Yerli çoklu marka bulut mutfak projesi: Avane Cloud Kitchens

Tek bir lokasyonda 20’nin üzerinde sanal restoran kurup müşterilerine tamamen paket servis üzerinden hizmet verilmesini sağlayan Avane Cloud Kitchens, çoklu marka bulut mutfak projesi olarak faaliyet gösteriyor.
Yerli çoklu marka bulut mutfak projesi: Avane Cloud Kitchens

Son dönemde "bulut mutfak" kavramı hayatlarımızda fazlasıyla yer edinmeye başladı. Restoranların menülerini sadece fiziksel olarak yer aldıkları bölgede değil birden fazla lokasyonda sunabilmelerine olanak sağlayan bulut mutfak girişimleri, globalde oldukça revaçta. Hem kavram hem de bulut mutfak girişimleri ülkemizde de yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.

Avane Cloud Kitchens, kendi markalarını oluşturuyor

Tek bir lokasyonda 20’nin üzerinde sanal restoran kurup müşterilerine tamamen paket servis üzerinden hizmet verilmesini sağlayan Avane Cloud Kitchens, çoklu marka bulut mutfak projesi olarak faaliyet gösteriyor. Şirket, bu markalardan 15'nin kendi kurduğu markalardan oluşacağını söylüyor. Özetle; Avane Cloud Kitchens, adını kendilerinin koyduğu, menüsünü ve fiyatlarını kendilerinin belirlediği, pazarlama ve satış faaliyetlerini de kendilerinin yürüttüğü bir sistem. Bu doğrultuda iki tane marka, Çosa ve Beppe Pizzeria, şu anda halihazırda Kadıköy'de faaliyetlerini yürütüyor.

Şirket, kendi markalarının yanı sıra ulusal zincir markalarına da ev sahipliği yapacak. Örnek vermek gerekirse Avane Cloud Kitchens, Tavuk Dünyası’nın kurucuları Mustafa ve Taylan Kaya’nın yeni markaları Doyuyo!, Et İşleri ve Carmelo Coffee’nin online master franchise’ı oldu. Yine bu markaların tüm sanal restoran süreçleri Avane Cloud Kitchens tarafından yönetilecek. 

Verimlilik maksimize ediliyor; ham madde ve ürün israfı ortadan kaldırılıyor

Avane Cloud Kitchens, Ekim 2020’de İstanbul’da Ahmet Orhon tarafından kuruldu. Şu anda Avane Cloud Kitchens şirketinde CEO rolünü üstlenen Orhon, aynı zamanda Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Danışma Kurulu Üyesi ve yine aynı fakültede Strateji ve Liderlik dersi veriyor.

Ahmet Orhon, tamamen paket servis odaklı olmalarının, yatırım ve işletme maliyetlerini geleneksel restoranlara göre ciddi oranda düşürdüğünü; tek bir lokasyondan 20’nin üzerinde marka çıkmasının ise verimliliği maksimize edip gıda sektörünün en önemli maliyet kalemlerinden olan ham madde ve bitmiş ürün israfını ortadan kaldırmalarını sağladığını söylüyor. 

Lokasyon sayısının artışına bağlı olarak hem yönetim hem de mutfak ekibinin sayısı artacak

Avane Cloud Kitchens'ın yönetim ekibinde 10 kişi bulunuyor. Şu an itibarıyla 10 kişi olan mutfak ekibinin ise haziran sonunda 20 kişiye ulaşması bekleniyor. Lokasyon sayısının artışına bağlı olarak hem yönetim hem de mutfak ekibinin sayısının da hızlı bir şekilde artış göstereceği belirtiliyor.

Bulut fikir konseptini 2013 yılından bu yana yakından takip ettiğini belirten Ahmet Orhon, ancak McKinsey’den ayrıldığı dönemden sonra tüm odağını bu konsepti bir sonraki seviyeye çıkaracak ve yatırımcılar için daha cazip kılacak bir hale getirmeye verdiğini söylüyor. Avane Cloud Kitchens'ın tedarik zincirini yönetmek için kullandığı çözüm ve satışlarını yaptıkları Yemeksepeti, Getir Yemek ve Trendyol Yemek dışında bütün altyapısı ve süreçleri ekibin kendisi tarafından gerçekleştiriliyor.

Hedeflenen tam performansa 3 ayda ulaşıldı

Avane Cloud Kitchens, mevcut markaları Çosa ve Beppe için hedeflenen tam performansa 3 ay itibarıyla ulaştıklarını; bunun da kendilerini yeni çıkaracakları markalar konusunda daha da cesaretlendirip motive ettiğini söylüyor. Şirket benzer girişimlerden, kendi markalarını oluşturması yönüyle ayrışıyor. 

Yeni tur yatırım hedefleri

Ahmet Orhon, çekirdek sermayesini oluştururken, Harvard, McKinsey ve Bilkent bağlantılarından Türkiye’deki bir girişim için rekor sayılabilecek bir sürede ciddi bir yatırım aldıklarını belirtiyor. Avane Cloud Kitchens, bu yılın sonuna doğru büyümesini hızlandırmak için yeni bir tur yatırım almayı planlıyor.

Şirketin gelir modeli, temel olarak sanal restoranlarla yapılan satışlardan platform maliyeti, kurye maliyeti ve içerik maliyetini çıkarılarak ortaya çıkan net karın anlık olarak hesaplanması şeklinde karşımıza çıkıyor. Bayilik sistemine geçtikten sonra, bayilik modeli kaynaklı ek gelir kaynaklarının da oluşmaya başlayacağı belirtiliyor. 

Hem yerelde hem de globalde büyüme planları

Avane Cloud Kitchens, üç sene içerisinde 3 büyük şehrimizde en az 50 noktaya, 5 sene içerisindeyse büyük şehirlerimizin tamamını kapsayacak şekilde 150 noktaya ulaşmayı planlıyor. Bu süre zarfında, özellikle Avrupa ve Körfez ülkelerinde de büyüme hedefleri bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.