SPONSORLU

Tarlam Cepte uygulaması ile tarımda Dijital Dönüşüm!

TürkTraktör tarım sektöründeki dijitalleşmenin öncülerinden biri olarak Tarlam Cepte uygulamasıyla tarımda teknolojinin daha fazla ve yaygın kullanımı için yenilikçi çözümler üretmeye devam ediyor.  
Tarlam Cepte uygulaması ile tarımda Dijital Dönüşüm!

Bugün Anadolu topraklarını işleyen her iki traktörden biri TürkTraktör ailesinden çıkıyor. Yerli pazardaki liderliğinin yanı sıra TürkTraktör, %80’i Avrupa ve Amerika kıtası olmak üzere şimdiye kadar 130’dan fazla ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye’nin önemli kuruluşlarından biri konumunda bulunuyor. Dünya çiftçilerinin de tercih ettiği ürünleriyle TürkTraktör, günümüzde tarımın dijital yolculuğuna; Türk çiftçi ekosistemine yön veren, dijital dönüşüme çiftçileri dahil eden ve dijital karar desteği sunan Tarlam Cepte uygulamasıyla önemli bir katkı sağlıyor.

Cep telefonları ve tabletlere indirilebilen Tarlam Cepte uygulaması, uydudan alınan veriler sayesinde sunduğu erken uyarı sistemiyle tarlanın uzaktan kontrol edilmesini sağlıyor. Ayrıca uygulama, kullanıcının tarlasına özel operasyonel verimliliğini arttıracak yöntemleri de sunuyor.

2019 yılında TürkTraktör tarafından akıllı tarım teknolojilerinin çiftçiler arasında kullanımını yaygınlaştırmahedefiyle sunulan Tarlam Cepte uygulaması, bugün binlerce kullanıcısıyla kendi kategorisinde en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor. Tarlam Cepte, girdi maliyetlerini azaltmak ve operasyonel verimliliklerini artırmak üzere çiftçilerin yeni teknolojilere erişimini kolaylaştırıyor. Tarlam Cepte kullanıcılarına bölgesel hava durumu bilgisi, hibe/destek duyuruları, mazot, gübre ve ilaç fiyatları, hikayeler, gelir&gider hesaplayıcı ve önemli linkler ücretsiz olarak sağlanırken, uydu verileri sayesinde tarla konumu alınarak,117 farklı bitkinin üretim önerileri, bitki sağlığı görüntüleme, zirai problemli bölge tespiti, canlı yağış ve fırtına takibi, bitki yetiştiriciliği ve traktör sorunlarını uzmana sor, ilaçlama ve traktör kullanımı premium özellik olarak sunuluyor. Mobil uygulama Google Play, App Store’dan veya www.tarlamcepte.com adresinden ücretsiz indirilebiliyor. Ücrete tabi olan premium özellikler ise belirli traktörlerden satın alım yapan çiftçilere 1 yıl boyunca ücretsiz olarak sunuluyor.

Tarlam Cepte’nin yeni sürümü yalnızca çiftçilerin değil hobi bahçesi olanların ve organik tarım ile uğraşanların da ihtiyaç duyduğu bilgi ve önerileri kullanıcılarına sunuyor.

Tarlam Cepte uygulamasının yeni sürümünün öne çıkan özellikleri;

Uydu ile Bitki Sağlığı Görüntüleme:

Kullanıcılar, bu servis üzerinden bitkilerin sağlık durumunu takip ederken, tarladaki zayıf noktaları ve günlük değişimleri görebiliyor. Tarla sağlığı ile ilgili problemler, sulama eksikliği ya da fazlalığı, besleme eksiklikleri ve hastalıklı ya da ürün zararlısının olduğu alanlar uygulamada gösterilirken kullanıcılara erken müdahale imkânı sağlanıyor.

Haritada;

  • Kahverengi renk, toprağı
  • Sarı renk, mahsullerin gelişmekte olduğunu
  • Yeşil renk, mahsullerin sağlıklı ve gelişmiş olduğunu
  • Gri renk, görüntülerdeki bulut, bulut gölgesi ve sis gibi atmosferik etkiler sebebiyle bilgi alınamayan bölgeleri;
  • Mavi renk, su yoğunluğunun fazla olabileceği bölgeleri temsil ediyor.

