Rekabet Kurulu, Google'a 296 milyon TL idari para cezası verdi

Rekabet Kurulu, Google'a kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı için 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş ceza kesti.
Rekabet Kurulu, Google'a 296 milyon TL idari para cezası verdi

Rekabet Kurulu, Google'a genel arama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı iddiasına yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş ceza kesti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’ten oluşan ekonomik bütünlüğün (Google) genel arama hizmetleri pazarındaki hâkim durumunu kötüye kullanarak kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı iddiasına yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı.

08.04.2021 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda Google’ın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, dolayısıyla adı geçen ekonomik bütünlüğe idari para cezası verilmesine karar verildi.

Soruşturmaya göre Google'ın arama ve konaklama fiyatı sorgularında kendi hizmetlerini bu alanlarda hizmet veren diğer şirketlerin önüne koyduğu söyleniyor. Google avukatları da mart ayının sonunda söz konusu iddialara karşı sözlü savunma yapmıştı. Kurul ise kararı 14 Nisan'da açıklayacağını söylemişti.

2020'den beri kesilen ceza 590 milyonu geçti

Rekabet Kurulu, Google hakkında yürütülen soruşturma sonucunda geçtiğimiz kasım ayında da Google'a 196 milyon 708 bin 54,78 lira idari para cezası verilmesine karar vermişti. Ondan önce ise 14 Şubat 2020 tarihinde Google'a 98 milyon TL'lik ceza kesilmişti.

Güncelleme: Google Türkiye tarafından konuyla ilgili bir basın açıklaması geldi. 

Seyahat veya yerel hizmetler özelinde aramalar söz konusu olduğunda, kullanıcıların başka bir web sayfasına verilen sadece bir linkten ziyade kendilerine yardımcı olacak bilgileri almak istediği, yapılan testlerde de tutarlı şekilde ortaya konuyor. Biz de, bu nedenle bilgi gösteriminin rezervasyon seçenekleri, haritalar, fiyatlar veya fotoğrafları içeren yeni yollarını geliştirdik. Bu gibi ilgili sonuçların sunulması, daha fazla seçenek ve rekabet yaratırken, bir yandan da web’deki sitelere ve işletmelere her gün milyarlarca ücretsiz ziyaretin gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Kararı inceleyip her zamanki yapıcı yaklaşımımızı sürdürerek Rekabet Kurumu ile çalışmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.