Ford, 2018'de satın aldığı Spin ile ürettiği elektrikli scooter'ı S-100T'yi piyasaya çıkardı

ABD'deki en büyük ikinci araç üreticisi Ford, 2018'de satın aldığı e-scooter girişimi Spin ile ilk özel tasarım elektrikli scooter'ını piyasaya sürdü. Şirket, Temmuz ayında Sacramento'da hizmete başlayacak.
Ford, 2018'de satın aldığı Spin ile ürettiği elektrikli scooter'ı S-100T'yi piyasaya çıkardı

ABD'deki en büyük ikinci araç üreticisi Ford, 2018'de satın aldığı e-scooter girişimi Spin ile ilk özel tasarım elektrikli scooter'ını piyasaya sürdü. Şirket, Temmuz ayında Sacramento'da hizmete başlayacak. İlk etapta piyasaya  25 yeni S-100T scooter ile girecek. 2019'dan beri bu iş üzerine çalışan Spin, Ağustos ayına kadar bu sayıyı 350'ye çıkarmayı hedefliyor. Yıl sonunda ise piyasada 1000'den fazla araçla yer almayı planlıyor. 

400 farklı güvenlik ve dayanıklılık testinden geçen araçların, piyasadakilere göre daha güvenli ve daha dayanıklı olduğu belirtiliyor. Spin Ürün Başkan Yardımcısı Maxime Veron bu konudaki iddiasını S100T'lerin piyasadaki 'en sağlam e-scooter' olduğunu söyleyerek ortaya koyuyor.

Pandemi sebebiyle birçok kişi hem toplu taşımadan bulaşabilecek virüs riskine karşı tedbir olarak, hem de daha fazla hareket edebilmek için bisiklet ve elektrikli scooter gibi ulaşım araçlarına yöneldi. Piyasada Uber, Bird, Spin, Lime, Circ, Tier, Dott, Voi gibi markalar yer alıyor. 2019'dan itibaren Türkiye'de ise Martı ile başlayan Türkiye'nin elektrikli scooter kiralama yolculuğu hız kaybetmeden devam ediyor. Kalabalık şehirlerdeki ulaşımı oldukça kolaylaştıran elektrikli scooterlar, otomotiv piyasasında ayrı bir rekabet alanı yaratıyor. 

Ford, yeni dönemde otomobil satın alma dışındaki ulaşım yöntemlerine odaklanmak istiyor. Yani şirketin amacı artık sadece araba üretmek değil. Bunun yerine genel ulaşım stratejisi geliştirmek. Çünkü Ford'un ulaşım konusunda çözmeyi amaçladığı problemler var. Bunlardan biri şehir içi trafiği, diğeri ise  kısa mesafe ulaşım seçeneklerinin yetersizliği...  Bir taraftan 2025'te 28 milyon dolara ulaşması beklenen pazara otomotiv üreticileri de kayıtsız kalmıyor. Ford gibi General Motors da bisiklet paylaşımı fikriyle ilgilenmiş; araç paylaşım şirketleri Uber ve Lyft ise scooter paylaşımı işine girişmişti. 

100 milyon dolara satın almıştı

2016 yılında San Francisco’da kurulan Spin ise bisiklet paylaşımı ile pazara giriş yapmış, kısa süre sonra elektrikli scooter pazarına yönelmişti. Yaklaşık 2 yıl önce 100 milyon dolar karşılığında Ford'un olmuştu. Şirket, Ford bünyesine katıldıktan sonra kullanım alanını genişletmeyi ve ülke sınırlarına da çıkmayı hedefliyordu. Bu hedefi, satıştan iki sene sonra Almanya'ya açılarak gerçekleştirmişti.

Ayrıca bu yılın Ocak ayında, uzaktan kontrol edilebilen 3 tekerlekli elektrikli scooter modellerini test ettiğini duyurmuştu. Elektrikli scooter üreticisi Segway-Ninebot ve yazılım girişimi Tortoise ile iş birliğiyle geliştirilen yeni scooter modelinin kaldırımlardaki scooter dağınıklığı problemini ortadan kaldırmayı hedefliyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.