Clubhouse oturumlarını yönetmeyi kolaylaştıran ve oturumlarla ilgili istatistikler sunan araç: Direcon

Burak Ünver, Atakan Göktepe, Batuhan Katırcı, Nejat Can Ünlü ve Buğra Kaan Ayaz tarafından hayata geçirilen Direcon, odanın süresi, tek seferde ulaşılan dinleyici sayısı, odaya toplamda katılan dinleyici sayısı gibi istatistikler sunuyor. 
Clubhouse oturumlarını yönetmeyi kolaylaştıran ve oturumlarla ilgili istatistikler sunan araç: Direcon

Son dönemin en popüler uygulaması Clubhouse, son haftalarda bizim de bir hayli gündemimizdeydi. Şu anda sadece iOS kullanıcılarının kullanabildiği, Android kullanıcılarının ise APK'lerle dahil olabildiği uygulama, globalde 8 milyondan fazla indirilme sayısına ulaştı bile. 

Ancak Clubhouse, sadece popüleritesi ya da kullanıcı sayısının artmasıyla gündemimizde yer almıyor, zira geçtiğimiz haftalarda Clubhouse uygulamasında çok önemli bir açık olduğunu duyuran Batuhan Katırcı paylaşımıyla herhangi bir odada konuşmacı olmasanız bile gizli bir şekilde sohbete dahil olabileceğinizi aktarmıştı. Ayrıca Stanford Internet Observatory (SIO), Clubhouse'da güvenlik açığı bulduklarını ve uygulamadaki konuşmaların Çin tarafından dinleniyor olabileceğini açıklamıştı. Bunların akabinde Clubhouse'dan açıklama geldi ve şirket sorunu çözmek için ciddi adımlar atacağını söyledi.

Altyapısında Agora ve Pubnub servislerini kullanmayı seçen Clubhouse'daki gizlilik sorunları elbet bir noktada çözülür. Ancak uygulamanın kullanıcı tarafında, bana kalırsa bazı sıkıntılar var. Bunlardan biri de yönettiğiniz odalara dair istatistiklere ulaşamıyor olmanız. Clubhouse'un basit bir "sohbet" uygulamasından öteye geçebilmesi ve farklı alanlarda da kullanılabilmesi için kullanıcıların bazı istatistiklere ulaşabilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat şirket bir odaya toplamda kaç kullanıcının katıldığı, kişilerin ortalama kaç dakika konuştuğu gibi bilgileri paylaşmıyor. Bu açığı gören geliştiriciler de Clubhouse oturumlarını yönetmeyi kolaylaştıran ve oturumlarla ilgili istatistikler sunan Direcon adlı bir araç geliştirdi.

Oturumlarla ilgili detaylı istatistikler

Burak Ünver, Atakan Göktepe, Batuhan Katırcı, Nejat Can Ünlü ve Buğra Kaan Ayaz tarafından hayata geçirilen Direcon, odanın süresi, tek seferde ulaşılan dinleyici sayısı, odaya toplamda katılan dinleyici sayısı, toplam dinleme süresi, oturum sırasında kazanılan yeni takipçiler, ortalama dinleme süresi, odada konuşan kişi sayısı, ellerini kaldıran kişi sayısı gibi istatistikler sunuyor. 

3 haftada geliştirildi

Direcon'un sağladığı tek fayda oturumlarla ilgili de değil, zira uygulamayı kullandığınız zaman seçilen hoparlörleri daha kolay sessize alabiliyor, yine bu hoparlör dışındaki diğer kişileri de kolay bir şekilde sessize alabiliyorsunuz. Bir konuşmacıyı dinleyicilere taşımak, konuşmacı için zamanlayıcı ayarlamak ve o anki oturumda biri elini kaldırdığında o kişinin daha önce bir oturumunuza katılıp katılmadığı gibi bilgileri görmek gibi özellikler de Direcon tarafından kullanıcıya sunuluyor.

Uygulamanın 3 hafta gibi bir sürede geliştirildiğini belirtelim. Direcon'u şu anda ücretsiz olarak denemeniz mümkün. Tek yapmanız gereken Clubhouse hesabınızla entegrasyonu gerçekleştirmek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.