Çin'in yaptırımları Bitcoin fiyatını düşürüyor

Çin Bitcoin madenciliğine yönelik yasakları artırırken, yatırımcılar da Bitcoin'in geleceği konusunda endişeleniyor. Bitcoin son 6 gün içinde yüzde 20 değer kaybetti.
Çin'in yaptırımları Bitcoin fiyatını düşürüyor

Nisan ayında 65 bin dolara yükselerek yeni bir rekor kıran Bitcoin, son günlerde yaşadığı değer kaybı ile gündeme geliyor. Çin Bitcoin madenciliğine yönelik yasakları artırırken, yatırımcılar da Bitcoin'in geleceği konusunda endişeleniyor.

Pazartesi günü  31 bin dolara kadar düşüş gösteren Bitcoin, iki hafta boyunca süren bu düşüşte diğer kriptopara birimlerini beraberinde sürükledi. Bitcoin'in son 6 gün içinde yüzde 20 değer kaybettiğini belirtelim. Yine de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre; Bitcoin yüzde 11 yükselmiş durumda. 

Ethereum blockchain'in kripto para birimi ether, 5 haftanın en düşük seviyesi olan 1,890 dolara düştü. Bundan önceki düşüşünde yüzde 14.3 ile 1,922.05 dolara inmişti.  

Çin'deki yasakların detayı

Cuma günü Çin'in Güney Doğusunda yer alan Sichuan vilayetindeki yetkililer, Bitcoin madenciliği projelerinin kapanmasını emretti.  Bu noktada Geçen ay Çin kabinesi olan Devlet Konseyi'nin, finansal riskleri kontrol etme kampanyasının bir parçası olarak madencilik ve ticareti kısıtlama sözü verdiğini hatırlatalım. Pazartesi günü ise Çin Merkez Bankası, China Construction Bank ve Alipay dahil olmak üzere bazı bankaları ve ödeme şirketlerini çağırarak kripto para alım-satımını daha sıkı bir şekilde yasaklamaları yönünde uyardı.

Bireysel yatırımcılar, Çin yaptırımları karşısında endişelenirken, Bitcoin fiyatları da bunun beraberinde düşüş gösteriyor. Uzmanlar, Çin'in kendi kendi kriptopara birimini piyasaya süreceğini ve bu nedenle yasal yaptırımlarla piyasadaki rakipleri, şimdiden elimine etmeye çalıştığını düşünüyor. Bunun sonucunda, kripto para madencilierinin Çin'i terk ederek, enerjinin uygun fiyatlı olduğu ülkelere göç edeceği ön görülüyor.

Bitcoin madenciliği konusundaki veriler sınırlı olsa da; Cambridge Üniversite'sinin yaptığı bir araştırmaya göre; geçen yıl global olarak Bitcoin üretiminin yüzde 65'i Çin'e ait. 

Kısa vadede baktığımızda, yasaklar ya da alıcıların çekingenliği kripto para fiyatlarının dalgalanmasına yol açsa da; uzun vadede kripto para ekosisteminin ilgi görmeye ve değer kazanmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

Müzayede evi Sotheby'nin son hamlesi, bunun en güzel örneklerinden biri. Sotheby, yaklaşık 15 milyon dolar değerinde armut şeklindeki nadide bir elması, kripto para birimi ile alınması şartıyla açık artırmaya sunacak. Böylece ilk defa olarak bu boyutta bir elmas, kamuya açık bir şekilde satışa sunulmuş olacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.