Yeni bir dönemin başlayacağı Amazon’da ulaşılan büyüklüğüne dair dikkat çeken 9 detay

1994'te kurulan Amazon alıcılara, 2020'de 5,1 milyar paket teslim etti. Jeff Bezos'un 27 yıldır yönettiği şirket, dünyanın en değerli e-ticaret şirketi haline geldi.
Yeni bir dönemin başlayacağı Amazon’da ulaşılan büyüklüğüne dair dikkat çeken 9 detay

Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, dün 27 yıldır yönettiği şirketinden emekli oldu. Amazon çalışanlarına yönelik mektubunda Bezos, Amazon'un CEO'su olmak büyük bir sorumluluk gerektiren bir görev diyerek "Böyle bir sorumluluğa sahipseniz başka bir şeye dikkat ayırmanız oldukça zor" diye konuştu.

Bezos 1994 yılından bu yana  Amazon'u büyük bir ekosisteme dönüştürdü. İş insanı Amazon'u 15 Mayıs 1997'de halka açtı. O dönem 256 çalışanı olan Amazon, halka arz ile 54 milyon dolar topladı ve 438 milyon dolarlık bir değerden fiyatlandı. Şimdi ise 1.77 trilyon dolarlık bir şirket değerine sahip. 2020'de yüzde 38 büyüyen Amazon 386 milyar dolar ciro elde etti.

150 milyondan fazla ücretli sadakat programı olan Amazon Prime üyesine sahip şirketin çalışan sayısı da dikkat çekici. Seattle’daki evin garajında başlayan iş, şimdi 1,3 milyondan daha fazla istihdama ulaşmış durumda. Bu arada. belirtelim şimdiki ofisi 8 bin 246 futbol sahası büyüklüğünde.

5,1 milyar tane paket dağıtıldı 

Amazon özellikle pandemi nedeniyle insanların evde kalıp internetten alışveriş yapmasıyla karlılığını artırdı. Şirket, alıcılara paketleri teslim etmek için 95 bin 500'den fazla sürücü çalışıyor. Bu dönemde 175 bin kişiyi işe aldı. 2020'de yaklaşık 5,1 milyar paket alıcılara teslim edildi. Bu miktar United States Postal Service (ABD Posta Servisi)'nin dağıttığı paket sayısına eşit.

Amazon'un uçak sayısı, gelecek yılın sonuna kadar 85'e çıkacak. Bu uçaklar, ABD'nin her yerine yakın zamanda bir günde teslimat yapmaya olanak sağlayacak. 

AWS, geçen sene 45 milyar dolar gelire ulaştı

2000'li yılların başında kurulan Amazon Web Services dahil olmak üzere Amazon için önemli yeni ürünler ve işletmeleri hayata geçirdi. AWS, 2020'nin dördüncü çeyreğinde 12 milyar doların üzerinde gelire ulaşarak yılı 45 milyar dolar ile kapattı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.