İlke Şentürk Öksüz: "Yemeksepeti'nin IT departmanına bu sene 100’e yakın yeni işe alım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz"

Yemeksepeti İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı İlke Şentürk Öksüz, teknolojik sürdürülebilirlik ve dönüşümle ilgili mühendislik yaklaşımlarının gün geçtikçe daha önem kazanıp, artacağını düşünüyor.
İlke Şentürk Öksüz:

Yemeksepeti, pandeminin etkisiyle işe alım mülakat süreçlerini değiştiren ve bütün aşamalar tamamen online'a taşıyan şirketlerden biri... Şirket, 2020 yılını pandemi döneminde gerçekleştirdiği 5 bin yeni işe alımla birlikte yaklaşık 8 bin kişilik bir ekip ile kapattı. Bu sene için öngördüğü yeni işe alım sayısı 4 bin... Bir taraftan 2019’un Nisan ayında hayata geçirdiği online market ürünleri siparişi hizmeti Yemeksepeti Banabi ve saha görevlisi olmayan restoranlara bu hizmeti sağlayarak destek verdiği Yemeksepeti Vale'deki çalışan sayısını ise bu yılın sonunda 2 katına çıkarmayı hedefliyor.

İşe alımlar nasıl gerçekleşiyor?

İşe alım kriterlerindeki önceliğin, şirketin dinamik ortamına ayak uydurabilecek kişilerle çalışmak olduğunu söyleyen Yemeksepeti İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı İlke Şentürk Öksüz, şirketin işe alım süreçlerinin nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor: "Pandemi öncesi dönemden farklı olarak, artık işe alım süreçlerimizi online yürütmeye başladık. İlk adım olarak görüşmelerimizde en doğru adaya ulaşabilmek için telefon mülakatı gerçekleştiriyoruz. Telefon mülakatı sonrasında olumlu bulduğumuz adaylar ile online olacak şekilde ilk yüz yüze görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu görüşmeler sırasında adaylarımızın tecrübelerini detaylıca öğrenerek başvurdukları pozisyona uygunluklarını değerlendiriyoruz. İlk görüşmeler sonrasında ise adaylarımızdan başvurdukları pozisyona özel olacak şekilde vaka çalışması veya teknik sınavlar yapmalarını istiyoruz. Bu süreci olumlu tamamlayan adaylar pozisyonun bağlı olacağı yönetici ile görüşüyor. Final aşaması olarak ise her departmanın C-level’ı ile görüşmeler gerçekleşiyor. Bu süreçte ise olumlu ya da olumsuz geçen tüm görüşme sonuçlarını mail yoluyla adaylara iletiyoruz."

Öksüz, "Her zaman birinci önceliğimiz aramıza dahil edeceğimiz arkadaşımızın ne kadar takım oyuncusu olduğunu anlamak oldu. Kendini geliştirme konusunda azimli olması da 5 yıl öncesi, şimdi ya da yarın için değişmeyecek kriterlerimizden diyebiliriz" diyerek şirketin İK politikasını özetliyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bununla birlikte pandemi değişime açık olma ve adapte olmanın önemini daha da ön plana çıkardı. 5 yıl öncesinde de bizim için çok değerli olan ama günümüzde olmazsa olmaz noktaya gelen ise kişilerin ne kadar data odaklı olduğu ve datayı anlamlandırarak, aksiyonlar planlayabilme yetkinlikleri. Büyük veri, makina öğrenimi, otomasyon ile bağlantılı rollerin daha da artacağına kesin gözüyle bakılabilir. Bununla birlikte teknolojik sürdürülebilirlik ve dönüşümle ilgili mühendislik yaklaşımlarının gün geçtikçe daha önem kazanıp, artacağını düşünüyoruz."

