kredi işi için ayrı bir uygulama oluşturmayı planlıyor.
Çin, Alipay'i bölmeyi ve kredi bölümü için ayrı bir uygulama oluşturmayı planlıyor

Çin, Ant Group bünyesinde bulunan Alipay'i parçalamayı ve fintech devinin kredi işi için ayrı bir uygulama oluşturmayı planlıyor.

Düzenleyiciler daha önce Ant Group'a AliPay’in işlerini Huabei ve Jiebei kredi veren işletmelerden ayırmasını emretmişti. Bu kapsamda Ant Group, aralarında Huabei ve Jiebei’nin bulunduğu kredi işi için yeni bir birim oluşturmuştu. Financial Times'a göre ise düzenleyiciler artık kredi işletmelerinin de bağımsız bir uygulamaya bölünmesini istiyorlar.

Financial Times'ın paylaştığı bilgilere göre sürece aşina olan kişileri odağına alarak planın Ant’ın kredi kararlarını destekleyen kullanıcı verilerini yeni bir kredi puanlama ortak girişimine devretmek olduğunu söyledi. Haberde, ortak girişimin kısmen devlete ait olacağı belirtildi. Ant kredi kararlarını destekleyen kullanıcı verilerini bir kısmı kamuya ait olacak yeni bir kredi değerlendirme girişimine aktaracak. Jack Ma’nın ekibinin ise şimdilik bu ortaklığı yöneteceği belirtildi.

Pekin'deki finansal düzenleyicilere yakın bir kişinin, Çin hükümetinin büyük teknolojinin tekel gücünün veri kontrollerinden geldiğine inandığını ve bunu bitirmek istediğini söyledi. 

CNBC'nin paylaştığı verilere göre ise Ant Group’un e-ticaret iştiraki Alibaba’nın Hong Kong’da listelenen hisseleri, Financial Times'ın haberinin ardından pazartesi öğleden sonra yüzde 4′ten fazla düştü. Hang Seng Tech endeksi neredeyse yüzde 3 düşerken, Tencent ve Meituan gibi diğer Çin teknoloji ağır ağırlıklarının hisselerinin de yenilmesiyle bu düşüş daha geniş Çin teknoloji sektörüne ağırlık vermiş oldu.

Reuters ise bu ayın başında, devlet destekli firmaların Çinli fintech devinin bir veri üzerindeki hakimiyetini gevşetecek bir hareketle Ant Group varlığından büyük bir hisse almaya hazırlandıklarını söylemişti. Buna göre Ant ve Zhejiang Tourism Investment Group, girişimin yüzde 35'ine sahip olurken, diğer devlet destekli ortaklar Hangzhou Finance and Investment Group ve Zhejiang Electronic Port'un her biri yüzde 5'ten biraz fazla hisseye sahip olacaktı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.