250 milyon dolar yatırım alan Zomato'nun değerlemesi 5,4 milyar dolara ulaştı

Hindistan merkezli yemek dağıtım devi Zomato, beklenen halka arzının öncesinde 250 milyon dolar yatırım aldı.
250 milyon dolar yatırım alan Zomato'nun değerlemesi 5,4 milyar dolara ulaştı

Hindistan merkezli yemek dağıtım devi Zomato, beklenen halka arzının öncesinde 250 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Kora 115 milyon dolarla, Fidelity 55 milyon dolarla, Tiger Global 50 milyon dolarla, Bow Wave 20 milyon dolarla ve Dragoneer 10 milyon dolarla katkı sağladı. Zomato'da yüzde 18,4 hisseye sahip olan Info Edge, Zomato'nun yeni yatırımla birlikte 5,4 milyar dolar değerlemeye ulaştığını söyledi.

Geçtiğimiz yılın başlarında Uber'in Hint yemek dağıtım işini satın alan Zomato, Hindistan'da Prosus Ventures destekli yaklaşık 3.6 milyar dolar değerindeki Swiggy ile rekabet ediyor. İki şirket birlikte 440 binden fazla teslimat ortağıyla birlikte çalışıyor. Üçüncü bir oyuncu olan Amazon da geçen yıl Hindistan'daki gıda dağıtım pazarına girdi, ancak Amazon'un operasyonları henüz Bangalore'un bazı bölümleriyle sınırlı. Bernstein analistleri, pazar payının yaklaşık yüzde 50'sine sahip olan Zomato'nun üç şirket arasında şu an lider olduğunu söyledi.

Zomato ve Swiggy, son yıllarda mali durumlarını iyileştirdiler, bu özellikle etkileyici çünkü Hindistan'da yemek dağıtımı ile para kazanmak çok daha zor. Her teslimat kaleminin değerinin yaklaşık 33 dolar olduğu ABD gibi batı pazarlarının aksine, araştırma firmalarına göre Hindistan'da benzer bir ürün 3 ila 4 dolar arasında fiyat etiketi taşıyor. Bu da haliyle kazançların daha düşük olmasına neden oluyor. 

Geçen yıl eylül ayında çalışanlara gönderdiği bir e-postada Zomato kurucu ortağı ve CEO'su Deepinder Goyal, şirketin 2021'in ilk yarısında halka arz çalıştığını ve gelecekteki birleşme ve satın almalar için yatırım almaya devam edeceğini söylemişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.