Tarla Kontrol Haritası:      

Haritanızdaki;
Kırmızı renk, sağlıksız, yavaş gelişim gösteren veya farklı bir zirai problem içeren bölgeleri;
Yeşil renk, tarlanızdaki en yeşil, sağlıklı ve en iyi gelişim gösteren bölgeleri gösteriyor.  

Tarla Değişim Haritası;

Haritanızdaki;

Beyaz renk, değişim olmayan bölgeleri

Mor renk, bitki yeşilliği veya sağlığındaki düşüşleri

Mavi renk, bitki yeşilliğindeki artışları ve mahsullerdeki gelişimleri gösteriyor.

Mahsullerin gelişim döneminde Değişim Haritasında ağırlıklı olarak mavi renk tonlarının gözlenmesi, hasat döneminde ise ağırlıklı olarak mor renk tonlarının gözlenmesi bekleniyor.

Canlı Yağış ve Fırtına Takibi:

Canlı yağış & fırtına takip ekranı sayesinde tarlaya yaklaşan bulutlar ve fırtına gözlemlenerek olası koşullara ön hazırlık yapılabiliyor.

Bitki Yetiştiriciliği Önerileri:

Yetiştiricilik önerileri ile toprak hazırlığından hasat sonrasına kadar 117 farklı ürünün ve ürün çeşidinin fenolojik dönemlerine (büyüme dönemlerine) göre toprak işleme, sulama, gübreleme, ilaçlama gibi yetiştiricilik aktiviteleri hakkında bilgi veriliyor.

Gelir&Gider Hesaplama:

Akaryakıt, gübre, ilaç, tarım sigortası, tohum ve fidan gibi maliyetlerin kaydedildiği uygulama sayesinde ay sonunda tüm giderleri topluca görmek mümkün oluyor.

İlaçlama ve Traktör Kullanımı:

Tarlanın lokasyonu ve iklim koşullarına göre öngörülen işlemin yapılması için gerekli süre ve zaman aralığı belirlenerek en uygun dönem öneriliyor. Ayrıca traktör ile çalışma uygunluğu da kullanıcıya gösteriliyor.

İlaçlama ve traktör kullanma zamanları belirlenirken çiğ riski ve zamanı, rüzgâr, nem ve sıcaklık verilerini analiz eden algoritmalar sonucunda 2 parametre otomatik olarak çıkıyor. Bu çıktıyla çiftçilere 48 saatlik uygunluk haritası hazırlanıyor.

Tarlam Cepte Akademi:

Traktörle ilgili sorulara videolu cevaplar veriliyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde bitki sağlığı, ilaçlama ve ürünlerle ilgili eğitim videolarının da platformda yer alması için hazırlıklar sürdürülüyor.

Uzmana Sorun:

Kullanıcıların bitki sağlığı ya da traktör arızalarıyla ilgili gönderdiği fotoğraflı sorular 48 saat içerisinde yanıtlanıyor.

Önemli Sayfalara Linkler:

  • Tarım sigortalarının tanıtılması ve üreticilerin doğal afetlerden ayrıca diğer risklerden korunması için TARSİM’e
  • Çiftçilerin finans tarafındaki ihtiyaçlarının çözümü için TürkTraktör Finans’a
  • Ürün borsa fiyatları için TÜRİB’e yönlendirme yapılıyor. 

Hikâye Bölümü:

Platform üzerinde çiftçiler kendi üretim hikayelerini paylaşabildikleri özel alanda farklı ürün yetiştirme yöntemlerinden zirai mücadeleye, ekipman kullanımından yenilikçi uygulamalara kadar bilgi alışverişinde bulunabiliyor.

Ayrıca eğlenceli anket sorularıyla üreticilerin eğilimlerinin yanı sıra farklı alanlardaki talep ve beklentileri belirlenmeye çalışılıyor.

TürkTraktör tarım sektöründeki dijitalleşmenin öncülerinden biri olarak Tarlam Cepte uygulamasıyla tarımda teknolojinin daha fazla ve yaygın kullanımı için yenilikçi çözümler üretmeye devam ediyor.  

Daha ayrıntılı bilgi için: Tarlam Cepte uygulamasını Google Play, App Store’dan veya www.tarlamcepte.com adresinden indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.