Google I/O etkinliğinde duyurulan tüm yenilikler

Bu yıl gerçekleşen Google I/O etkinliği, pek çok etkileyici yeniliğe ev sahipliği yaptı. Android 12'den, Görüntülü 3D aramalara, samsung ve google ortaklığından Shopping Graph'e kadar öne çıkan tüm yenilikleri sizin için derledik. 
Google I/O etkinliğinde duyurulan tüm yenilikler

Bu yıl gerçekleşen Google I/O etkinliği, pek çok etkileyici yeniliğe ev sahipliği yaptı. Android 12'den, Görüntülü 3D aramalara kadar öne çıkan tüm yenilikleri birlikte inceleyelim. 

3 Milyar cihazda Android işletim sistemi kullanılıyor. 

2017'de 2 milyar cihazda kullanılan Android işletim sistemi, 2021'de 3 milyar cihaza ulaştı. Üstelik şirket geçen yıl 250 milyon aktif tabletin Android işletim sisteminden yararlandığını aktardı.

Bu arada Google'ın cihaz üretimine dair 2020 verilerini geçen yıl açıklamadığını hatırlatalım. 2019'un Mayıs ayında 2.5 milyar cihaz ürettiğini açıklayan Google, Apple'ın güncel rakamlarını geride bıraktı. Ocak ayında açıklanan verilere göre; Apple'ın 1 milyar iPhone ve toplamda 1.65 milyar aktif cihaz ürettiğini ekleyelim. 

Android 12'nin yeni tasarımı ve özellikleri  

İşletim sisteminin Material You isimli yeni tasarımı, kullanıcılara, uygulamalara, günün saati ya da hava durumu gibi etkenlere göre, dinamik olarak değişiyor. Bu değişim arayüzün renklerinde ve diğer özelliklerinde kendini gösteriyor. 

Ayrıca Android 12'e yeni kamera ve mikrofon kullanım göstergeleri gibi bazı güvenlik özellikleri de geliyor. Bunlara ek olarak yanıtları ve bildirimleri özelleştirmek için telefonunuzda yapay zeka işlemlerini kullanan "özel bilgi işlem çekirdeği" özelliklerinin Android 12'de yerini alacağını belirtelim.

Google Suite, Smart Canvas ile etkileşimi artırıyor 

Google Suite geçen yıl marka kimliğini yenileyerek, Workspace adını almıştı. Bu yenilenme ile birlikte Workspace çatısı altında yer alan Docs, Sheets ve Slides gibi dokümanlar, Meet, Chat ve Rooms entegrasyonlarıyla buluşmuştu. Google, etkinlikte duyurduğu  Smart Canvas ile çalışma düzeninde etkileşim özelliklerini artırıyor. Kullanıcılar, görüntülü aramalar eşliğinde paylaşılan dokümanlar üzerinde birlikte çalışabilecek. 

LaMDA ile yapay zeka sohbetleri "yapaylıktan arınıyor

Yapay zekanın konuşma esnasında yaşadığı aksamalar, Google'ın yeni LaMBDA, doğal dil işleme tekniği ile iyileştiriliyor. Böylece yapay zeka modelleri, beklenmedik ve sıra dışı sorulara akıcı cevaplar verebiliyor. Kullanıcılar da; kendini gerçek bir kişi ile sohbet etmiş gibi hissediyor. 

Görüntülü 3D Aramalar 

Google I/O'da  tanıtılan Görüntülü 3D Arama teknolojisi ise etkinlik sırasında ve sonrasında büyük ses getirdi. Google'ın önceki araştırmalarından yararlanan Project Starline, kullanıcıların gerçekçi avatarlarını sergilemek için Lytro DNA'yı kullanıyor. Şu an için henüz deney aşamasında olan proje, şimdiden geleceğe göz kırpıyor. 

Wear OS yenilikleri 

Apple Watch'ın da gündeminde olan sağlık odaklı uygulamalar, Wear OS'ta da kendini gösteriyor. Fitbit platformda yerini alırken, Calm ve Flo gibi 3. taraf uygulamalar çeşitliliği artırıyor. Wear OS'taki Google Maps ve YouTube Music entegrasyonlarının da dikkat çektiğini belirtelim. 

Samsung ve Google ortaklığı: akıllı saat platformu ve katlanabilir cihazlar

Samsung ve Google, akıllı saat alanında güçlerini birleştirerek; Apple'ın tahtını sarsmaya hazırlanıyor. Ortak bir şekilde tek bir akıllı saat platformu üreteceklerini açıklayan ikili, geliştiricilerin Tizen ve Wear OS'ta kullanılabilecek uygulamalar geliştirmesini sağlayacak. 

