Google, kullanıcı verilerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle 80 çalışanını işten çıkardı

Google, 2018 ve 2020 arasında düzinelerce çalışanını şirketin araçlarına veya verilerine erişimlerini kötüye kullandıkları için işten çıkardı.
Google, kullanıcı verilerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle 80 çalışanını işten çıkardı

Vice'ın elde ettiği belgelere göre Google, 2018 ve 2020 arasında düzinelerce çalışanını şirketin araçlarına veya verilerine erişimlerini kötüye kullandıkları için işten çıkardı. Bu kapsamda bazı çalışanlar, potansiyel olarak Google kullanıcı veya çalışan verilerine erişim iddialarıyla karşı karşıya kaldı.

Bahsi geçen belgelere göre şirket geçen yıl 36 çalışanını işten çıkardı ve bu kişilerin çoğu, gizli bilgileri şirket dışındaki kişilerle paylaşmak gibi, yetkiyi uygunsuz bir şekilde kullanma nedeniyle işten çıkarıldı. Habere göre şirket, 2018'de 18 ve 2019'da 26 kişiyi güvenlikle ilgili nedenlerle işten çıkardı.

Bir Google sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise kullanıcı verilerine erişimi gerekli kişilerle sınırlandırmak, bu tür verilere erişmek için bir gerekçe gerektirmek, hassas verilere erişim verilmeden önce çok aşamalı inceleme dahil olmak üzere, sektör lideri bir dizi önlemle çalışanların erişimini sıkı bir şekilde kısıtladıkları bilgisi paylaşıldı. Sözcü, belirtilen örneklerin çoğunlukla özel ve hassas kurumsal bilgilere veya IP'ye uygunsuz erişim veya bunların kötüye kullanılması ile ilgili olduğunu dile getirdi.

Google, her çalışanın yıllık olarak eğitim aldığını ve bu kapsamda tüm iddiaları araştırdıklarını söyledi. İhlallerin fesih dahil olmak üzere düzeltici eylemlerle sonuçlandığını ve soruşturmaların sayısını ve sonucunu kamuoyuna açıklarken şeffaf olduklarını dile getirdi.

Daha önce benzer sıkıntıları diğer teknoloji şirketleri de yaşamıştı. Facebook, 2014 ve 2015 arasında 52 kişiyi işten çıkarmıştı. Bir mühendis, bir kadını otel odasından izlemek için Facebook kullanıcı verilerine erişim yetkisini kullanmıştı. Birkaç yıl önce benzer bir şekilde, Snapchat'in bazı çalışanları da verilere erişimlerini kötüye kullanmıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.