"Chipageddon" yani çip felaketinin otomotiv sektöründe 60 milyar dolarlık kayıp yaşatacağı tahmin ediliyor

Chipageddon olarak tanımlanan çip felaketi çeşitli sektörlerde özellikle üretimi etkiledi.

Bilindiği üzere salgın döneminde alınan karantina önlemleri nedeniyle insanları evlere kapandı. Pek çok insan; bilgisayarları, akıllı cihazları, tabletleri, hatta oyun konsollarını daha çok kullanmaya itti. Çalışanlarının evden çalışması için uzaktan çalışma sistemleri geliştirildi. Mevcut altyapıyı iyileştirildi. Bu da akıllı telefon ve elektronik ürünlere talep arttırdı. Bir taraftan Çin'de yaşanan kuraklık, teknoloji ile ilgili birçok sektörde çip krizini gündeme getirdi. Küresel bağlamda çip tedarik etmek büyük bir sorun haline geldi. Yani dünya çapındaki mikroişlemci sıkıntısı, ekmek kızartma makinelerinden oyun konsollarına ve arabalara kadar her şeyin tedarikini etkiledi.

Markalar birbiri ardına açıklama yaptı

Hava Kuvvetleri, Minuteman II füzesini inşa etmek için kullanılan çipleri icat eden Jack Kilby ve Robert Noyce, 60 yıl sonra tırnaktan bile küçük ürünün dünya çapında bir soruna yol açacağından habersizdi. Çeşitli sektörlerde özellikle üretimi etkileyen bu dalga, çip felaketi yani Chipageddon tanımlandı. Çünkü entegre devre olarak adlandırılan bilgisayar devrelerini içeren mikroçipler, günümüz dünyasında bilgisayarlardan otomobile elektrikli cihazların en önemli ve en pahalı bileşeni olarak biliniyor. 

Chipageddon en çok etkilenen sektörler arasında otomotiv sektörü var. Temel sebebi pandemi başlangıcında araba üreticilerinin talebin azalacağını düşünerek siparişlerin azaltması... Bu noktada dünyanın önde gelen otomotiv şirketleri oldukça zarar gördü. Volkswagen, Nissan, Toyota ve General Motors gibi şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Avrupa'daki üretim hatları kapatıldı. ABD merkezli otomotiv şirketi General Motors, piyasadaki çip kıtlığının kâr beklentilerini 2 milyar dolara kadar düşürebileceğini açıkladı. Honda, Japonya’daki fabrikalarından birindeki araba üretimini 4 bin araç kadar azaltacaklarını belirtirken Nissan da Note hatchback modelinde bir üretim düzeltmesine gideceklerini söyledi. Bu sene otomotiv sektöründe 110 milyar dolar zararın olacağı konuşuluyor. Araç üretiminde çip krizinden kaynaklı yaklaşık 4 milyonluk bir kayıp yaşanacağı da belirtiliyor.

Daha sonra teknoloji şirketleri, bir biri ardına çip sorunu yaşamaya başladıklarını duyurdu. Geçen sene iPhone yeni modellerinin çıkış tarihini erteledi. Xbox ve Playstation oyun konsolları talepleri karşılanmakta zorlandı. Samsung gibi mevcut tedarikçiler ne kendilerinin ne de diğer markaların siparişlerine yetişemediklerini açıkladılar. Qualcomm da aynı sorunu yaşadığını bildirdi. Mikroçip analisti Sebastian Hou, "Geçmişte her evde belki sadece bir PC vardı. Şimdi bu sayı pandeminin de etkisiyle yükseldi, bu yüzden bu çok ciddi bir talep yarattı" diyerek başka bir boyut getiriyor.

ABD ve Çin arasındaki politik kriz de bu felaketi tetikledi. ABD'nin Çin menşeli üreticileri yasaklaması nedeniyle TSMC ve Samsung gibi Tayvan ve Güney Kore üreticilerine yöneldi. Dolayısıyla bu üreticiler arz ve talep dengesini kurmakta yetersiz kaldı. Dünyanın en büyük çip üreticileri arasında yer alan Tayvan'da yaşanan kuraklık da bunda etkili oldu.  Çünkü çip üretirken çok fazla miktarda su kullanılıyor. Dolayısıyla iklimsel sıkıntılar üretimin yavaşlamasına neden oldu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.