SpaceX'in aracı, 2024'ten önce aya iniş için hazır olacak

NASA, insanları aya götürmek için Artemis adlı bir program üzerinde, Musk'ın özel uzay uçuşu şirketi SpaceX ile birlikte çalışıyor. Bu kapsamda SpaceX ile NASA arasında 2,89 milyar dolarlık bir anlaşma bulunuyor.
SpaceX'in aracı, 2024'ten önce aya iniş için hazır olacak

SpaceX'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk, SpaceX'in aya iniş aracının 2024'ten önce görevine hazır olacağını beklediklerini söyledi. Twitter üzerinden Musk'a şirketin tasarım zaman çizelgesi sorulduğunda, Musk şu anda henüz erken bir tarihte olduklarını belirtti. NASA ise 2024'ün, aya gitmek için en olası tarih olduğunu söyledi. 

NASA, insanları 1972'den beri kimsenin ayak basmadığı aya götürmek için Artemis adlı bir program üzerinde, Musk'ın özel uzay uçuşu şirketi SpaceX ile birlikte çalışıyor. Bu kapsamda SpaceX'in, 2,89 milyar dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak, ay görevlerinde kullanılacak insan iniş sistemleri (HLS) olarak bilinen ilk ticari iniş araçlarını geliştirmekle görevlendirildiğini belirtmek gerek.

Şirketin 2,89 milyar dolarlık teklifi, Jeff Bezos tarafından kurulan özel bir uzay şirketi olan Blue Origin tarafından yönetilen bir ekip de dahil olmak üzere iki rakibi geride bıraktı. Blue Origin bu duruma karşı çıkınca sözleşme, Government Accountability Office (GAO) raporuna kadar askıya alındı. GAO, 30 Temmuz tarihinde, Blue Origin'in bu karşı çıkışını reddetti. Geçtiğimiz günlerde, CNBC'den Michael Sheetz, Twitter üzerinden Musk'ın SpaceX projesini ilerletmek için 300 milyon dolar daha verdiğini açıkladı. Sheetz'in tweet'i, Musk'ın SpaceX'in iniş aracının 2024'ten önce hazır olacağı tahminine yol açan bir sürecin başlangıcını oluşturdu.

NASA, GAO'nun kararının, SpaceX'in ve ajansın, 50 yıldan uzun bir süredir aya ilk mürettebatlı görev için bir zaman çizelgesi belirlemesine izin verdiğini söyledi. NASA, 2024'te ilk aya inişle birlikte mürettebatlı Artemis uçuşlarını 2023'e kadar test etmeyi umduğunu da söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.