Apple ve Google, uygulama mağazalarındaki üçüncü taraf uygulamalardan aldıkları ücretler konusunda bir süredir incelemelere tabi tutuluyor. Şimdi ise Güney Kore'de bu alanda farklı gelişmeler yaşanıyor. Güney Kore yönetiminin yakında App Store ve Google Play Store için komisyon özelinde büyük bir engel getirebileceği konuşuluyor.
Güney Koreli meclis komitesi, çarşamba günü yaptığı oylamada, Google ve Apple'ın uygulama içi satın alımlarda yazılım geliştiricileri komisyonlarını zorla ücretlendirmesini yasaklama yolunda önemli bir adım olan bir yasanın değiştirilmesini tavsiye etti. Zira Apple ve Google, uygulama mağazalarını kullanan yazılım geliştiricilerin yüzde 30'a varan komisyonlar talep eden tescilli ödeme sistemlerini kullanmalarını gerektirdiği konusunda global olarak eleştiriliyor. Yani eğer Güney Kore bu yasayı kabul ederse Apple ve Google, Güney Koreli geliştiricilerden yüzde 30 komisyon alamayacak.
Genel kurulun oturumu geçici olarak 30 Ağustos'a ertelediği belirtiliyor. Eğer yasa kabul edilirse Güney Kore, bu tür global teknoloji devlerinin yasaya uygun şekilde oylanması halinde uygulama içi satın almalara faturalandırma sistemlerini dayatmasını yasaklayan ilk ülke olacak.
Apple, yaptığı açıklamada, tasarının diğer kaynaklardan dijital ürünler satın alan kullanıcıları dolandırıcılık riskine sokacağını, gizlilik korumalarını baltalayacağını, App Store satın alımlarında kullanıcı güvenini zedeleyeceğini ve Güney Koreli geliştiriciler için daha az fırsata yol açacağını söyledi. Google'un kamu politikası kıdemli direktörü Wilson White ise bunun acele edilmiş süreç olduğunu; bu yasanın Güney Koreli tüketiciler ve uygulama geliştiricileri üzerindeki olumsuz etkisinin olabileceğini söyledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap