Fosil yakıtlar atmosfere yoğun şekilde sera gazları emisyonu yaratıyor. Bu yüzden sera gazı emisyonları içerisinde yüksek oranlarda bulunan karbon salımlarının yok edilmesi için teknolojileri geliştiriliyor. Küresel karbon salınımlarının bertaraf edilmesi teknikleri arasında en yaygını karbon tutma ve depolama... CCS adı verilen teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içinde önemli işler arasına girmesi planlanıyor. Bu endüstrinin 2030 yılında bu endüstrinin 800 milyar dolarlık bir boyuta ulaşması bekleniyor.
Dün Zürih merkezli karbon yakalama şirketi Climeworks'tan bir haber gündeme geldi. Şirket, Orca isimli tesisi hayata geçirdiğini duyurdu. Bu merkez, dünyanın ilk ve en büyük Doğrudan Hava Yakalama (Direct Air Capture – DAC) ve depolama tesisi olma özelliğini taşıyor. Tesis, 4000 ton CO2 tutma kapasitesine sahip. İnşa edilmesi 15 ay süren tesis, yakınındaki jeotermal santral tarafından sağlanan yenilenebilir enerjiyle çalışıyor.
Climeworks'ün kurucu ortağı Jan Wurzbacher, "Ocra, doğrudan hava yakalama endüstrisinde bir kilometre taşı olarak. Bu tesisle önümüzdeki yıllarda kapasitemizi hızla artırmaya hazırız. Yine de küresel olarak sıfır emisyona ulaşmak hala uzun bir yol." diye konuşarak tesisin önemini ortaya koyuyor.
2009 yılında Christoph Gebald ve Jan Wurzbacher tarafından kurulan Climeworks, doğrudan hava yakalama teknolojini kullanarak 1 milyar insana ulaşma hedefiyle yola çıktı. İsviçre merkezli şirketin en büyük rakipleri arasında WK Asia-Pacific Environmental, Pall, Bioteria and Climet Instruments bulunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap