Google'ın kurucularından olan Sergey Brin'in gizli bir zeplin projesi üzerinde çalıştığını 2017 yılının Nisan ayında sizlere aktarmıştık. Yaklaşık 4 yıl boyunca gizlice devam eden zeplin projesinin bazı detayları gün yüzüne çıktı. 2017 yılında Nasa'nın Ames araştırma merkezi içinde başlayan LTA Research and Exploration projesi, sıfır emisyonlu uçakların hayata geçirilmesi vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
2014 yılında Nasa'nın Ames araştırma merkezini ziyaret ettikten sonra kendi zeplinini geliştirmeye karar veren Brin, 2017 yılında Google'ın çatı şirketi olan Alphabet'in başkanıyken LTA Research and Exploration projesini başladı. 2019 yılının Aralık ayında Alphabet'teki görevini bırakan Brin, LTA kapsamında zeplin geliştirmeye devam etti.
LTA Research and Exploration'ın ilk hedefi 200 metre uzunluğunda devasa bir zeplin geliştirmekti. Edindiğimiz bilgilere göre LTA Research and Exploration'ın Brin'in 100 milyon dolarlık bütçesi ile birlikte kurulduğunu da paylaşalım. 4 yıllık sürecin sonunda Sergey Brin'in bu proje için ne kadar harcadığı konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Sergey Brin'in net servetinin geçtiğimiz hafta 100 milyar dolar barajını geçtiğini de ekleyelim.
LTA'nın devasa zeplinin temel üretilme amacı ise insani yardım görevlerinde kullanılması. Üretilecek olan zeplinin ulaşımı zor olan bölgelere gıda, erzak ve ilaç taşıması hedefleniyor. Zeplin olması nedeniyle geleneksel bir havaalanı pistine ihtiyaç duymayacak olan LTA zeplini, bu sayede ulaşımın zor olduğu bölgelere rahatça ulaşabilecek. Zeplin ile ilgili ortaya atılan bir diğer iddia ise zeplinin Sergey Brin'in ailesi ve arkadaşları için kıtalar arası lüks hava yatı olarak kullanılacağı oldu.
LTA'nın bir prototip geliştirdiğini de ekleyelim. Pathfinder 1 isimli prototip zeplin gücünü lithium-ion pillerden alıyor ve üzerinde 12 elektrik motoru bulunduruyor. Yeni nesil zeplinler ile birlikte insani yardım dağıtımını iyileştirmeye ve karbon emisyonlarını azaltmaya çalıştıklarını dile getiren LTA, sıfır emisyonlu hava taşıtları üreteceklerini de web sitesi üzerinden duyurdu. LTA'nın üretilecek olan zeplinde hidrojen yakıt hücresi kullanmayı hedeflediğini de belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap