Webrazzi olarak Facebook ile yeni bir canlı yayın serisine başlamış ve tüm detayları geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. Bilmeyenler ve yeniden hatırlamak isteyenler için kısaca özetlemek gerekirse; serimizin adı Facebook Tech Talks, konseptimiz ise Hello Future. Bu konseptte geleceğe yön vereceğini düşündüğümüz teknolojiler, trendler hakkında konuşuyor ve merak edilen konuların tamamını, birbirinden değerli konuklarımızla birlikte cevaplandırmaya çalışıyoruz.
Bu haftaki yayınımızın başlığı "Instagram ve WhatsApp'ta Yapay Zeka Destekli Mesajlaşma ve Ticaret" idi. Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğü üstlendiği oturumumuzun konukları ise Facebook Ajans Partneri Serkan Tavşanoğlu, MindBehind kurucu ortağı Oğuzhan Başeğmez ve ZZG Tech kurucusu Doruk Uslu oldu.
Markalarla mesajlaşma kanalları yoluyla iletişimde kalmak isteyenlerin oranı yüzde 80
Yayınımızda ilk söz hakkı Serkan Tavşanoğlu'nun oldu. Tavşanoğlu, pandemi döneminde mesajlaşma trafiğinin yüzde 50 arttığının görüldüğünü; mesajlaşmanın tüketicilerin satın alma kararlarını da etkilediğini söyledi. Yapılan bir araştırmada katılımcıların yüzde 80'inin mesajlaşmanın markayla iletişimde kalmak için önemli olduğunu belirttiğinin altını çizen Tavşanoğlu, konuşmaya dayalı iletişim konusunda Facebook'un tüm reklamverenlerle dirsek temasında olduğunu belirtti.
WhatsApp, özellikle Türkiye'de müşteriler tarafından çok tercih ediliyor
Serkan Tavşanoğlu'nda sonra Doruk Uslu, ZZG Tech'i bizlere anlattı. ZZG Tech'in oldukça yeni bir firma olduğunu vurgulayan Uslu, Facebook'un iş ortağı olduklarını söyledi. ZZG Tech temel olarak mesajlaşma servislerine odaklı. Instagram, Messenger ve WhatsApp'ta müşterilerle ilişki ve ticaret yapma imkanı sunuyor. Bu servislerinin kullanımının pandemi ile beraber arttığını söyleyebiliriz. Markalar da bu platformları son dönemde daha sık kullanmaya başladı.
WhatsApp üzerinden ürün ver hizmeti bir şekilde müşteriye keşfettirmek gerektiğini söyleyen Uslu, WhatsApp'ın ülkemizde müşteriler tarafından çok tercih edildiğini sözlerine ekledi. Çünkü WhatsApp her ne kadar bir web site deneyimi sunmasa da kullanımı kolay bir yöntem. ZZG Tech de ürünü A'dan Z'ye bir süreçle kullanıcıya WhatsApp üzerinden sunuyor. Keşif, sepete ekleme, ödeme gibi süreçler bu noktada bir hayli kolaylaşıyor. Çeşitli araçlarla ürün keşfini de kolaylaştıran şirket, burada ana amacın müşteriyi kazanmak olduğunu söylüyor.
MindBehind, WhatsApp üzerinden alışveriş deneyiminin uçtan uca yönetilmesini sağlıyor
Oğuzhan Başeğmez ise MindBehind'ı detaylı olarak anlattı. MindBehind markaların mesajlaşma kanalları üzerinden müşteri iletişimini yönetmesini sağlıyor. WhatsApp'ta konuşmaya dayalı iletişim için onaylanmış hesap sahibi olmak gerekiyor öncelikle. Yani resmi bir hat alınması gerekiyor. Bu noktada MindBehind şirketlere yardımcı oluyor. İster call center numarasının ister başka bir numaranın onay almasını kolaylaştırıyor.
