45 yıl önce, 1 Nisan 1976'da, Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne Apple Computer'ı hayata geçirdi. Günümüzün teknoloji devleri denince ilk şirketlerden biri olan, her ürünü ve hamlesi ile daima gündemde kalmayı başaran ve kendine ciddi bir hayran kitlesi edinen Apple, 2 trilyon dolardan fazla değerlemesi ile şu anda dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alıyor.
Koskoca 45 yılı geride bırakan Apple, bu dönemde yaptıklarının hepsi ile öncü olmasa bile her seferinde adını duyurmayı başardı. Artık Apple'ın bunun için, yani adını duyurmak için hiçbir şey yapmasına gerek yok, çünkü şirket başlı başına "idol" sayılmaya başlandı. Fakat neredeyse yarım asır sayılabilecek bu süreci özetlemek imkansız ama Apple'ın 15 yılında ürün dışında yaptıklarına bir bakalım.
Bunlardan ilki 19 Mayıs'ta açılan mağaza. Dünyada an itibarıyla 500'den fazla mağazası olan Apple, ikonik sayılabilecek 5th Avenue mağazasını 19 Mayıs 2006'da açmıştı. Apple, mağazanın her yıl Empire State Building veya Özgürlük Heykeli'nden daha fazla insanı ağırladığını belirtiyor. Bu da şirket için oldukça önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor.
Bir diğer önemli nokta ise bugün her Apple cihazı kullanıcısının ziyaret etmek zorunda olduğu uygulama mağazası App Store, 11 Temmuz 2008'de açıldı. App Store, açıldığı ilk gün yalnızca iPhone ve iPod touch için yaklaşık 500 uygulama sundu. İlk Twitter istemcisi olan Twitterrific gibi uygulamalar ve ivmeölçer tarafından yönetilen ilk oyunlardan biri olan Super Monkey Ball gibi oyunlarla giriş yaptı. App Store, kurulduğu günden beri tüm dünyadaki geliştiricilerin 2 milyondan fazla uygulamasına ev sahipliği yaptı ve yapmaya devam ediyor.
Apple'ın Cupertino'daki meşhur kampüsüne dair ilk detaylar
Şu anda Apple'ın ana merkezinin Cupertino'da olduğunu sanıyorum bilmeyen yoktur. Her etkinlikte bize Cupertino'daki merkezinden seslenen Apple'ın bu merkezle ilgili ilk planları 7 Haziran 2011'de Steve Jobs tarafından paylaşılmıştı. Steve Jobs, ölmeden sadece birkaç ay önce Apple Park için planlarını Cupertino Şehir Konseyi'ne sunmuştu. Apple'ın kampüsü 2017 yılının eylül ayında iPhone X etkinliği için halka açılmıştı.
Steve Jobs'un ölümü
Steve Jobs 2004'te kanser tedavisi görmeye başladı ve 2009 yılında kendisine bir karaciğer nakli yapıldı. 2011 yılının ocak ayında son yıllarda üçüncü kez sağlık sorunlarını gerekçe göstererek izne ayrılan Jobs, 24 Ağustos 2011'de şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrıldığını açıkladı ve görevi Tim Cook'a bıraktı.5 Ekim 2011'de Steve Jobs hayata gözlerini yumdu. Jobs, öldüğünde henüz 56 yaşındaydı.
Jony Ive'ın Apple'dan ayrılışı
Steve Jobs'un ölümünden sonra Apple Watch'u yaratan ve Apple Park'ı inşa eden ekiplere liderlik eden Jony Ive, 27 Haziran 2019'da bağımsız stüdyo LoveFrom'u kurmak için şirketten ayrıldığını duyurdu. Bugün Apple'ın endüstriyel tasarım ekibi, Jony Ive'ın ekibinin uzun süredir üyesi olan Evans Hankey tarafından yönetiliyor.
Bunların yanı sıra Apple her cihazıyla, iPhone modelleriyle, güncellemeleriyle gündem olmaya devam ediyor. Şirket, kısa bir zaman sonra ilk elektrikli aracını tanıtmayı bile hedefliyor ki bunlar geleceği şekillendiren teknolojilerin artık olmazsa olmazları ve Apple'ın bunları bir noktada yakalaması her halükarda kaçınılmaz.
https://twitter.com/tim_cook/status/1377622693261021184?s=20
Apple'ın 45. yıl dönümü ile ilgili şirketin mevcut CEO'su Tim Cook, hem Twitter üzerinden bir paylaşım yaptı hem de çalışanlarına bir e-posta gönderdi Bu gönderide şu ifadeler yer aldı:
1 Nisan 1976'da Cupertino'da, teknolojinin neleri başarabileceğini yeniden tanımlayan ve bu süreçte insanların hayatlarını daha iyi hale getiren dönüştürücü ürünler yaratmak için bir şirket kuruldu. Kırk beş yıl sonra, bu olayı geçmiş bir şey olarak sevgiyle hatırlamak yerine, kendimizi bu göreve yeniden adıyoruz.
Tim Cook, gönderisinin sonunda Steve Jobs'tan da alıntı yaptı ve şunları söyledi:
Steve, Apple'a katıldıktan kısa bir süre sonra çok daha erken bir yıldönümünü kutlamak için bunun gibi bir e-postada, "Şimdiye kadar inanılmaz bir yolculuk oldu, ancak henüz başlamadık" dedi. Bu hala gerçek. Hikayenin sonunda hiçbirimizin burada olmayacağını unutmayın, ancak anlatmaya değer bir şey olduğundan emin olmak hepimizin görevi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap