Türkiye İş Bankası ve Vodafone Business'tan tarım sektörünü dijitalleştiren iş birliği: Dijital Tarım Çözümü

Türkiye İş Bankası ve Vodafone Business iş birliğinde hayata geçirilen Dijital Tarım Çözümü ile tarım sektöründe dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla verimli ve sürdürülebilir tarım yapılması hedefleniyor.
Türkiye İş Bankası ve Vodafone Business'tan tarım sektörünü dijitalleştiren iş birliği: Dijital Tarım Çözümü

Türkiye İş Bankası ve Vodafone Business iş birliğinde hayata geçirilen Dijital Tarım Çözümü ile tarım sektöründe dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla verimli ve sürdürülebilir tarım yapılması hedefleniyor. Proje kapsamında ilk etapta kurulumu tamamlanan ve devreye alınan Bursa’daki zeytinliklerde bulunan 5 istasyondan alınan verilere ilişkin ilk yarı raporu paylaşıldı. Kurulmuş olan 5 dijital tarım istasyonu, Bursa’da bulunan 2,5 milyon zeytin ağacını kapsıyor.

Bursa'daki 5 istasyon, ilk 6 ayda üreticiye 15 milyon liranın üzerinde tasarruf sağladı

Bursa İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, Bursa ilindeki zeytinlik alanlarını en iyi temsil edecek yerlere kurulmuş istasyonlardan elde edilen meteorolojik veri ölçümleri ve fenolojik gözlem kayıtları ile hastalık ve zararlılık takipleri yapıldı. Bu takipler sonucunda yılın ikinci yarısı için doğru zamanda ilaçlama ilanları verildi ve gereksiz ilaçlamaların önüne geçildi. Dijital tarım istasyonları sayesinde ilaçlama ve zamanlama konusunda doğru zamanda yapılan uyarılarla, gereksiz ilaç kullanımı olmadan ürün kaybı azaltıldı. Rapora göre, Bursa’da zeytinliklere kurulu 5 istasyon, ilk altı ayda üreticiye 15 milyon liranın üzerinde tasarruf sağladı.

Silifke’de kurulu 10 Dijital Tarım İstasyonu, ilk 6 ayda çilek üreticisine 5 milyon lira tasarruf sağladı

Mersin’in Silifke ilçesinde kurulu 10 istasyonun verilerini kullanan Silifke Çilek Üreticileri Birliği’nin raporuna göre ise sadece çilek üretiminde yaklaşık 5 milyon liralık bir tasarruf sağlandı. Silifke’deki istasyonlar çilek, muz, ejder meyvesi, farklı tropik ürünler, limon, kayısı, erik, nar, nektarin mahsullerinin üretildiği alanları kapsıyor.

İş Bankası’nın Eylül 2019’dan bu yana Vodafone Business ile yürüttüğü Dijital Tarım Çözümü kapsamında, Türkiye genelinde zeytin, domates, kiraz, çilek, patates gibi çok çeşitli mahsul üreticilerine fayda sağlayacak ve oldukça geniş bir ölçekteki üretim alanına ilişkin iklimsel verilerle bitki gelişimine ilişkin verileri toplayacak 30 istasyon kuruldu.

İş Bankası, "Dijital Tarım Kredisi" sunuyor

Dijital tarım istasyonları yaklaşık 5 km yarıçapındaki alana ilişkin verileri sunuyor. Dijital tarım istasyonlarını kendi arazilerinde kurmak isteyen firmalar, Vodafone ve İş Bankası iş ortaklığı ile gerçekleştirilen projede İş Bankası’nın uygun koşullardaki “Dijital Tarım Kredisi”nden de yararlanabiliyor.

Dijital Tarım Çözümü'nün sağladığı faydalar

Dijital Tarım Çözümü, hava durumunu anlık olarak takip ederken, toprağın nemini ve kalitesini de analiz ediyor. Haşere, doğal afet gibi konularda da erken uyarı sistemi mevcut. Çiftçilere tarımsal işlemlere dair sulama ve gübreleme zaman önerileri sunan ürün, ayrıca toprak sıcaklığı ve nemine bağlı tohum ekim zamanı öneriyor; gübreleme, ilaçlama, budama, hasat zamanına yönelik iş planlaması yapılmasına yardımcı oluyor. Dijital Tarım İstasyonu ile tarımsal veriler anlık takip edilip depolanıyor, analiz ediliyor ve güvenilir bir şekilde raporlanabiliyor. Bu verilerle risklere karşı efektif önlemler alınarak, daha güvenli tarım üretimi yapılması ve üretimin artırılması mümkün oluyor. Çiftçilere online ortamda erken uyarı gönderen sistem, doğru zamanda müdahale ile verimlilik artışı ve tasrruf sağlıyor.

Dijital Tarım İstasyonu, sulama zaman önerisi, gübreleme zaman önerisi, erken zararlı uyarıları, erken hastalık uyarıları, doğal afet uyarıları, tarlanın bulunduğu lokasyonda meteorolojik veri ölçümleme gibi faydalar sağlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.