Dijital sağlık araçlarının geliştirilmesi ve uzaktan bu araçlara erişim sağlanarak tedavi yöntemlerinin değişmesi, sağlık sistemine bir yandan destek olurken bu yeniliklerin uygulanma süreci de bazı zorlukları beraberinde getirdi. Tele sağlık uygulamaları ve girişimlerinde geçen sene yaşanan artış ve sağlık sektörünün geleceğini düşündüğümüzde önümüzdeki 10 sene içinde beklenen gelişmelerin çok daha hızlı gerçekleşmekte olduğunu söylemek mümkün ancak gelişmelerin yanında büyük veri yığınları, erişim problemleri ve hasta güveni gibi önemli konuların da daha çok göz önünde olduğunu belirtmek gerekiyor.
Hasta verileri, farklı cihazlardan sağlanan çıktılar, tedavilerin online ortama taşınmasının getirdiği gereklilikler, hastane çalışanları gibi birçok girdiyi içeren sektörün sorunsuz şekilde çalışabilmesi için girişimlerin yatırım almaları önemli olduğu gibi altyapılarını geliştirirken bu konulara da öncelik verilmesi gerekiyor.
Uzaktan erişim ile tedavi bundan sonra da hayatımızda olacağa benziyor. Geçen sene sadece globalde değil, Türkiye'de de yeni kurulan girişimler arasında önceki senelere göre sağlık sektöründeki girişimleri daha yoğun görmekteyiz; her yeni girişim de uzaktan tedavi, yapay zeka bazlı algoritmalar ya da fitness gibi alt kategorilerdeki açıklara çözüm bulmayı amaçlayarak inovasyonları artırma niyetinde. Bunların hepsinin sektör açısından olumlu gelişmeler olduğunda hemfikir olmakla birlikte veri işleme ve güvenlik açıkları konusunda sektörün nasıl ilerleyeceği henüz kesinleşmiş değil.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap