Medium, yazarların içeriklerinden para kazanmalarını sağlayan Partner Program'ı yeniliyor

Medium, alışılmışın dışında bir sisteme sahip diyebileceğimiz Partner Program'da yenilikler yapacağını açıkladı.
Medium, yazarların içeriklerinden para kazanmalarını sağlayan Partner Program'ı yeniliyor

Medium, 2017 yılında açtığı Partner Program ile o dönemde ücretli üyelerinden kazandığı parayı yazarlarla paylaşacağını söylemişti. Şirket, o günden bugüne 200 binden fazla kişiye ortalama 28 milyon dolar ödeme yaptı. Bu ödemeler ilk olarak okuma zamanı ile ilişkilendirilmişti. Yani Medium, üyelerinin bir yazarın içeriğini okumak için ne kadar zaman harcadıklarına bağlı olarak ödemeler yapıyordu.

Bu noktada ayda 5 ila 50 dolar karşılığında abone olan üyelerin tüm içerikleri rahatça okuduğunu da belirtmeden geçmemek gerek. Ayrıca her üyenin aboneliğinin bir kısmı, okudukları yazarlar arasında paylaştırıldı. Bu nedenle, eğer Medium üyesi, zamanının yüzde 10'unu bir yazarın eserini okuyarak harcadıysa o yazar abonenin gelir payının yüzde 10'unu almış oldu. Medium, alışılmışın dışında bir sisteme sahip diyebileceğimiz Partner Program'da yenilikler yapacağını açıkladı.

Açıklanan bu yeniliklere göre okuma süresine dayalı kazançların aynı kalacak, yani bu konuda herhangi bir değişiklik yapılması gündemde değil. Ancak  Medium, bir tavsiye programını yayına alacak ve böylece içerik üreticileri farklı şekillerde de para kazanabilecek. Aslında sistem aynı kalırken para kazanmanın yeni yolları açılmış olacak. 

Partner Program'daki yazarların kişiselleştirilmiş bir yönlendirme sayfası olacak

Yeni model kapsamında, Partner Program'daki yazarların kişiselleştirilmiş bir yönlendirme sayfası olacak. Buna göre bir okuyucu, bir yazarın sayfası aracılığıyla bir abonelik satın alırsa o yazar, o kullanıcının tüm aboneliği boyunca ödediği ücretin yarısını alacak. Tabii bu noktada işlem ücretleri sayılmayacak. Özetle; bir yazar, kendi yönlendirme sayfası aracılığıyla kaydolan her 100 üye için ayda 201 dolar kazanabilecek. 

Medium'a herhangi bir ödeme yapmayan, yani abonelik oluşturmamış bir okuyucu, bir yazarın e-postasına abone olduğunda ise o okuyucuya otomatik olarak yazar üzerinden üye olma linki gönderilecek. Bu noktada okuyucunun abone olma zorunluluğu bulunmuyor, fakat eğer üye olursa yazar bundan da para kazanabilecek. Medium, abone tavsiye kazançlarının, üye okuma süresine dayalı kazançlara ek olacağını belirtti. Bununla birlikte, gelirlerinin yarısı yönlendiren yazara gideceğinden, Medium'un yönlendirilen abonelerden elde edeceği gelir de düşmüş olacak.

Programa üye olmak zorlaştırıldı

Medium, Partner Program'da yazarların kazançlarını artırsa da bu programa üye olunmasını da bir tık zorlaştırdı. İleriye dönük olarak yazarların en az 100 takipçisinin ve bir yayınlanmış Medium yazısının olması gerekecek. Tüm bu gereksinimleri karşılasanız bile altı ay içinde herhangi bir içerik yayınlamazsanız bu ünvanınız elinizden alınabilecek. Ancak programdaki mevcut yazarlar 2021'in sonuna kadar statülerini koruyabilecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.