Geçen haftalarda yazdığımız "Otonom araç hayalinde yoldan çıkan Uber ve Lyft'in aksine yoluna devam edenler" başlıklı yazıda Google'ın çatı şirketi, Alphabet'in alt kuruluşu Waymo'sunun Chrysler Pacificas'ı test etmek için yaklaşık 3,5 milyar dolar harcadığından bahsetmiştik. Ayrıca Waymo, 2020'nin Mart ayında Silver Lake, Canada Pension Plan Investment Board ve Mubadala Investment Company'nin liderliği üstlendiği yeni yatırım turunda 2,25 milyar dolar yatırım aldığını yazmıştık.
Waymo, yeni bir gelişmeyle yeniden gündeme geldi. Şirket, Teksas'ta otonom kamyonlarda kargo taşımak için nakliye lojistik şirketi JB Hunt ile bir ortaklık yapacağını duyurdu. Kullanacakları ilk rota ise yaklaşık yaklaşık 420 kilometrelik (260 mil)' uzunluğundaki Houston ve Fort Worth arası olduğu açıklandı.
Bu, en kısa zamanda kendi kamyon filosuna sahip olmak isteyen Waymo için oldukça önemli bir adım. Nakliye sektörü için devrim niteliği taşıyan bu araçlar, tüm yolculuğu içine alan otomatik bir kamyondan ziyade şehir içinde güvenliği sağlamak adına bir kısmı manuel olarak çalıştırılan insanlı araçlardan oluşuyor. Ama amaç, otomatik sistemi olabildiğince kullanmak.
2017'den beri test ediliyor
Herkesin bildiği gibi otonom araçalarda 0 ile 5 arasında değişen otomasyon seviyesi bulunuyor. Waymo'nun Waymo Driver'ı ise Seviye 4 olarak kabul ediliyor. Yukarıda da anlatıldığı gibi bu araçlar belirli koşullarda (uygun hava şartlarında) sürücü olmadan çalışabiliyor.
Waymo, 2017'de A sınıfı kamyonlarla özel mal teslimatı için başlattığı test etmeye başlamış, Dallas'ta kurduğu merkezde kameralar, lidar ve yerleşik bilgisayarlarla tamamlamıştı. Ağustos ayından bu yana Teksas'ta kendi kendine giden kamyonların alanlarını haritalamak için otonom araba prototiplerini test ediyordu.
Bir taraftan geçen ay teknoloji şirketi TuSimple'ın TIR'ı ABD'nin Arizona eyaletinden karpuz yüklü şekilde yola çıkarak yolculuğu 14 saat ve 6 dakika içerisinde tamamladı. Yük, normalden daha kısa sürede nihai varış noktası olan Oklahoma City'nin Nogales bölgesine ulaştırıldı. 1530 kilometre uzunluğundaki yolculuğun tamamlanması bir başarı olarak kabul edildi.
Bir taraftan yol güvenliğini artıran, diğer taraftan atık miktarını azaltan bu araçlar aynı zamanda verimliliği artıran otonom kamyonlar, 8 ila 12 trilyon dolar arasında değişen lojistik sektöründe değişimin habercisi. Dolayısıyla yakın dönemde bu alanda kıran kırana bir rekabetin olması muhtemel.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap