Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan ekonomik reform paketinden tüm ülkeyi ilgilendiren önemli ve heyecan verici maddelerle karşılaştık. Bunlardan birisi ve belki de en önemlisi sizler için haberleştirdiğimiz Türkiye'de dağıtılmaya başlanacak dijital bankacılık lisansıydı. Onun dışında ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini ilgilendiren haberlerin de sinyalleri reform paketinde mevcuttu.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından Twitter'da paylaşılan ekonomik reform takvimi ise, tüm yenilikleri bir eylem planına koyuyor. Böylece düzenlemelerin tarihleri de kamuoyu ile paylaşılmış oldu. Biz de Webrazzi olarak, ekonomik reform paketinden özellikle girişimcilik ve teknoloji dünyasını etkileyecek eylem planı maddelerini seçerek birlikte incelemek istedik:
- Kitle fonlama
Kitle fonlama konusunda idari bir düzenleme geliyor. Sorumlu kurum Sermaye Piyasası Kurulu olacak ve yenilikçi şirketlerin finansa erişimi için paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlaması uygulamaları hızla hayata geçirilecek. Burada tarih Ekim 2021'in sonu olarak belirlenmiş.
- Şirketlerin halka arz süreçlerinin kolaylaştırılması
Yine sorumlu kurumun Sermaye Piyasası Kurulu olduğu ve Borsa İstanbul'un da içinde olduğu bir aksiyon maddesi. Genel olarak şirketlerin halka arz (IPO) süreçlerinin kolaylaştırılması bekleniyor. Bu da yakın gelecekte halka arz eden e-ticaret ya da farklı alanlarda internet girişimlerimizin olabileceğini gösteriyor.
- Dijital (Şubesiz) Bankacılık lisanslamaları
Sorumlu kurumun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olduğu idari düzenlemenin tarihini ilk kez bu takvim sayesinde görmüş olduk. Eylemin bitiş tarihi olarak 31 Aralık 2021 tarihi vermiş. Kısacası bu yıl bitmeden dijital bankacılık lisanslarıyla ilgili düzenlemenin hayata geçirebileceğini artık söyleyebiliriz.
- Dijital para düzenlemesi
Bu düzenleme ile birlikte Merkez Bankası dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturucak. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin de ilgili kurum olarak yer aldığı madde ile ilgili bir kanun düzenlenmesi bekleniyor. Bu aksiyon için de tarih olarak 31 Aralık 2021 olarak işaretlenmiş. Açıkçası kişisel yorumum, belki bu yıl içerisinde dijital paramız olmayacak ama gerekli altyapı ve düzenleme çalışmaları büyük oranda tamamlanmış olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sayfasında PDF formatında yayınlanan tüm takvimi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap