Commencis'in Süper Uygulamaları yakından incelediği raporu “Super Apps: All in One Experience on the Rise” yayınladı. Dokümanda, WeChat, Alipay, Grab, Gojek, Revoult ve Careem'in öne çıkan verileri paylaşılırken, süper uygulamalarla ilgili araştırma sonuçlarına da yer veriliyor.
Hepsiburada, Trendyol ve Maximum Mobil gibi markalar, süper uygulama vizyonlarını hayata geçirmeye devam ederken, süper uygulama alanındaki liderlere yakından bakalım.
Kullanıcı alışkanlıkları
Raporda paylaşılan bilgilere göre mobil kullanıcılar zamanlarının yüzde 77'sini en iyi olduğunu düşündüğü 3 uygulamada geçiriyor. Kullanıcıların %49'u ise favorisi olan 10 uygulamada vakit geçiriyor.
Süper uygulamalar ise sunduğu hizmetlerle kullanıcıların favorisi olmaya aday. Raporda paylaşılan analize göre; süper uygulama kullanan kişiler, daha kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşarken, belli bir kalite standartında hizmet almanın konforuyla hareket ediyor. Tüm hizmetlere tek bir noktadan erişmenin kolaylığını da belirtmekte fayda var.
Süper uygulamalara detaylı bakış
1.24 milyar aylık aktif kullanıcıya ulaşan WeChat; kullanıcı tabanı açısından güneydoğu asyada yer alan Alipay, Gojek ve Grab'i geride bırakmış durumda. 2011 yılında yayına alınan Çin merkezli uygulamanın ana şirketi ise Çinli teknoloji devi Tencent. WeChat'in mesajlaşma uygulaması olarak başlayan yolculuğu, önceleri bir sosyal ağa dönüşmesiyle sonuçlandı. Bir süre sonra ise fatura ödemeden, bilet rezervasyonuna pek çok işlemi tamamlamanızı sağlayan bir süper uygulama olarak konumlandı. WeChat, 2021 itibari ile 1 milyon mini programa ev sahipliği yapıyor.
Finasal hizmetler alanında faaliyet gösteren Alipay, aylık aktif 711 milyon kullanıcısı ile raporda WeChat'in kullanıcı büyüklüğüne yaklaşan tek süper uygulama. 2004 yılında hayatına bir ödeme yöntemi olarak başlayan Çin merkezli Alipay'in arkasında Alibaba'nın ana şirketi Ant Financial var. Para transferi ve varlık yönetiminin ötesinde bilet rezervasyonu, taksi çağırma ve hesabı bölüşme gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.
Güneydoğu asyanın araç paylaşım devi Grab, 25 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip. Malezya Merkezli uygulama,2012'de araç çağırma uygulaması olarak hayatına başladı. 2016'da Grabtaxi, GrabBike, GrabHitch, GrabCar ve GrabExpress gibi ürünleri tek bir uygulama altına topladı. Bir süredir ödeme alanına yönelen Grab, günümüzde yatırım ve varlık yönetimi ürünleriyle öne çıkıyor.
Endonezya merkezli Gojek ise Grab'in en büyük rakiplerinden biri. Aylık aktif 100 milyon kullanıcıya sahip olan Gojek, 2015 yılında kuruldu. GoTo Group tarafından desteklenen Gojek, 2015 yılında bir teslimat şirketi olarak kullanıcıların karşısına çıktı. GoFood, GoSend, GoShop ve GoRide gibi alt markalarıyla 20 farklı alanda hizmet veriyor.
Finansal hizmetlere odaklanan Revolut, aylık aktif 1.9 milyon kullanıcıya sahip. Birleşik Krallık merkezli uygulama, sunduğu harcama analizleri, aylık bütçelendirme seçenekleri, yatırım ve sigorta ürünleri ile kullanıcılarına adeta finansal bir ekosistem sunuyor. Google ve Apple Pay entegrasyonlarıyla da kullanıcı deneyimi ve kişiselleştirmeye başka bir boyut kazandırıyor.
Dubai merkezli Careem, 2012'de bir araç çağırma uygulaması olarak faaliyet göstermeye başladı. 2020'de bir süper uygulamaya dönüşen Careem, aynı yıl Uber tarafından satın almasını tamamladı. Yemek siparişinden e-ticarete, teslimattan ödemeye pek çok farklı hizmet sunan Careem, 1.24 milyon aylık aktif kullanıcısıyla bölgenin yıldızı olmaya devam ediyor.
Süper uygulamalar hakkında daha detaylı incelemelere erişmek ve şirketlere sunduğu faydaları incelemek için e-kitabın tamamını okumanızda fayda var.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap