Apple, geliştiricilerle yaptığı anlaşma sonrasında App Store kısıtlamalarını gevşetmeyi kabul etti

Apple, bugün App Store'a gelen ve mahkeme onayını bekleyen ABD'li geliştiricilerin toplu davasını çözecek bir dizi değişikliği duyurdu ve geliştiricilerle yaptığı anlaşma sonrasında App Store kısıtlamalarını gevşetmeyi kabul etti.
Apple, geliştiricilerle yaptığı anlaşma sonrasında App Store kısıtlamalarını gevşetmeyi kabul etti

Apple, bugün App Store'a gelen ve mahkeme onayını bekleyen ABD'li geliştiricilerin toplu davasını çözecek bir dizi değişikliği duyurdu ve geliştiricilerle yaptığı anlaşma sonrasında App Store kısıtlamalarını gevşetmeyi kabul etti. Buna göre Apple ile ABD'li uygulama geliştiricileri arasındaki anlaşma, Apple'ın 100 milyon dolarlık bir ödemesini içeriyor.

Anlaşmanın şartları, App Store'u geliştiriciler için daha da iyi bir iş fırsatı haline getirirken, kullanıcılarının sevdiği güvenli ve güvenilir pazar yerini korumaya yardımcı olacak. Apple, bu noktada sözleşmeyi bilgilendirmeye yardımcı olan geliştirici geri bildirimlerini ve fikirleri takdir edeceğini ve devam eden adli inceleme sürecine saygı duyacağını da açıkladı.

Anlaşma, geliştiricilerin satın alma seçeneklerini iOS uygulamalarının dışındaki kullanıcılarla paylaşabileceklerini açıklıyor. Geliştiricilerin abonelikler, uygulama içi satın almalar ve ücretli uygulamalar için sunabilecekleri fiyat noktalarını genişletiyor ve nitelikli ABD geliştiricilerine yardımcı olmak için yeni bir fon kuruyor. Güncellemeler, Apple'ın App Store'u hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için daha da iyi bir pazara dönüştürmek için uzun süredir devam eden çabalarının bir bölümü olarak karşımıza çıkıyor.

Daha küçük geliştiricilerden yüzde 30 yerine yüzde 15 komisyon alınacak

Bir grup yazılım geliştiricisi, Apple'ın yüzde 30'a varan komisyon alma gibi uygulamalarla antitröst yasalarını çiğnediğini iddia ederek bahsi geçen davayı 2019 yılında açmıştı. Apple, yılda 1 milyon dolar veya daha az kazanan ABD'li geliştiricileri kapsayan önerilen bir anlaşmaya vardığını ve bu kapsamda geliştiricilerin Apple'ın komisyonlarının çok yüksek olduğu yönündeki tüm iddialardan geri çekildiğini söyledi.

Anlaşmanın bir parçası olarak Apple, geçen yıl yapılan ve daha küçük geliştiriciler için komisyonları yüzde 15'e düşüreceğini açıkladı. ABD, anlaşmayı her ne kadar ABD'li geliştiricilerle yapmış olsa da bu değişikliklerin globalde tüm geliştiriciler için geçerli olacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde de Güney Kore'nin Apple ve Google'ın komisyon tekelciliğini yasaklamak için harekete geçtiği haberini sizlere aktarmıştık. Güney Kore, bahsi geçen yasayı kabul ederse Apple ve Google'ın Güney Koreli geliştiricilerden yüzde 30 komisyon alamayacağı bilgisi paylaşılmıştı. Apple'ın yeni anlaşmasından sonra yazılım dünyasında dengelerin nasıl değişeceğini merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.