Zomato, halka arz için başvurdu

Hindistan merkezli yemek dağıtım şirketi Zomato, halka arz için başvurusunu gerçekleştirdi. Info Edge ve Ant Group gibi yatırımcılara sahip şirket, paylaşılan belgelere göre halka arzdan 1,1 milyar dolar toplamayı planlıyor.
Zomato, halka arz için başvurdu

Hindistan merkezli yemek dağıtım şirketi Zomato, halka arz için başvurusunu gerçekleştirdi. Info Edge ve Ant Group gibi yatırımcılara sahip şirket, paylaşılan belgelere göre halka arzdan 1,1 milyar dolar toplamayı planlıyor. Zomato tarafından dosyalanan bilgilere göre, şirket, 8 bin 250 Hindistan rupisine (yani yaklaşık 1.1 milyar dolara) varan hisse senetleri sunacak. 

Paylaşılan belgelere göre Zomato, yemek dağıtım pazarında pazar lideri konumunda olduğunu iddia ediyor. Şirket, Swiggy, Domino's, McDonald's ve Pizza Hut gibi şirketleri rakipleri arasında saydı. Burada dikkat çeken nokta, aslında Amazon'un da geçtiğimiz dönemde Hindistan'da faaliyet göstermeye başladığı halde Zomato'nun Amazon'u rakibi olarak saymamış olması. Şirket, bunun yanı sıra 1 Nisan ile 31 Aralık arasında 183.6 milyon dolar gelir elde ettiğini; nu dönemdeki zararlarının 91.8 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Zomato'nun en büyük yatırımcılarından biri olan Info Edge'in 100 milyon dolarlık hisse satmayı planladığı belirtildi. 31 Aralık itibarıyla dünya genelinde 3 bin 469 kişiyi istihdam eden girişim, müşterilerin ek avantajlardan yararlanmasına olanak tanıyan Zomato Pro üyelik teklifini büyütmeyi ve yakın gelecekte restoran ortaklarıyla ilişkilerini derinleştirmeyi planladığını açıkladı.

Aralık 2020 itibarıyla platformda, 161 bin 637 aktif teslimat ortağı, 350 bin 174 aktif restoran listesi bulunuyordu. Bunların 132 bin 769'u müşterilere aktif olarak teslimat yapan ortaklardı.

Crunhbase verilerine göre 12 yaşındaki Zomato, bugüne kadar 2.1 milyar dolardan fazla yatırım aldı. Şirket, geçtiğimiz aylarda 250 milyon dolar yatırım almıştı. Tura Kora 115 milyon dolarla, Fidelity 55 milyon dolarla, Tiger Global 50 milyon dolarla, Bow Wave 20 milyon dolarla ve Dragoneer 10 milyon dolarla katkı sağlamıştı. Bu yatırımdan sonra şirketin değerlemesi 5.4 milyar dolara ulaşmıştı. 

Şirket, ülkemizde de geçtiğimiz yıllarda yeniden faaliyetlerine başlamış; ancak bir süre sonra Türkiye'deki faaliyetlerini bir kere daha sonlandırma kararı almıştı.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.