İkinci olarak burada ödeme almak isteyen şirketler için ödeme altyapısı tercihi gerekiyor. Eğer şirketin bankada sanal posu varsa wallet uygulamaları ödeme alınması konusunda kolaylık sağlıyor. PayTR, iyzico gibi aracı kuruluşların linkle ödeme altyapısı da burada devreye giriyor.
Bir diğer mevzu ise e-commerce altyapılarının entegrasyonu. Bu entegrasyon ile ürünler WhatsApp ve Instagram üzerinden kullanıcılara gösteriliyor, bunu yapabilmek için de MindBehind müşterilerine yardımcı oluyor.
Yani özetlemek gerekirse; aracı bir şirket seçmek, bazı süreçlerin Facebook tarafından onaylanması ve deneyimi uçtan uca yönetmek gerekiyor. Çünkü bu platformlar da markaların iletişim kanalı haline gelmiş oluyor ve bu noktada aracı bir şirketin varlığı kolaylık sağlıyor.
Messenger API for Instagram, birçok süreci daha da kolaylaştıracak
Diyalogsal ticarette son dönemde Messenger API for Instagram öne çıkıyor. Bu API ile Instagram Direct üzerinden hızlı iletişim kurulabiliyor. Markalar yeni müşteri kazanıyor, ürün keşfetme ve satış artıyor. Messenger API, bu ay tüm geliştiricilere açıldı. Yani artık tüm işletmeler diledikleri gibi Instagram Direct üzerinden iletişimi etkinleştirebiliyor ve bu noktada partnerlerle iş birliği kolaylık sağlıyor.
Instagram kullanıcılarının yüzde 90'ı en az bir marka sayfasını takip ediyor. Bu kullanıcıların en büyük motivasyonu da keşfin kolay olması. Messenger API for Instagram bu süreçleri kolaylaştırmış olacak, zira ürün satın alma konusunda platformdan çıkmaya gerek bile kalmayacak. Tüketici yolculuğunun her aşaması uçtan uca bir deneyimle Instagram üzerinden gerçekleşecek.
E-ticaret çözümlerinde yapay zeka
ZZG Tech, çözümlerinde yapay zekayı sıklıkla kullanıyor. Bu noktada müşterinin ne amaçla geldiğini anlayıp buna göre yönlendirme yapmak gerekiyor. Her ne kadar yapay zeka burada devreye girse de ZZG Tech, yapay zekayı bir servis olarak tanıttığını belirtiyor. Çünkü yapay zeka konusunda KVKK ve GDPR sıkıntı yaratabiliyor. Bu nedenle yapay zeka ile ilgili işlemler müşteriye göre oluşturulmaya çalışılıyor. Yani günün sonunda yapay zekayı dataset'e göre eğitmek gerekiyor.
WhatsApp üzerinden e-ticaretin başarılı örnekleri
Bu iletişim türlerinin başarılı örneklerini sorduğumuz Oğuzhan Başeğmez isim vermese de tekstil üzerine bir e-ticaret platformunun, MindBehind'ı entegre ettikten sonra şirketin WhatsApp gibi kanallar üzerinden iletişiminin 5 ayda yüzde 55 oranında arttığını belirtiyor. Ayrıca WhatsApp üzerinden ürün satımında da yüzde 16 gibi bir artış görüldüğü belirtiliyor. Serkan Tavşanoğlu ise Sefamerve'nin e-ticaret odağında başarılı bir örnek olduğunu belirtiyor. Zira Sefamerve'nin WhatsApp kanalı üzerinden bir kullanıcı istediği ürünün fotoğrafını gönderdiğinde o ürün ya da ona en yakın ürün kullanıcıya sunuluyor ve satın alma işlemi platform üzerinden tamamlanıyor. Benzeri bir şekilde Renault da WhatsApp üzerinden e-ticaretin başarılı örneklerinden biri. Tavşanoğlu, Renault'nun ilk 45 günde WhatsApp üzerinden 7 araç sattığını söylüyor.
Facebook ile Hello Future konseptinde gerçekleştirdiğimiz Facebook Tech Talks oturumlarının devam edeceğini hatırlatalım. Yeni oturumlara dair detaylar için bizi takipte kalın!
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap