Experience Talks'un ikinci bölümünde çalışan deneyiminin nasıl tasarlandığı konuşuldu

Akbank'ın katkılarıyla düzenlediğimiz Experience Talks canlı yayın serimizin ikinci canlı yayını gerçekleşti.
Experience Talks'un ikinci bölümünde çalışan deneyiminin nasıl tasarlandığı konuşuldu

Akbank'ın katkılarıyla Experience Talks canlı yayın serisine başlayacağımızı ve ilk canlı yayınımızın 23 Mart tarihinde gerçekleştiğini sizlere daha önce aktarmıştık. Konuşmacıları arasında GittiGidiyor İnsan ve Kültür Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Murat Yüksel ve Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa'nın yer aldığı ikinci canlı yayınımız Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah moderatörlüğünde gerçekleşti.

Experience Talks'un ikinci bölümünde ise çalışan deneyiminin nasıl tasarlandığı tüm detayları ile birlikte konuşuldu. Geçtiğimiz yıllarda uzaktan çalışma modellerinin denenmeye başladığını fakat o dönemlerde bu modelin bir İK hoşluğu olarak kaldığını dile getiren Anapa, son bir yılda yaşadığımız dönemin bize çok şey yapabileceğimizi gösterdiğini de paylaştı.

Sağlık dediğiniz anda her şeyin ikinci planda kaldığını dile getiren Anapa, ülkemizde ilk vaka çıktıktan sonra genel müdürlükte çalışan 4 bini aşkın kişinin iki gün içinde uzaktan çalışmaya başladığını paylaştı.

Şubelerin ise aynı dönemde yüzde 50 dönüşüm ile uzaktan çalışmaya başladığını dile getiren Anapa, altyapısı hazır olan şirketler için bu sürecin daha kolay bir şekilde ilerlediğini de belirtti. Akbank olarak çok hızlı bir şekilde uyum sağladıklarını gördüklerini de paylaşan Anapa, uzaktan çalışma denildiğinde bir numaralı gündem maddesinin iletişim olduğunun da altını çizdi.

Çalışanlarla çok yakından iletişim kurduklarını ve ekipçe endişelerini konuştuklarını da belirten Anapa, oluşan yeni normlarla birlikte iş ve özel yaşam dengesi oluşturmaya çalıştıklarını da belirtti. Geldiğimiz noktada çalışanlardan da görüş alarak 3 farklı model oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Anapa, genel müdürlük çalışanlarının yüzde 52'sinin tamamen uzaktan, yüzde 36'sının hibrit olarak ve yüzde 12'sinin ise ofisten çalışacağını paylaştı.

Tehlikenin geçtiğinden yüzde 100 emin olmadan ofislere dönmeyeceklerini de paylaşan Anapa, şubelerin ise aynı şekilde çalışmaya devam edeceğini de dile getirdi.

Sektörden bağımsız olarak Türkiye'nin pandemiye bu kadar hızlı aksiyon almasını hayranlıkla izlediğini belirten Murat Yüksel, çalışan deneyimi, kültür ve motivasyonun çok önemli olduğunu da paylaştı. Özellikle kültürün şirketlerin DNA'ları haline geldiğini de belirten Yüksel, yeni jenerasyon ve pandemi ile birlikte motivasyonun kavramını tamamen değiştiğini de aktardı.

Kısa bir süre önce aday ve çalışan yolculuğunu tekrardan çizmeye başladıklarını da paylaşan Yüksel, tüm işe alım süreçlerinin online olarak devam ettiğini de belirtti. Uzaktan çalışma tüzüğünü yayınladıklarını da sözlerine ekleyen Yüksel, yeni gelen çalışanların şirkete adapte olmaları için en kritik noktanın iletişim olduğunu da belirtti.

Dijital dönüşüme yaklaşık 6 yıl önce büyük bir programla başladıklarını hatırlatan Anapa, bu sayede pandeminin etkilerine hazırlıklı olduklarını da paylaştı. Bu dönemde insanı ve kültürü çok fazla konuşmamızdan memnuniyet duyduğunu da dile getiren Anapa, kültürün şirketleri ileri taşıyabildiği gibi geri bırakabileceğini de paylaştı.

Geleceğin iş yaşamı üzerinde uzun zamandır kafa yorduklarını da aktaran Anapa, teknoloji ve insan ortaklığına inandıklarını da paylaştı. Kültürün, insan ve şirketlerin dönüşümünde çok kritik bir noktada olduğunu da dile getiren Anapa, çalışanları da dönüştürmeden dijital dönüşümden bahsetmenin mümkün olmadığını da paylaştı.

Belirsizliklerle karşılaştığınızda, tökezlediğinizde tekrar ayağa kalkabilmenin çok önemli olduğunu ve bütün kurumların buna odaklanması gerektiğini belirten Anapa, hepimizin yeniliklere hazırlıklı olması gerektiğini de paylaştı.

Dijitalleşmenin çalışan deneyiminin bileşenleri arasında yer aldığını belirten Yüksel, çalışan deneyimi konusunda pek çok teknolojiden yararlandıklarını da sözlerine ekledi. Kültürün teknoloji kullanımında çok önemli olduğunu da paylaşan Yüksel, özellikle Akdeniz ülkelerinde insan dokunuşunun daha önemli olduğunu da paylaştı.

İnsan dokunuşunda en büyük görevin liderlere düştüğünü belirten Anapa, liderlerin iletişim kurma becerilerinin ön plana çıktığını da da belirtti. Liderlerin bir köprü görevi göreceklerini de aktaran Anapa, liderler için zorlu ve keyifli bir dönem olacağını da sözlerine ekledi.

Empatiye ihtiyaç duyulan bir dönemde olduğumuzun altını çizen Yüksel, gelecekte beyaz yakalıların mavi yakalıların yerini alacağını ve altın yakalıların ön plana çıkacağını da aktardı. Z kuşağının iş hayatına girdiği bir dönemin içinde olduklarını da belirten Yüksel, bu dönemde bordrosuz çalışanların sayısının artacağını da paylaştı.

Yeni çalışanların yetkinliklerinden de bahseden Anapa, bu çalışanların kendilerini sürekli geliştirerek esnek olmak zorunda olduklarını dile getirdi. Sürekli öğrenmek ve merak etmenin en önemli yetkinliklerden biri olduğunu da paylaşan Anapa, tek bir alanda iyi olmanın artık yeterli olmadığını da paylaştı.

Gençlerin gelişim yolculuklarında yanlarında olmak istediklerini ve bu nedenle Akbank Gençlik Akademisi'ni kurduklarını da paylaşan Anapa, akademi ile birlikte bu yıl 15 bin gence ulaşılmasının hedeflendiğini de aktardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.