Değişen dünya ile insanların ihtiyaçları ve ürettikleri de analog formlardan, herkesin ulaşabileceği dijitale dönüşmeye başladı. Bu kapsamda tüketilen ürünler de özellikle son dönemde podcast, video, sesli kitap üçgeninde karşımıza çıkıyor dersek yanlış olmayacaktır. Ancak bu üretimler içinde kaliteli içerikleri bulmak, üretimin fazlalılığı nedeniyle kimi zaman bir hayli zor oluyor. Durum böyle olunca da belki çok sevebileceğimiz birçok içeriği ıskalayabiliyoruz. Wiser adlı platform, bu problemin önüne geçmeyi hedefliyor ve kullanıcıya kendi tabiriyle "entelektüel Pinterest" ortamı sunuyor.
2019’un başlarında Stockholm Founder Institute Incubator’ı içinde Emre Çubukçu tarafından kurulan girişimin ana ekibine daha sonra Nilsu Derici ve Arda Bayazit de dahil oldu. Wiser, şu anda 11 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor.
Wiser, bir sosyal kürasyon platformu
Wiser aslında bir sosyal kürasyon platformu. Wiser’da “kürasyon” olarak tanımlanan şey ise üyelerin, influencer’ların ya da yayıncıların bir amaç uğruna bir araya getirdikleri podcast'ler, videolar, makaleler diyebiliriz. Wiser ile bu kürasyonları Spotify’da bir playlist takip eder gibi takip ederek normalde keşfedemediğimiz, daha da açmak gerekirse algoritmaların bize önermediği içerikleri keşfetme şansımız oluyor. Örneğin “Akşam Yemeğinde Anlatılacak Hikayeler” diye bir listede, bahsettiğinizde havalı duyulacak bilgiler, hikayeler içeren 2 podcast, 2 video, 2 de kısa makaleyi bir arada görüyoruz.
Wiser'da yayıncılar ve içerik üreticileri, kendileri için yeni bir ekonomi oluşturabiliyor
Wiser, YouTube ve Spotify entegrasyonları ile bunları anında yayınlayabiliyor. Platform, halihazırda kendi podcast'i ya da farklı yayınları olan entelektüel influencer’lara, girişimin tabiriyle Wiser’lara, ulaşıp şunu söylüyor: “Her hafta 50 bin kişiye kendinizi dinletebiliyorsanız, bu insanlar muhtemelen sizin ne okuduğunuzu, izlediğinizi, dinlediğinizi de merak ediyorlar ve bu durum, Wiser gibi bir platformda size yeni bir ekonomi oluşturabilir.”
Örneğin; kendi podcast'i olan Özgür Mumcu&Eray Özer, ya da Aposto’da yazan ve YouTube videoları üreten Pelin Dilara Çolak (Dilozof) Wiser’da da bu şekilde tematik kürasyonlar oluşturuyorlar. Bu kürasyonlar da üyelere normalde karşılarına çıkmayan podcast'leri, videoları keşfetme imkanı sunuyor. Wiser, bir ay sonra çıkaracağı full sürümde ise her üyenin kendi kürasyonlarını oluşturabilmesine olanak sağlayacak. Wiser, Bantmag, Vesaire, Magger, Socrates gibi bağımsız medya üreticileriyle de çalışıyor.
Kapalı betada 10 bin aktif üye
Platform, kapalı betada yaklaşık 10 bin aktif üyeye sahip. Mart ayından beri üyelerin kendi arkadaşlarını davet etmesiyle haftadan haftaya yüzde 5 büyüme yakaladı. Wiser'da ortalama geçirilen zaman 20 dakikanın üzerinde. Reklam ve abonelik ücretleriyle gelir elde eden Wiser, Kasım 2020’de 120 bin euroluk bir pre-seed/angel turu yaptı. Şu sıralar bir seed turunda olan platform, uluslararası bir hızlandırma programına da kabul edildi.
Hedef: 2022 sonuna kadar global olarak 10 milyon kişinin aktif olarak kullandığı bir platform olmak
Geçen sene Nasdaq ile IPO yapan İsveçli medya girişiminin CCO’sunun danışma kuruluna katıldığını belirten Wiser, İngiltere pazara giriş stratejisi üzerine bu kişi ile birlikte çalıştıklarını açıkladı. Wiser, 2022 sonuna kadar global olarak 10 milyon kişinin aktif olarak kullandığı bir platform olmayı hedefliyor.
Wiser'a buradan göz atabilir, iOS cihazlarınız için uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap