GlaucoT: Göz tansiyonunu tedavi etmeyi vaad eden girişim

Elektronik Mühendisi Veysel Özkapıcı ile Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Oduncu, geliştirdikleri GlaucoT cihazı ile göz tansiyonu hastalığına  kalıcı çözüm üretmeyi hedefliyor.
GlaucoT: Göz tansiyonunu tedavi etmeyi vaad eden girişim

Glokom, yani halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen hastalık, görme sinirinde hasarlanmaya ve görme kaybına yol açan glokomun en önemli nedeni göz küresi içindeki sıvının basıncının yüksek olması olarak tanımlanıyor. Kişinin görme alanı yavaş yavaş daraltan hastalık, geç tanı konulduğunda görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi tahribatlar oluşturuyor. Dünyada 80 milyon kişi bu hastalık ile karşı karşıya... 

Ürün, 2021'in son çeyreğinde piyasaya çıkacak

Uzun yıllar sağlık sektöründe çalışan Elektronik Mühendisi Veysel Özkapıcı ile Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Oduncu, geliştirdikleri gözlük ile ameliyatsız ve ilaçsız bir şekilde glokom yüzünden oluşan körlüğü ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Kişisel tedavi cihazı olarak ön plana çıkan GlaucoT, göz tansiyonu hastalığına  karşı kalıcı çözüm üretmek için kullanmayı planlıyor. Altı kişilik ekiple ilaçsız ve invasif olmayan tekniklerle nöroprotektif glokom hastalığını tedavi etmeyi vaad ediyor. Klinik çalışmaları devam eden ürün, 2021 son çeyreğinde piyasaya çıkacak. 

Gözlük tedaviye göz küresi etrafına uygulanan vakum ile optik sinir üzerindeki mekanik hasarları azaltmakla başlıyor. Daha sonra 40 Hz frekansında titreşen bir ışıkla oküler kan akışı arttıryor. Böylece beyinde görme merkezindeki nöronal hasarı geriletiyor. 

Danimarka Teknik Üniversitesi mezunu Özkapıcı bu işe 10 yıl önce başladığını söylüyor. İlk kez 2015'te kornea çapraz bağlama cihazını geliştirdi. Bu Keratokonus hastalığını tedavi etmek için ameliyatlarda kullanılıyormuş. İkinci geliştirdiği cihaz ise Vidi Smart Glasses. Bu ürünü 46 ülkeye sattıklarını sözlerine ekliyor.

Daha sonra ortağı Abdülkadir Oduncu ile yollarının kesiştiğini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "O, kafa içi basıncı yani serebral basıncı ölçen sensör yapmayı planlıyordu. Okuduğumuz makaleler sonrasında ilginç şeylerle karşılaştık.

NASA'nın Mars to Mission görevinden dönen astronotların  ciddi görme problemleri yaşadıklarını anlatıyordu. Onların tedavisi için çalışan doktor John Berdhal ve kurdukları girişimin yaptığı iş ilginç geldi. Equinox isimli girişim başınç farkı yani bir alan yaratarak sinirlerdeki baskıyı azaltacaklarını söylemişti. Biz de bundan ilham alarak göz tansiyonu üzerine çalışmaya başladık. Aynı zamanda MIT'de bir grup Alzheimer ile ilgili başka bir çalışma yapıyordu. Işıkla bu hastalığı tedavi edebileceklerine dair bir araştırmaydı. Doktor değilim. Ama bu konularla ilgili çok fazla makale okudum. Alzheimer ve Glokom nörolojik ve patolojik olarak birbirine benziyor. 2017'de sadece vakumla değil, ışıkla görme merkezinde toksik proteinleri ortadan kaldırabileceğimizi öneren bir patent yazdık. 2019'da prototipi geliştirdik. Klinik çalışmaları başladı."

Gözü kimi ayrı bir organ, kimisi de beynin bir uzantısı olarak gördüğünü anlatan Özkapıcı, "Glokom görme merkezinde ciddi hasarlar oluşturan bir hastalık. Şu anki mevcut tedaviler, hastalığı sadece durdurmak ya da ilerlemesini önlemeye yarıyor" diye konuşuyor.

Şu ana kadar TTGV HIT'ten 50 bin dolar destek aldı. TET Ar-Ge proje pazarında birinci oldu. Bundan dolayı 100 bin liralık bir kaynak sağlandı. Türkiye'deki yatırımcılarla görüştüklerini söyleyen Özkapıcı, yakın zamanda 250 bin dolarlık bir yatırım turunu kapatmak üzere olduklarını belirtti. Şirketin aynı zamanda dünyanın en büyük biyoteknoloji organizasyonu BIO Digital kapsamında düzenlenen ve dünyanın dört bir tarafından alınan başvurular arasından seçilen 16 girişimin anlatma şansı bulduğu Start-Up Stadium’a katıldığını da hatırlatalım.

Göz tansiyonunu tedavi etmek için yola çıkan GlaucoT, Türkiye'de göz tansiyonuyla ilgili geliştirilmiş tek ürün değil. Prof. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya, Prof. Dr. Günhan Dündar ve Özgür Kaya tarafından geliştirilen GlakoLens, biyosensör teknolojisini kontak lens ile bütünleştiriyor. GlakoLens, Mayıs 2017’de ACT VC’den 465 bin Euro yatırım almıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.