Üstelik iki teknoloji devinin iş ortaklığı, cihaz üretiminde de kendini gösteriyor. Samsung ve Google, katlanabilir telefonların Android ile etkileşimini güçlendirmek için iş birliği yapıyor. 

80 milyon cihazda Android TV kullanılıyor 

Android TV'nin telefonları uzaktan kumandaya dönüştüren yeni özelliği, izleyicilerin favorileri arasında yerini aldı. Ayrıca etkinlikte Android TV'nin aylık aktif cihaz sayısının 80 milyona ulaştığı açıklandı.

Android TV'nin rakipleri Roku ve Amazon'un aylık aktif cihaz sayısı ise yaklaşık 50 milyon civarında. Son olarak; Google TV emülatörü ve Firebase Test Lab, Android TV desteği kazanıyor. 

Android telefonlar otomobil anahtarına dönüşüyor 

Apple'ın 2020 yılında gerçekleştirdiği WWDC etkinliğinde, iOS14 güncellemesiyle birlikte CarPlay'e gelen yeni özellikler arasında anahtar yerine iPhone kullanılabileceği duyurulmuştu.

Google da benzer bir şekilde; UWB çipli Android telefonlar ile otomobil kapısının açılabileceğini duyurdu. Şu an için tıpkı Apple gibi BMW ile iş birliği yapan Google, özelliğin ilerleyen dönemde diğer araç üreticileri tarafından aktif bir şekilde kullanılmasını sağlayacak. 

Yapay zeka ve makine öğrenimi alanındaki gelişmeler 

Google etkinlikte, işletmeler için yapay zeka platformu Vertex AI'ı duyurdu. Makine öğrenimi alanında pek çok aracı Vertex AI çatısı altında toplayan Google, farklı hizmetler ve standartlar ile entegrasyon kuruyor.  Bununla birlikte şirket, yapay zeka sistemlerinin yarattığı devasa işlem yükünün üstesinden gelmek için daha iyi ve daha verimli çalışan bir donanım üzerinde çalışıyor. Google'ın bu alanda ürettiği en yeni ürün ise TPUv4. TPUv4'un eski işlemcilerden iki kat daha hızlı çalıştığını belirtelim.

Uygulamalarda yapay zeka kullanımı artıyor: Google Fotoğraflar ve Googlebot 

Çektiğimiz fotoğrafları, Google Fotoğraflara yedeklemek, telefon hafızasını verimli kullanmanın en kolay yollarından biri. Çoğu zaman bizi tarihsel olarak anılar tünelinde bir yolculuğa çıkaran Google Fotoğraflar, yapay zeka ile yeni bir boyut kazanıyor. Çekilen iki fotoğraf arasında; tahminleme ve hareketlendirme kullanan uygulama, fotoğrafları sinematik anlara dönüştürüyor. 

Yapay zeka destekli Duplex, bundan böyle ifşa olan eski şifrelerinizi sizin yerinize doldururken, yeni şifreyi de kendi başına belirleyecek. Son adımda ise şifreyi kopyalamanızı sağlayan Duplex, şu an için yalnızca Chrome üzerinde çalışıyor. 

Google Alışveriş Shopping Graph ile zenginleşiyor 

Google aramalar, alışveriş alanında daha gelişmiş bir arayüz ile karşımıza çıkacak. Şirket, ürün açıklamaları, fiyatlar ve puanlamalar dahil olmak üzere pek çok bilgiye yer vermeyi planlıyor. E-ticaret sitelerinden çekilen bilgiler, kartlar halinde kullanıcıların ilgisine sunulacak. Google'ın, bu bağlamda Shopify başta olmak üzere pek çok yeni ortaklığa imza attığını belirtelim. 

Geliştirici odaklı yenilikler: Flutter, Firebase ve Arctic Fox 

Google'ın platformlar arası UI aracı Flutter'ın yeni versiyonu duyuruldu. Böylece Flutter, yeni güvenlik ayarlarına, performans geliştirmelerine ve iş akışı güncellemelerine kavuştu. Google'ın duyurduğu geliştirici odaklı yenilikler Flutter ile sınırlı değil. Geliştirici platformu Fİresbase de güncellenen özellikleri ve platforma eklenen yeniliklerle dikkat çekti.  Örneğin, Remote Config güncellemesi ile geliştiriciler, kullanıcı tiplerine göre uygulamaları kişiselleştirebilecek. Aynı şekilde  App Check özelliği ile uygulamaların dışarıdan gelen tehditlere karşı korunması sağlanacak. 

Google Android Studio'nnun yeni versiyonu Arctic Fox ise Jetpack Compose isimli yeni bir arayüz aracına kavuşuyor. Şirketin Arctic Fox ile yazılımcıların, uygulamalarını erişilebilirlik çerçevesinde geliştirmesi de sağlanıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.