Uzaktan çalışma ve iş yapış şekillerind dijital dönüşümün hız kazanması belki de sektörümüz adına pandeminin zorunluluk haline getirdiği tek olumlu yanıydı. Geleneksel şirketler bir şekilde işlerini biraz daha dijitalleştirdiler ancak önlerinde hala çok uzun bir yol olduğu ve bu yolun da dijital servisler sunan girişim dünyası için de önemli bir fırsat olduğu malum.
Girişimci yeni müşterisini ararken, geleneksel işletmeler de işlerini ne şekilde kolaylaştıracaklarından bi haber durumda, bu buluşmayı sağlamak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Visa ortak bir projeye girişti. Akıllı KOBİ olarak duyurulan projede bir pazaryeri modellenecek ve bu pazaryerinde farklı dijital çözümlerin listelenmesi planlanıyor.
Ödeme çözümlerinden, muhasebe çözümlerine, CRM'den ERP'ye ve bilgi yönetimine kadar pek çok çözümün bu pazaryerinde listelenmesi öngörülüyor. Henüz emekleme aşamasındaki proje şu anda listelemek için dijital çözümleri arıyor. Bunun için bir form ile başvuru toplayan Akıllı KOBİ'de siz de yer alabileceğinizi düşünüyorsanız hızlıca kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Projenin yürütme bacağında da Webrazzi okuyucularının yakından tanıdığı isimler var. Bu yüzden projelerin pazaryerine katılması, onaylanması gibi süreçlerde bu dünyaya uzak insanlara dert anlatmak zorunda kalınmayacağını düşünüyorum. Webrazzi'nin eski Co-Editörü ve hepinizin Girişim Ofisleri'nden tanıdığınız Ümit Öncel ile Pozitiftv'nin (şimdiki adıyla livecast) eski ortaklarından Başar Ceylan'ın organizasyonunda yürütülen projenin Haziran ayında yayınlanması planlanıyor. Covid-19 sürecinin 1 yıldan uzun süredir devam ettiği düşünülürse belki bir nebze geç kalındığı bile söylenebilir.
Öğrendiğimiz kadarıyla, Akıllı KOBİ üzerinden girişimlerin ürünlerine dair direkt satın alma opsiyonu olmayacak bir çeşit listeleme ile sadece bilgilendirme ile yönlendirme gerçekleştirilecek. Bu açıdan baktığınızda TOBB tarafının veya projenin ana sponsoru olan Visa'nın projeden sadece fayda ve dijital farkındalık yaratmayı istediği belli. Web sitesinde pazaryerinin dışında dijital dönüşümle ilgili makaleler, rehberler ve eğitimler de yer alması planlanıyor.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu "KOBİ’lerin dijitalleşmesine ilişkin çalışmalarımız esnasında sahada önemli bir eksiklik tespit ettik. Dijitalleşme konusunda çözüm sunan şirketler ile dijitalleşmek isteyen KOBİ’ler arasında bir iletişim kopukluğu var. Dijitalleşmek isteyen KOBİ’ler çözüme, çözüm sunan şirketler ise KOBİ’lere ulaşmakta zorluklar yaşıyorlar. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve dijitalleşme konusunda tüm çalışmaları tek bir çatı altında toplamak üzere Visa ile birlikte Akıllı KOBİ projesini geliştirdik. Buradan KOBİ’ler için bir dijitalleşme ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca tüm yıl boyunca KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik etkinlikler ile bu dönüşümü desteklemek üzere faaliyetler gerçekleştireceğiz.” dedi.
Projenin ana sponsoru olan Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ise konuyla ilgili olarak "2020 yılında yaptırttığımız KOBİ araştırmamıza göre KOBİ’lerin dijitalleşme algı ve isteği zaman içinde artarak ilerliyor. Online ve temassız ödemelerin daha hijyenik olması, hayatı kolaylaştırması, güvenli olması, e-ticaretle satış hacminin artması, çağın gereklerine uyum sağlamak ve özellikle web sitesi ile birlikte kurumsal kimliğin güçlenmesi; dijitalleşme konusunda KOBİ’lerin en büyük motivasyonları olarak sıralanıyor. Akıllı KOBİ platformunu bu acil dijitalleşme ihtiyacından yola çıkarak TOBB iş birliği ile hayata geçirdik. Tüm KOBİ’lerimizi dijitalleşme yolculuklarında destek almak üzere platforma giriş yapmaya davet ediyoruz” şekilde konuşmuş.
Akıllı KOBİ projesinin Haziran ayında açılmasının planlandığını şu anda dijital çözümler sunan girişimlerin başvurularına açık olduklarını tekrar belirtelim. Siz de platforma uygun bir dijital çözümünüzün olduğunu düşünüyorsanız, buradan
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap