Turna.com otobüs seyahatlerinde Akıllı Sefer® uygulamasını başlattı

Uçak ve otobüs bileti platformu Turna.com, farklı firmaların otobüs seferlerini birleştirerek aktarmalı seyahatler oluşturan Akıllı Sefer® uygulamasını duyurdu
Turna.com otobüs seyahatlerinde Akıllı Sefer® uygulamasını başlattı

2014’te, Otorento.com‘un da kurucu ortağı olan Abdulkadir Kırmızı tarafından hayata geçirilen uçak bileti sektöründe bilinen oyuncularından biri olan Turna.com, otobüs seyahatlerinde Akıllı Sefer® uygulamasını başlattı

Akıllı Sefer® uygulaması, farklı firmaların otobüs seferlerini birleştirerek aktarmalı seyahatler oluşturuyor. Turna.com'un  sunduğu bu yenilik sayesinde, kullanıcılar aralarında doğrudan otobüs seferi bulunmayan şehirler arasında da otobüs seyahati yapabilecek. 

Turna.com tarafından geliştirilen Akıllı Sefer® algoritması, kullanıcıların doğrudan seyahat imkanı bulunmayan şehirler arasında, aktarmalı seyahat yapabilmesini sağlıyor. Böylece Sinop’tan Antalya’ya, Edirne’den Diyarbakır’a, kısacası Türkiye’nin bir ucundan diğerine otobüs seyahati, Turna.com üzeriden artık çok daha kolay bir şekilde planlanabiliyor.

Hatırlarsanız Turna.com, bundan 2 yıl önce Akıllı Uçuş® isimli bir algoritma geliştirerek, anlaşması olmayan hava yollarını birbirine bağlamış ve %70 daha düşük fiyatlı uçak seyahatleri sunmaya başlamıştı. Akıllı Sefer® uygulaması tahmin edebileceğini gibi Akıllı Uçuş® algoritmasından esinlenilerek geliştirildi. Böylece Akıllı Sefer®  en iyi fiyatı sunan rotayı bulurken, aralarında doğrudan sefer bulunmayan şehirleri de birbirine bağlıyor.

Kullanıcıların seyahati nasıl değişiyor? 

Örnek vermek gerekirse; Sinop - Antalya arasında otobüs seyahati yapmak isteyenler için algoritmanın belirlediği en iyi aktarma merkezlerinden biri Samsun Otogarı. Sinop’un önde gelen otobüs firmalarından Sinop Birlik Turizm ile Sinop - Samsun seyahatinin ilk bölümü gerçekleştiriliyor. Samsun Otogarı’nda aktarma süresi kadar bekleniyor ve Lüks Karadeniz otobüs firmasının seferi ile Antalya’ya devam edilebiliyor.

Örnekleri çoğaltmak da mümkün! Edirne’den Diyarbakır’a seyahat etmek isteyen bir kişi önce Edirne - İzmir arası seyahatini Nilüfer Turizm firmasının seferi ile gerçekleştirebilir. Ardından İzmir Otogarı’nda bir sonraki otobüsünün kalktığı perona geçerek aktarma süresi kadar bekledikten sonra, Özlem Batman Turizm otobüs firmasının seferi ile Edirne’den Diyarbakır’a otobüs seyahatini tamamlayabilir. 

Özellikle pandemiyle birlikte sekteye uğrayan seyahat sektörü, bu gibi yeniliklerle eski devinimine kavuşabilir. Turna.com, Akıllı Sefer'in Türkiye’deki otobüs ekosistemine katkıda bulunacağını düşünüyor.

Akıllı Sefer® uygulamasının sağladığı kolay ve hızlı seyahat planı yapabilme avantajı ile daha fazla yolcunun otobüs seyahatlerini tercih etmesi bekleniyor. Kullanıcıların otobüs firmalarına kaymasıyla beraber otobüs firmalarının kazancında da artış sağlanabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu uygulama sayesinde, nispeten küçük otobüs firmaları, büyük firmaların sunduğu ulaşım ağına otomatik olarak dahil oluyor.

Turna.com’un kurucusu Dr. Kadir KIRMIZI geliştirilen algoritmanın nasıl çalıştığını bizlerle paylaştı. Algoritma,  aktarma yerini ve aktarma süresini optimize ederek en iyi toplam seyahat süresini ve en ucuz fiyatı oluşturuyor. Ardından en iyi bağlantının bulunduğu hatlardaki otobüs firmalarını birbirine bağlayarak yeni bir seyahat planı oluşturuyor.

Kullanıcılar, algoritmanın sunduğu çok sayıda seçenek arasından istenilen saatteki seyahat ve otobüs firmalarını seçiyor. Akıllı Sefer® uygulamasına şu an için sadece Turna.com’un Mobil Web uygulamalarından erişilebildiğini belirtmekte fayda var.  Eğer Akıllı Sefer® ya da İngilizce adı ile Smarttrip adı verilen uygulamadan yararlanmak isteyorsanız, cep telefonunuzdaki tarayıcı üzerinden turna.com web sitesine erişmeniz gerekiyor. 

Şu anda sadece mobil web sitesi üzerinden verilen bu hizmetin önümüzdeki dönemde masaüstü web sitesi ve mobil uygulama versiyonları da yayına alınacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.