IBM'den istenen özelliklere sahip bir malzemenin moleküler şeklini otomatik olarak tasarlayan ücretsiz platform: MolGX

MolGX, yeni malzemelerin keşfini 10 ila 100 kat hızlandırmayı hedefliyor ve belirli bir ürünün özellik hedeflerinden malzemelerini ortaya çıkarıyor; bunu yaparken de yapay zekadan yararlanıyor.
IBM'den istenen özelliklere sahip bir malzemenin moleküler şeklini otomatik olarak tasarlayan ücretsiz platform: MolGX

Geçtiğimiz ay IBM'in kuantum programları 100 kat daha hızlı çalıştıracak bir yazılım geliştirdiği haberini sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise IBM, moleküler yapıları otomatik olarak oluşturan bulut tabanlı, yapay zeka odaklı moleküler tasarım platformunu hayata geçirdiğini açıkladı. Platformun ismi Molecule Generation Experience (MolGX) olarak açıklandı. Platformun adını Türkçeye çevirmek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama doğru bir çeviride "Moleküler Üretim Modeli" gibi bir anlam ortaya çıkıyor ve bu da IBM'in yapacağı iş konusunda az çok ipucu veriyor. 

MolGX, yapay zeka teknolojisine dayalı olarak istenen özelliklere sahip bir malzemenin moleküler şeklini otomatik olarak tasarlayan ücretsiz bir uygulama şeklinde karşımıza çıkıyor. MolGX, yeni malzemelerin keşfini 10 ila 100 kat hızlandırmayı hedefliyor ve belirli bir ürünün özellik hedeflerinden malzemelerini ortaya çıkarıyor; bunu yaparken de yapay zekadan yararlanıyor. MolGX, bir veri kümesini gözlemliyor ve buna göre suda çözünürlük, ısıtılabilirlik gibi kimyasal özelliklerden moleküller üretmek için üretken modellerden yararlanıyor. Platform, belirli parametreler dahilinde kimyasal özellikleri tahmin etme kısmında yapay zekadan faydalanıyor. Aynı zamanda oluşturulan modele göre moleküler yapıları sentezliyor.

IBM, dahili bir veri kümesi kullanılarak eğitilen MolGX'in şu an için bir deneme sürümünde olduğunu da belirtelim. Şirket, aynı zamanda elektronik üretiminde önemli bir malzeme olan fotorezist jeneratörünün geliştirilmesi için başvuruda bulundu. Profesyonel ve ek işlevler sunan MolGX sürümünün ise lisanslı olacağı belirtiliyor. Platform şu anda Japonca ve İngilizce dillerini destekliyor. Bu platformun IBM'in Ar-Ge bölümü olan IBM Research'ün Tokyo Laboratuvarı'nda geliştirildiğini de hatırlatalım. 

Malzeme bilişimi için yapay zeka ve en son veri işleme teknolojisini kullanarak yeni malzemeleri ve alternatif malzemeleri keşfetmeye yönelik bir teknoloji ifadesini kullanmak yanlış olmayacaktır. Haliyle bu da geliştirme maliyetinin azalmasına, geliştirme süresinin kısalmasına ve yenilikçi malzemeleri keşfetme olasılığının artmasına olanak sağlıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.