Sanat yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanan Artiox, Keiretsu Forum Türkiye’den 7 milyon TL değerleme ile yatırım aldı

Sanat yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanarak kullanıcının dilediği miktarda yatırım yapabilmesini sağlayan yerli girişim Artiox, Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcıları tarafından 7 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı.
Sanat yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanan Artiox, Keiretsu Forum Türkiye’den 7 milyon TL değerleme ile yatırım aldı

Sanat yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanarak kullanıcının dilediği miktarda yatırım yapabilmesini sağlayan yerli girişim Artiox, Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcıları tarafından 7 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı.

Tuncay Dakdevir ve Cemal Doğan tarafından Haziran 2019’da Ankara’da kurulan Artiox, en iyi değer saklama yollarından biri olan sanat yatırımlarında değerli sanat eserlerine yatırım yaparken gereken yüksek giriş sermayesi bariyerini ortadan kaldırıyor. Küçük yatırımcıların da sanat yatırımı yapabilmesini sağlayarak hem sanat yatırımlarını daha demokratik hale getirmeyi hedefliyor hem de bu marketin daha akışkan olmasını sağlıyor.

Şimdiye kadar platformda, 2 milyon TL'nin üzerinde alım-satım gerçekleşti

Artiox yayına geçtiği günden bu yana platformda, 2 milyon TL'nin üzerinde alım-satım gerçekleşti. Şirket bunu 200 bin liralık eser arzı ile gerçekleştirdi. Dünyada yıllık 65 milyar dolar üzerinde olan sanat market hacminin, Artiox modeliyle katlanarak artması ve sanat yatırımlarına ulaşım imkanlarının daha demokratik hale gelmesi bekleniyor. Böylece daha çok katılımcının olacağı bu market büyürken aynı zamanda sanatçılar için de yeni fırsatların ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Artiox kurucu ortaklarından Tuncay Dakdevir, Mayıs 2019’da aldıkları tohum öncesi yatırım ile şirketi kurarak Artiox’u geliştirmeye odaklandıklarını; uzun ve yoğun tempoda geçen ürün geliştirme döneminin ardından yaklaşık 6 ay testnet sürecinde gerçek kullanıcılar ile testler yaptıklarını belirtiyor. Dakdevir, geçtiğimiz ağustos ayında ise Artiox’u yayına alarak ilk eser arzlarını gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Listelenen sanat eserlerinin hepsi eksper onaylı, sigortalı ve her esere özel bir token bulunuyor

Artiox’ta listelenen sanat eserlerinin hepsi eksper onaylı, sigortalı ve her esere özel bir token bulunuyor. Böylece kullanıcılar tek bir sanat eserine yüklü miktarda fon ayırmak yerine kullanmak istedikleri fonlarını çeşitli eserlerle değerlendirerek kendilerine bir portföy oluşturabiliyorlar ve 7/24 aktif olan platform sayesinde portföylerinin anlık değerlerini gözlemleyebiliyorlar. Üstelik kullanıcılar geleneksel modellere göre sanat yatırımlarını daha etkin yönetebiliyorken aynı zamanda çok daha düşük komisyon oranlarıyla işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Girişimin gelir modeli ise eserler listelenirken koleksiyoner tarafından talep edilen bir listeleme komisyonu ve kullanıcıların gerçekleştirdikleri her işlemden alını yüzde 0.5’lik alım-satım komisyonu.

NFT ile temsil edilen dijital sanat eserleri, platformda listelenmeye uygun

Dakdevir, son zamanların popüler konusu NFT’lerin özellikle dijital sanat eserlerinin son kullanıcıya ulaşmasında ve değer görmesinde etkili olduğunu; dijital sanat eserleri ile ilgili olarak şu an için NFT tarafındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Altyapılarının NFT ile temsil edilen dijital sanat eserlerini listelemeye uygun olduğunu belirten Dakdevir, bu konuda gelişmelerin yatırımcı tarafına zarar vermeyecek şekilde ilerlemesini, dijital sanat eserleri tarafında taşların yerine oturmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Tuncay Dakdevir, yatırımla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Sanat en güvenli varlık saklama araçlarından biri olarak görülüyor ancak son kullanıcının daha önce sanat yatırımlarına ulaşım imkanları oldukça kısıtlıydı. Buna rağmen dünyada yıllık 65 milyar dolar üzerinde sanat market hacmi bulunuyor. Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcılarından aldığımız bu yatırım ile ekibimize bazı pozisyonlarda takviye yapacağız ve Artiox’u daha geniş kitleler ile tanıştıracağız. Bugüne kadar pazarlama tarafında hamlelerimiz olmamıştı, daha çok platformumuzda bulunan kullanıcılarımızın bizi önermesiyle yol almıştık. Biz bu süreci Artiox’ta yeni sezon başlıyor şeklinde yorumluyoruz. Bu sezonun daha hareketli ve büyüme odaklı geçeceğini hepimiz biliyoruz ve çok heyecanlıyız. Çok geçmeden platformumuzda listelenen eser sayısında artış ve kullanıcı tarafında yüksek sayıları görmeyi planlıyoruz. Bu yılın sonuna doğru ise Artiox’u yurtdışı kullanıcılarımız ile buluşturmayı düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.