Gül Gökyüzü: "Nitelikte insan kaynağı bulmakta zorlanıyoruz"

2020 Mart ayından bu yana 47 kişi katıldı. Şirketin hala aktif pozisyonlar için arayışı devam ediyor.
Gül Gökyüzü:

İşe alım süreçleri aslında özellikle son beş yıldır teknolojik olarak kendi dönüşümünü geçirmeye ve daha dijital yönetilmeye başlamıştı. Pandemi, bu sürece bir ivme kattı. Yaşamın diğer tüm alanlarında olduğu gibi, bu hızlanma insan kaynakları süreçlerinde de değişikliğe neden oldu. Çünkü herkesin tüm işleyişi uzaktan yürütmek durumunda kaldığı bir dönemde, farklı dijital alternatifler bulmak kaçınılmaz oldu. Bu yüzden görüşmeler artık neredeyse tamamen online görüntülü konuşmalar ile yapılıyor. Bunun yanı sıra, işe alım süreçlerinin farklı aşamalarında da dijital yöntemler ağırlık kazandı. 

Bir yılda 47 kişi ekibe katıldı

Masomo İnsan kaynakları Müdürü Gül Gökyüzü, tüm bu süreçlerin bütünsel yönetimini gerçekleştiren ya da ayrı ayrı yönetmeyi sağlayan yeni dijital araçların sayısının arttığını ve gelecek dönemde de bunun çeşitlenmeye devam edeceğini belirtiyor ve ekliyor: "Bu teknolojilerin bizlere en büyük katkısı da hız oldu diyebilirim."

Masomo ekibine 2020 Mart ayından bu yana 47 kişi katıldı. Şirketin hala aktif pozisyonlar için arayışı devam ediyor ve ekliyor: "Pandemi döneminde işe alım faaliyetlerimizde herhangi bir duraklama olmadı. Aksine yeni oyunumuzun hazırlık dönemine rastladığı için oldukça yoğun taleplerimiz oldu."

Gül Gökyüzü, son dönemde en çok açılan pozisyonlar arasında data analist, backend developer ve DevOps pozisyonları olduğunu belirtiyor. Son dönemde dijital pazarlama rollerinin çok öne çıktığını düşünüyor. Gökyüzü, yeni dönemde süreçlerin nasıl ilerlediğini şöyle anlatıyor: "Her ne kadar standart bir sürecimiz olsa da, işleyiş bazen pozisyonun ihtiyaçlarına göre de şekillenebiliyor. Sektörümüzdeki roller oldukça özelleşmiş olduğundan, ben genelde tailor made görüşme süreçleri tasarlamayı doğru buluyorum. Görüşmeler önce, niteliksel olarak uygun adaylarla telefonda kısa bir ön değerlendirme ile başlıyor. Bazı pozisyonlar için ilk elemeyi kısa bir test case çalışması ile başlatıyoruz ve ardından yüz yüze görüşmelerle ( HR ve teknik) devam ediyoruz. Bazıları için ise öncelikli yüz yüze görüşmeleri tamamlayıp, buradan çıkan kısa listeye test case ve uygulama çalışmalarını ilerletiyoruz. Tüm pozisyonlar için adaylarımıza bir dizi davranışsal ve algı testi uyguluyoruz. Görüşme süreçlerimiz farklı aşamalardan oluştuğundan ve çeşitlilik gösterdiğinden, her zaman çok kısa sürede tamamlanamayabiliyor. Önemli olan hem çalışan hem şirket için, başlayacak yeni yolculuk ve tecrübeyle ilgili her noktanın net olması. Bu konuyu önemsiyoruz."

Yeni adaylara beş öneri...

Türkiye'deki eğitim kriterlerine bakıldığında teknoloji şirketlerinde çalışacak nitelikte insan kaynağı bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Yine de pozisyondan pozisyona değişebilir bu durum olduğunu sözlerine ekliyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bazı roller için alınan standart Bilgisayar yada Yazılım mühendisliği eğitimleri çok yüzeysel ve yetersiz kalabiliyor. Sektörlerde kullanılan dillerin ve araçların çeşitliliği oldukça yüksek, bunların tümünü okulda öğrenmek mümkün değil. Öğrenilse bile alınan eğitim temel seviyede kaldığından, uzmanlaşma ve proje üretebilecek yetkinliğe gelmek için, kişilerin bireysel gayreti ön plana çıkıyor. Özellikle oyun sektörü gibi, yapılandırılmış akademik eğitimi olmayan bir alanda ise bu fark daha da ortaya çıkıyor."

Gökyüzü, Z kuşağının özgürlükçü ve esnek olduğunu düşünüyor.  Dolayısıyla çalışma hayatından ve birlikte çalıştığı kişilerden beklentileri de buna paralel olduğunu belirtiyor. "İş kaybı kaygısı yok, hızlı iş değiştirebiliyor ama çalıştığı yerde ve yaptığı işte nasıl hissettiğini önemsiyor, buna göre karar veriyor" diyerek şirketin paylaşımcı ve esnek bir ortamı oluşturmaya çalıştıklarını anlatıyor. Gül Gökyüzü, yeni adayların mülakatlarda dikkat etmesi gereken şeyleri sıralayarak sözlerine son veriyor: 

  • Kendinizi doğru pozisyona konumlandırarak arayışlarınızı sürdürün,
  • İçinde yer almak, değer üretmek istediğiniz sektör ve pozisyonu hedefleyin,
  • Karşılıklı görüşmeler boyunca kendinizi her aşamada realistik biçimde ifade edin,
  • Klasik özgeçmiş içeriklerinden öte, sizi iyi ifade eden kazanımları, çıktıları ve çabaları öne çıkarın,
  • Açık ve net bir iletişim kurun.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.