Retter Business Services (RBS), 2020 yılı sonunda, 2018 yılından beri faal olarak servis ve altyapı geliştirmeleri yapan Retter Mobile’ın kurum içi girişimi olarak Baran Baygan tarafından kuruldu. Emre Öget de 2020 yılı içerisinde ekibe iş süreçlerinden sorumlu ortak olarak katıldı.
RBS fikri ortaya çıkmadan evvelki süreçte, bilhassa pandemi döneminde Retter Mobile, proje sayısı ve ekip anlamında yüzde 300’ün üzerinde büyüdüğü bir 6 ay geçirdi. Bu süre zarfında, müşterilerinin son derece butik e-ticaret ve mobil market eksenindeki taleplerini, 2-3 ay bandında sürelerde, tüketicileriyle buluşturmalarına katkı sağladı. Ancak zaman ilerledikçe, hem yeni hem mevcut müşterilerin taleplerine yetişemez hale geldi. Bu süreçte RBS fikri ortaya çıktı.
İş talepleri yaklaşık 25 tane servis ve RBS.Core ile çözümlendiriliyor
RBS aslında kısaca bulut tabanlı bir iş uygulaması. Platform, önüne gelen tüm iş taleplerini yaklaşık 25 tane servis ve bu servislerin konuştuğu bir orta katman çözümü olan RBS.Core ile çözümlendiriyor. RBS, iş modeli olarak PaaS olan ancak süreç yönetim servisiyle de “business as a code” modelini benimseyen bir platform. Bu 25 servisin 21 tanesiyle bir mobil süpermarket uygulamasının, 16 tanesiyle kapalı devre bir e-ticaret sitesinin, 24 tanesiyle bir pazar yerinin tüm backend platformu; dakikalar içinde self-servis olarak kurulabiliyor. Bu servislerden herhangi bir tanesini de tek başına da alınıp mevcut bir projede kullanılabiliyor.
Self servis kullanıcılara özel çözümler kısa zaman sonra aktif edilecek
Şirket şu an için enterprise seviyede hizmet verip müşterilerinin konfigürasyonlarını kendi yapıyor; self servis kullanıcılar için ise kısa zaman içerisinde rtbs.io üzerinden kayıt olarak istedikleri servislerini aktifleştirip servisleri kullanmaya başlayabilecekleri, kullanımlarını görüp faturalarını ödeyebilecekleri self-servis yapıyı hayata geçiriyor.
RBS içinde kurulan bir proje altında aktive edilmiş tüm servisler tek bir SDK altında konsolide olup son kullanıcı ekranlarında kullanılabiliyor. RBS, aynı zamanda bir API-servis pazar yeri, 3.parti teknoloji şirketleri ve yazılımcılar da bu pazaryerinde kendi servislerini sunarak, AWS güvenlik katmanı ile RBS’in mevcut, yeni tüm müşterilerine erişerek, servislerini sunabilecekler.
RBS'in gelir modelleri
Workup Girişimcilik Programı'nın 8. dönem girişimleri arasında yer alan RBS, bugüne kadar herhangi bir yatırım almadı. Şirket, platforma üye firmaların kullandıkları servislerde yarattıkları istek bazlı trafiğe göre, her servisinin bir fiyatı olacağını ve buradan ana gelirini elde edeceğini belirtiyor. İkincil gelir kalemi olarak da RBS pazar yerindeki 3.parti servisler kullanıldıkça komisyon bazlı gelir elde edilecek.
Yüzde 90’ı yazılım geliştirme ve mühendis kadrosundan oluşan 21 kişilik ekibiyle faaliyet gösteren RBS, 4,5 aylık bir sürede MVP olarak geliştirildi ve mart ayında ilk servisi canlı ortamda son kullanıcılara hizmet vermeye başladı. 2018’den beri, istegelsin, Starbucks Türkiye, Unilever Türkiye ve Rusya, Sabiha Gökçen gibi müşterilere özel geliştirdiği birçok servis RBS ekibi tarafından yazıldı. RBS, Retter Mobile döneminden beri AWS partneri.
10 milyon adet satış işleminin gerçekleştiği bir müşteri-proje portföyü
RBS'de 2021 başı itibarıyla yıllık 10 milyon adet satış işleminin gerçekleştiği bir müşteri-proje portföyü mevcut. Şirket, 2021 yıl sonu itibarıyla hem ellerindeki mevcut projeleri RBS’e geçirmek hem de yeni müşteri kazanımlarıyla bu rakamı 25 milyon seviyesine getirmeyi hedefliyor.
RBS, lokalde Ideasoft, Akinon, Ticimax gibi; global pazarda ise Shopify, Big Commerce, WooCommerce, Nop Commerce gibi firmaların rakipleri olduğunu belirtiyor.
RBS'in kısa ve uzun vadeli hedefleri
Şirket, 2021 yılı nisan ayı itibarıyla elindeki projelerin hepsini RBS’e taşımaya başlamak ve 2021 yılı ağustos sonuna kadar tüm mevcut projelerinin geçiş sürecini tamamlamak istiyor. Bu esnada da anlaşmaları tamamlanmış yeni projelerini yüzde 100 RBS üzerinde açmaya devam etmeyi, müşterilerinin onboarding sürecini hızlandırmak adına halihazırda 10’un üzerinde olan Türkiye ve Rusya pazarlarına yönelik ödeme, kargo ve iletişim dallarındaki entegrasyon sayısını adet ve ülke bazında artırmayı hedefliyor.
Self servis bir şekilde orta ve büyük ölçekli kurumlara hizmet vermeye başlamak, büyümeyi sürdürürken kendileriyle aynı sorunları yaşayan, yazılım şirketlerine de hizmet vermeyi ve onlar üzerinden başka projelerde ürünümüzü pozisyonlandırmayı istiyor. Penetre ettiği pazar sayısını 2021 sonuna kadar büyütmek isteyen RBS, ayrıca servis-API mağazasına da sene sonuna kadar 5 tane servis ekleyerek, RBS müşterilerini; risk, fraud, ürün öneri sistemleri gibi büyük veri odaklı hizmet sağlayıcılarla buluşturmayı hedefliyor.
Şirket uzun vadede ise 2022 itibarıyla ABD ve MENA başta olmak üzere yeni pazarlarda dolaylı ve doğrudan satış-pazarlama ve alternatif satış kanal geliştirme aktivitelerini artırmak, self-servis kullanıcı sayısını toplamda 3 bin kullanıcı üzerine çıkartmak gibi hedeflere sahip.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap