Ülkemizdeki yazılım ekosistemini bir araya getirecek olan Webrazzi Developer 2021 etkinliğimizin online ve ücretsiz olarak 5 Mayıs tarihinde gerçekleşeceğini daha önce sizlere aktarmıştık. Etkinliğimizin ilk konuşmacısı olan Thundra CEO'su Berkay Mollamustafaoğlu, hem yazılım sektörü hem de Thundra ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Hem yazılım hem de girişim ekosisteminde yer alan fırsatlar konusunda açıklamalar yapan Mollamustafaoğlu, şu an için büyük fırsatın pazarın global hale gelmiş olması olduğunu belirtti. Pandeminin etkisi ile birlikte girişimlerin globalleşmenin hızlandığını dile getiren Mollamustafaoğlu, son 5- 6 yılda global pazarı hedefleyen girişimlerin önündeki engellerin azaldığını da dile getirdi.
Pandemi ile birlikte dijital dönüşümün ivmelendiğini de sözlerine ekleyen Mollamustafaoğlu, bu durumun girişimler için çeşitli fırsatlar sunduğunu da paylaştı. Dijitalleşme ve global pazarı hedeflemenin girişimlerin en önemli fırsatları olduğunu belirten Mollamustafaoğlu, girişimlerin dijitalleşme konusunda yatırım yapan şirketlerin sorunlarını bulup bu konu üzerinde çözümler geliştirmeleri gerektiğini de aktardı.
Girişimlerin müşteri bulma şansının eskiye oranla çok arttığını da paylaşan Mollamustafaoğlu, yazılım trendlerine bakıldığında ise Frontend konusunda piyasada önemli bir açık olduğunu da belirtti. Bireylerin lokal pazarlardaki aktörlerden global bir aktöre dönüşmesinin çok önemli olduğunu da paylaşan Mollamustafaoğlu, bu durumun gerçekleşmesi için İngilizce öğrenmek gerektiğinide sözlerine ekledi.
Kişilerin hangi sektörlerden olurlarsa olsunlar İngilizceye yatırım yapmaları gerektiğini de belirten Mollamustafaoğlu, tıpkı girişimler için olduğu gibi İngilizce ile birlikte bireyler için de bir anda pazarın değiştiğini paylaştı. Kurum içi girişimcilik ile ilgili açıklamalarda bulunan Mollamustafaoğlu, kendi şirketleri içindeki bir sorun için geliştirilmeye başlanan Thundra'nın, Atlassian'ın OpsGenie'yi satın almasının ardından spin off olarak yoluna devam ettiğini de paylaştı.
Kurum içi girişimcilik için şirket tarafından girişimcilere bir alan açılması gerektiğini belirten Mollamustafaoğlu, kurum içinde yer alan girişimcilerin diğer girişimcilere oranla bazı avantajları olduğunu da sözlerine ekledi. Kurum içi girişimcilerin en önemli avantajları ise şirketlerin hangi alanlarda sorun yaşadığını diğer girişimcilere oranla daha rahat bir şekilde tespit edebilmeleri.
Son olarak yatırımcı kimliği ve girişimler ile ilgili konuşan Mollamustafaoğlu, dağıtım sürecinin ürünün kendisinden daha önemli olduğunu belirtti. Dağıtımın nasıl yapılacağı ve müşterinin nasıl bulunacağı sorularının girişimler için çok önemli olduğunu da paylaşan Mollamustafaoğlu, girişimcilerin dağıtım konusuna baştan önem vermeleri gerektiğini de belirtti.