Fit Analytics'i satın alan Snap, gözünü e-ticarete çeviriyor

Çevrimiçi alışveriş yapanların bedenlerine uygun kıyafet ve ayakkabı seçmesini sağlayan Fit Analytics, Snap ailesine katılacak. AR teknolojisiyle güçlenen sosyal ticaret, Snap'e iddialı bir gelir kaynağının kapılarını aralıyor. 
Fit Analytics'i satın alan Snap, gözünü e-ticarete çeviriyor

Instagram'ın Alışveriş etiketleri ile başlayan sosyal ticaret yolculuğu markalar, influencerlar ve tüketiciler tarafından hızlıca benimsendi. Tüketicilerin yeni ürünler keşfetmesini ve bu ürünlere hızlıca ulaşmasını sağlayan Instagram, Influencerlar ve markalar için de önemli bir gelir kaynağı oldu. 

Yeni gelir modelleri inşa etme konusunda Instagram'ın adımlarını uzun yıllar boyunca geriden takip eden Snap ise 2020'de baştan aşağı yenilendi. Sosyal ağ ekosisteminde vizyoner tutumuyla öne çıkan Snap, şimdiye kadar ağırlıklı olarak AR özellikleri geliştirdi. Şirket, yeni Fit Analytics satın alması ile 2021'de gözünü e-ticaret'e çevirdi. 

Fit Analytics ne çözüm sunuyor? 

2011 yılında UpCload ismiyle kurulan Fit Analytics, çevrimiçi alışveriş yapanların bedenlerine uygun kıyafet ve ayakkabı seçmesini sağlıyor. Kullanıcılar, ilgili alanlara boy, kilo ve beden detaylarını girerek kendilerine en uygun beden seçimine yönlendiriliyor. 

Bununla birlikte Fit Analytics, e-ticaret şirketlerine sunduğu kişiselleştirme araçları ve analizler ile dönüşüm oranlarını artırıyor.  

E-ticaret şirketlerine uygun bedende kıyafet bulma konusunda destek olan araçlar pandemi ile birlikte popülerliğini artırdı. Y Combinator Destekli Drapr da bu girişimlerden biri. Tüketicilerin doğru bedenine uygun kıyafet alması, iade süreçlerini ortadan kaldırarak e-ticaret şirketlerinin maliyetlerini azaltıyor. Ayrıca dönüşüm oranlarında da önemli seviyede bir artış sağlıyor. 

Fit Analytics bu konuda yaklaşık 18 bin müşteriye destek veriyor. Girişimin hizmet verdiği isimler arasında Lacoste, Tommy Hilfiger, North Face, Asos, Bershka, Calvin Klein, Patagonia, Mango ve Puma da yer alıyor.  

Snap'in gelecek planları 

Snap'in Fit Analytics ile ilgilenme sebebi ise şirketin üzerinde çalıştığı görsel odaklı başka bir teknoloji. Fit Analytics bir süredir tüketicilerin kendi görselini yükleyip, sanal olarak kıyafetleri üzerinde deneyebileceği bir teknoloji üzerinde  çalışıyordu. Bu teknoloji, uzun yıllardır AR filtreleriyle ortalığı kasıp kavuran Snap için biçilmiş kaftan. AR teknolojisiyle güçlenen sosyal ticaret, Snap'e iddialı bir gelir kaynağının kapılarını aralıyor. 

Snap, bu ayın başlarında Oxford Economics ile ortaklaşa yürütüğü araştırmanın detaylarını paylaşarak Gen Z'nin dijital ekonomiyi nasıl şekillendireceğini açıkladı. Snap'in kullanıcı tabanını oluşturan Z kuşağı, 2030 yılında 6 farklı pazarda 87 milyon iş gücü yaratırken, 3.1 trilyonluk bir harcama gerçekleştirecek.

Piper Sandler tarafından yapılan bir araştırma ise 2020 son bahar döneminde ABD'li gençlerin harcamalarının yüzde 33'ünün giyim, aksesuar ve ayakkabıya gittiğini gösteriyor

Dördüncü çeyrekte NYX Professional Makeup ve  Ralph Lauren ile AR iş birlikleri gerçekleştiren Snap için bu veriler ve Fit Analytics satın alması yeni fırsatların habercisi olarak konumlanıyor. 

Satın alma detayları 

Snap'in Fit Analytics satın almasının finansal detayları hala gizliliğini koruyor. Pitchbook verilerine göre, Fit Analytics şimdiye kadar 1 milyon dolardan az yatırım aldı. Ancak şirketin müşterilerine bakarsak, güçlü bir gelir kaynağına sahip olduğunu söyleyebiliriz. 

Satın alma ile birlikte Fit Analytics'in 100 kişilik ekibi Snap ailesine katılacak. Ekip, Snap'in Mühendislik alanından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nima Khajehnouri'ye bağlı olacak. 

Fit Analytics'in CEO'su ve kurucu ortağı Sebastian Schulze, anlaşmayı duyuran blog gönderisinde şu ifadelere yer verdi:

Fit Analytics iş ortağıysanız, bu yalnızca bir başlangıç. Snap’in ölçeğinden ve yeteneklerinden yararlanarak, yalnızca mevcut müşterilerimize hizmet vermeye devam etmekle kalmayacağız, aynı zamanda marka ortaklarımız ve perakende şirketlerimizle ilişkilerimizi ve tekliflerimizi derinleştireceğiz. İleriye dönük ana odak noktamız, Fit Analytics işini ölçeklendirmek ve alışveriş platformlarını büyütmek için Snap ile birlikte çalışarak teknolojimizden ve uzmanlığımızdan yararlanmak olacaktır. Ekiplerimiz, yeni nesil alışveriş, moda ve stil tekliflerini ortaklaşa yürütecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.