LIVAD, markalarla yayıncıları bir araya getiren bir canlı yayın reklam teknolojisi olarak faaliyet gösteriyor. Geliştirdiği ad server, anlaştığı markaların reklam görsellerini partner yayıncılarının canlı yayın ekranlarında konumlandırıyor, eş zamanlı olarak da chat üzerinden izleyicilerle kampanya linkini paylaşıyor. Görüntülenme, tıklanma, satın alma gibi metrikler gerçek zamanlı olarak ölçülüp markaya raporlanıyor. Bu metrikler doğrultusunda da reklam gösterimleri sürekli olarak optimize ediliyor. Girişim kendini "Ad Network for Livestreams" olarak tanımlıyor.
100'den fazla yayıncının ekranında 3 milyondan fazla görüntülenme
LIVAD, ilk müşterisini edindiği 2020 Ağustos ayından beri 20'den fazla müşteriyle 40'tan fazla kampanya gerçekleştirdi. Bu kampanyalarda 100'den fazla yayıncının ekranında 3 milyondan fazla görüntülenme verirken, sektör ortalamasının oldukça üstünde olan yüzde 4.11'lik bir ortalama tıklanma oranı elde etti.
LIVAD, reklamlarını yayını bölmeden, kitleye uygun bir mesajla izleyici karşısına çıkardığı için izleyicilerde de daha pozitif bir algı oluştuğunu görüyor. Bunu fark eden markalar da girişimle çalışıp hem operasyonel yükünü hafifletmek hem de kitlede güçlü bir algı oluşturmak istiyor. Bugüne kadar Yemeksepeti, Gamer Arena, Schneider Electric, Philips, Steelseries, Hell Enerji İçeceği, Oynasana gibi birçok markanın yanı sıra CARAT, PublishMe gibi ajanslarla da çalışma fırsatı bulan LIVAD ekibi, aldığı geri dönüşlerin kendilerini mutlu ettiğini belirtiyor.
Gelir modeli: Pazar yeri ve komisyon
Workup Girişimcilik Programı'nın 8. dönem girişimleri arasında yer alan LIVAD'ın gelir modelini pazar yeri ve komisyon olarak tanımlayabiliriz. Burada aslında markaları ve yayıncıları tamamen otomatik olarak bir araya getiren bir pazar yeri oluşturuluyor. Reklam aktiviteleri için markalardan ve ajanslardan kampanya bazlı bütçe alınıyor. Bazı durumlarda ilgili marka ve ajanslarla daha uzun vadeli anlaşmalar da yapılabiliyor. Bu bütçenin bir kısmı yayıncıya gidiyor, bir kısmı da LIVAD'a geliyor. Çoğu kampanya için bu oran yaklaşık yüzde 50-yüzde 50 oluyor. LIVAD, teknolojik altyapısı geliştikçe fiyatlandırmayı dinamik modellere doğru çekmek ve reklam envanterinin adil ve şeffaf bir şekilde dağıtıldığı, yayıncıların gelirinin optimize edildiği, markaların da harcadıkları paradan maksimum değer elde ettiği bir dünyaya doğru yol almayı hedefliyor.
LIVAD, teknoloji tarafını daha da hızlandırmak için ekibini büyütme arayışı içerisinde
2020 Haziran ayında, Arda Genç, Hasan Bera Aksay ve Akın Sert tarafından kurulan LIVAD, şu anda 6 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor. Teknolojiyi hazır bir altyapı kullanmadan sıfırda kendi geliştiren LIVAD ekibi, MVP halini geliştirmelerinin yaklaşık 2-3 ay kadar sürdüğünü söylüyor. LIVAD, MVP ile piyasaya çıktığı günden beri de yoğun bir şekilde varolan özelliklerini geliştirip üzerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Marka brief toplantılarına girip onların ihtiyaçlarını daha iyi anlamanın teknoloji rol haritasını şekillendirme konusunda önemli rol oynadığını belirten LIVAD, şimdi de teknoloji tarafını daha da hızlandırmak için ekibi büyütme arayışı içerisinde olduklarının altını çiziyor.
LIVAD'ın InStreamly, Fluuid, PowerSpike, Athlane, WeHype gibi rakipleri bulunuyor. Ancak girişim, çok yeni bir alanda olduklarını ve olasılıkların kendilerini heyecanlandırdığını söylüyor.
Şu ana kadar yatırım almayan LIVAD, bootstrapping ile ilerledi. Ekip önümüzdeki aylarda hızlı bir globale ölçeklenme planlıyor; bu yüzden de yakın zamanda bir yatırım turuna çıktıklarını belirtiyorlar. Girişim, önümüzdeki 1-2 ay içerisinde turu başarıyla kapatıp hızla büyümeye devam etmeyi hedefliyor.
Büyüyen ekibiyle globale açılmayı planlıyor
LIVAD ekibi, yayıncıların sevdikleri işi yaparak istikrarlı bir şekilde para kazandığı; markaların reklam yatırımlarını şeffaf bir şekilde takip edip en iyi geri dönüşü aldığı; izleyicilerinse interaktif, ilgi çekici, zevkle tasarlanmış reklamlarla karşılaştığı bir dünya yaratmak istiyor. Bu misyonu gerçekleştirdiğinde de dünyada Livestream Advertising dendiğinde akla gelen ilk isim olmayı umuyor. Somut olarak önümüzdeki aylarda yatırım turunu kapatıp büyüyen ekibiyle globale açılmayı planlıyor.
LIVAD'ın hedefi, 2021'de İngilizce ve İspanyolca konuşulan pazarlarda iyi bir penetrasyon yakalamak ve hem marka hem de yayıncı taraflarında büyümesini sürdürmek. 2022 itibarıyla da Bilgisayar Görüşü, Artırılmış Gerçeklik (AR) gibi teknolojileri reklam ağına entegre edip AdTech dünyasında heyecan verici gelişmelere öncülük etmeyi hedefliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap