Ketchup Türkiye Sadakat Programları & Dijital Platformlar Araştırması'ndan öne çıkan başlıklar

Her yüz kişiden 86'sı pandemi dönemi öncesine kıyasla Trendyol Hızlı Market'ten daha fazla alışveriş yaptığını düşünüyor. Her yüz kişiden 82'si ise Migros Hemen'den ve Getir'den daha fazla alışveriş yaptığını düşünüyor. 
Ketchup Türkiye Sadakat Programları & Dijital Platformlar Araştırması'ndan öne çıkan başlıklar

Sadakat Pazarlaması şirketi Ketchup, Türkiye Sadakat Programları & Dijital Platformlar Araştırması 2021 raporunu yayınladı. Araştırma Türkiye genelinde KENT AB C1 yüksek gelir ve yüksek eğitim grubundan 1750 tüketici ile gerçekleştirildi. Çabuk siparişten e-ticarete, dijital banka ve ödeme platformlarından telekomünikasyona 16 farklı sektör araştırıldı. 

Araştırmaya göre her 100 kişiden sadakat programı ve platformlara üye olunanlara bakıldığında Banka Kart Programları, Süper market ve Telekomünikasyon programları, yüksek üyelik oranları ile dikkat çekiyor.

Banka Kart Programları kapsamında her 100 kişiden en az 1 programa üye olanların sayısı 92 iken bu metrik Süpermarket ve Telekomünikasyon için 91 olarak öne çıkıyor. 

Banka Kart Programlarında sadece 1 programa üye olan tüketicilerin yüzde 45 oranında olması dikkat çekiyor.  Bu oranSüpermarket alanında %39 olarak kendini gösteriyor. Telekomünikasyon'da sadece 1 programa üye olan tüketici oranı yüzde 47'ye ulaşarak diğer sektörleri geride bırakıyor. 

Yapılan araştırmaya göre tüketicilerin üye olduğu program ve platformlar arasında sektör liderlerinden Migros Money Club, Gratis Kart ve Hopi ilk 3 sırada yer aldı. Öne çıkan diğer program ve platformlar arasında Getir, Ikea Aile Kart , DominosYe- Kazan ve THY Miles & Smiles yer alıyor. 

Ketchup'ın 2018- 2019 yılı araştırmasının verileriyle karşılaştırıldığında 2020- 2021 pandemi etkisini, sadakat programı sektör liderlerini çok da olumsuz etkilemediği ortaya çıkıyor. Bu dönemde ciddi sayıda üye kazanan sadakat programları sırsıyla Trendyol Elite, enpara.com, Turkcell salla kazan ve Dominos Ye-kazan oldu. 

Araştırmada aktif üyelik durumuna göre ilk 20'de yer alan platform ve programlara da yer veriliyor. Bu listeye göre; aktif kullanım konusunda sadakat programlarının yıldızı süpermarket sektörü oldu.

Her 100 kişiden 81'i, aktif olarak Migros Money Club Kart kullandığını belirtiyor. Bu oran kadın kullanıcılarda  84 olarak öne çıkıyor.

Migros'u, genel kullanıcılarda 56 ile Gratis ve 52 ile Hopi takip ederken, sıralama kadın kullanıcılarda 82 ile Gratis Kart ve 69 ile Watsons Kart olarak değişiyor. 

Her yüz kişiden 86'sı Trendyol Hızlı Market'ten pandemi dönemi öncesine kıyasla daha fazla alışveriş yaptığını düşünüyor. Her yüz kişiden 82'si ise Migros Hemen'den ve Getir'den pandemi öncesine kıyasla daha fazla alışveriş yaptığını düşünüyor. 

Tüketicilerin pandemi öncesine göre daha çok alışveriş yaptığını düşündüğü markalar sıralandığında, sektör liderleri de kendini gösteriyor. Araştırmaya göre Trendyol, Çabuk Sipariş ve E-ticaret olmak üzere her iki alanda da farklı sadakat programlarıyla sektör lideri olarak konumlanıyor. Trendyol'u üçüncü sırada Migros Money Club takip ediyor. 

Araştırmaya göre; bir ürün ya da hizmetin sadakat programı, tüketicilerin o ürün ya da hizmeti düzenli olarak almasında yüzde 70 oranında etkili. Sektörel kırılımlara baktığımızda bu oranın yüzde 79 ile en çok çabuk sipariş alanında yer aldığını görüyoruz. yüzde 78 ile süpermarket, yüzde 75 ile Telekomünikasyon ve E-ticaret bu oranın yüksek olduğu sektörler arasında bulunuyor. 

Tüketicilerin yüzde 55'i, pandemi öncesine göre daha çok satın alma ya da daha çok kullanım gerçekleştirdiğini düşünüyor. Bu oran Çabuk siparişte yüzde 82'te tırmanırken, banka kart programlarında yüzde 70' çıkıyor. 

Tüketicilere aşık olduğu ve vazgeçemeyeceği marka ve platformlar sorulduğunda, seçili programa üye her 100 tüketiciden 55'i Enpara.com'u, 53'ü gnctrkcll'i, 52'si ise Volvo Car Prime'ı belirtti. 

Bu alandaki sektör liderleri baktığımızda, hızlı tüketim ürünlerinden gıdaya, bankacılıktan İstanbul Kart'a kadar çeşitlilik içeren bir dağılımla karşılaşıyor. İlk 3'e giren sektör liderlerini Trendyol, Migros Money Club ve Bonus Flaş takip ediyor.

Raporda pandeminin sadakat kartları üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelenirken, kişiselleştirmenin sunulan dijital çözümlerin tüketici alışkanlıklarına yansıması da gözler önüne seriliyor. Raporun tamamını Ketchup'ın LinkedIn sayfasından inceleyebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.