Öksüz'e göre dijitalleşme ile bazı departmanlardaki işe alımlar önem kazanmaya başladığını ve bu departmanların başında kuşkusuz Bilgi Teknolojileri yani IT departmanının geldiğini belirtiyor. Deneyimli yönetici aslında burada oldukça haklı. Çünkü pandemi dönemiyle artan dijital dönüşüm ve evden çalışma sisteminin de daha fazla tercih edilmesiyle IT departmanlarına daha çok iş düşmeye başladı. Bu durum da bazı şirketlerin IT departmanları kurmasını gerektirirken bazı şirketlerin ise var olan IT departman yapısında değişiklikler yapmasına sebep oldu.

Yeni adayların dikkat etmesi gereken 5 şey

Bu duruma paralel olarak İlke Şentürk Öksüz, bu yüzden IT departmanına bu sene 100’e yakın yeni işe alım gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Yemeksepeti üzerinden günde ortalama 700 bin sipariş gerçekleşiyor. Bu da teknoloji kullanımında yoğunluğu ve performansı doğru yönetme zorunluluğunu ortaya çıkıyor. Bizim için en önemli kriterlerden biri performans odaklı, sürdürülebilir mimarileri geliştirme konusunda istekli ve bu noktada tecrübesi ya da potansiyeli olan takım arkadaşlarını aramıza dahil etmek. Bunu desteklemek için de daha önce vurguladığımız gibi Yemeksepeti’nin dinamik ortamına ayak uydurabilecek, sürekli kendini yenileyen, dijital yenilikleri takip eden, inovatif bir kültüre sahip, kendini geliştirmeye açık, dijital dünyanın bir parçası olmaya hevesli olmak şeklinde özetleyebiliriz." Yeni adaylara mülakatlardan önce dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle özetliyor:

  • Sektör ve görüşeceğin şirket hakkında bilgi toplamaya çalışın ve ilginizi belli edin.
  • Görüşeceğin pozisyonu iyi araştırmayı ve ön hazırlık yapmayı unutmayın.
  • Pozisyonun gerekliliklerini iyi anlayın ve pozisyona yönelik notlar alıp, sorular sorun.
  • Özgeçmişinizle ilgili sorulan sorulara net ve açık cevaplar vermeye çalışın; doğru olmayan bir bilgiyi yansıtmayın.
  • Kendiniz olun.

Öksüz, çalışanların yaş ortalamasının 27 olduğunu söylüyor. Şirketin tam olarak Z kuşağından oluşmadığını belirtiyor ve ekliyor: "Teknolojinin içine doğan, kullandığı teknolojilerin olmadığı bir dünyayı hiç yaşamayan bir kuşak..."

İlke Şentürk Öksüz, bu kuşağı X ve Y kuşağından oldukça farklı bir düşünme yapısı ve sosyal etkileşim içine doğup büyüyen, tek tuşla, hızla ve hemen istediklerini elde edebildikleri bir dünyadan başkasını bilmeyen bir kuşak olarak tanımlıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu durum da onları önceki kuşaklardan farklı bir noktaya koyuyor. Y kuşağı dediğimiz ve teknolojiyi aktif olarak kullanan nesil bugün ortalama 3 ekran (akıllı telefon, TV ve bilgisayar) kullanırken, Z Jenerasyonu ise 5 ekran (akıllı telefon, TV, dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, tablet/iPad) kullanıyor. Ayrıca, Z jenerasyonunun ortalama odaklanma süresi 8 saniye. Tüm bunlara baktığımızda da inovatif, yenilikçi, biraz asi, biraz hınzır ve dijital ortamda doğup bu alanda her an kendini güncelleyen Yemeksepeti’nin Z kuşağı gençleri için zaten en ideal çalışma ortamlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Ama biz sağladığımız son teknolojiye sahip ekipman, esnek çalışma saatleri, her ne kadar pandemi nedeniyle şu anda bulunamasak da son derece rahat ofis ortamı ve eğitimleri gibi imkânlarla yetinmiyor, sadece Z kuşağı değil tüm kuşaklardaki çalışanlarımızın mutluluğu ve kendilerini geliştirmeleri adına gerekli her adımı atıyoruz. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi, Yemeksepeti olarak bizim en büyük önceliğimiz her zaman müşteri memnuniyetini sağlamak ve bunu ancak mutlu çalışanlarla başarabileceğimize inanıyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.