CreatorDen Influencer Marketing Raporu'ndan öne çıkanlar

Rapor, 2020'nin en başarılı Influencer ve ünlülerini, Türkiye'de ortalama bir Influencer'ın kitle özelliklerini, Türkiye'de Influencerların etkileşim performansını,  Instagram'da Influencerların en çok etiketlediği markaları gösteriyor.
CreatorDen Influencer Marketing Raporu'ndan öne çıkanlar

Veri odaklı Influencer pazarlama çözüm ortağı CreatorDen, Influencer Marketing Raporu'nu yayınladı. Raporda 2020'nin en başarılı Influencer ve ünlüleri, Türkiye'de ortalama bir Influencer'ın kitle Özellikleri, Türkiye'de Influencerların etkileşim performansı,  Instagram'da Influencerların en çok etiketlediği markalar ve en çok takipçi büyümesi gösteren Influencerlar gibi bilgilere yer veriliyor. Gelin raporun detaylarını bilikte inceleyelim. 

2020 yılının en başarılı Influencer ve ünlüleri

CreatorDen raporu Etkileşim oranına göre en başarılı makro Influencerları, en başarılı ünlüleri ve en başarılı TikTok Influencerlarını listeledi. Daha önce de sizlere akratdığımız üzere makro Influencerlar 100 binden fazla takipçiye sahip. Makro Influencerlar arasında @pqueen %47 etkileşim oranı ile ilk sıraya yerleşirken, onu %44 ile @laleonuuk ve @eniskirazoğlu takip ediyor. 

Etkileşim oranına göre en başarılı ünlüler listesinde ise %53 ile 460 bin takipçiye sahip olan Selahattin Paşalı ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada  825 bin takipçi ve %53 etkileşim oranı ile Gökberk Demirci'yi görüyoruz  3. sırada ise %44 ile Enis Kirazoğlu bulunuyor. Kirazoğlu'nun her iki listede de 3. sırada yer alması dikkat çekici. 

Clubhouse'dan önce sosyal ağların yıldızı olan TikTok, Influencer kavramına yeni bir bakış açısı getirdi. Sevşildiği kadar eleştirilen cznburak bu alanda birinci sıraya yerleşiyor. Ceren Yaldız 2. sırada yer alırken, Cemre Solmaz 3. sırada karşımıza çıkıyor. 

Türkiye'de ortalama bir Influencer'ın kitle özellikleri

Mikro ve nano influencer kavramları, makro ve mega ınfluencerların düşük etkileşim oranları nedeniyle ortaya çıktı. Rapora göre, 1000- 10 bin takipçisi bulunan hesaplar, yüzde 5 etkileşime sahipken, 10 bin- 20 bin takipçiye sahip Influencerların etkileşim oranı yüzde 2.8 seviyesinde. 1 milyon - 5 milyon arası takipçiye sahip Influencerlar ise yüzde 1.9 etkileşim oranı ile hem 5 milyondan fazla takipçisi bulunan hem de 50 bin -100 bin arası takipçisi bulunan Influencerları geride bırakıyor. 

Ortalama Markalı İçerik Performansına baktığımızda TikTok klonu Reels'in yüzde 63 ile, izlenme açısından yüzde 40 seviyesinde olan Instagram videoyu geride bıraktığını görüyoruz. Instagram gönderileri ise yüzde 54 ile, Instagram videoları ve Hikayelerden daha fazla görüntülenmeye sahip. 

Türkiye'de Influencerların etkileşim performansı

CreatorDen, raporda etki gücü puanlamalarına da yer veriyor. Etkileşim oranı, takipçi sayısı, aylık etkileşim toplamı ve etkileşim oranı değişimi gibi metriklerin hesaplanmasıyla ortaya çıkan etki gücü puanı, hem Influencerların hem de ünlülerin performansını gösteriyor. 

Etki gücü yüksek Influencerlar @elifbbs, @aykutelmas ve @gamze_ercel olarak öne çıkarken, Ünlülerden @demetozdemir, @handemiyy ve @canyaman etki gücü ile dikkat çekiyor. 

Influencerların takipçi demografisi

Creatorden'in hazırladığı rapora göre Türkiye'de yaklaşık 60 bin Influencer var. Creatorden farklı dikeylerden, farklı takipçi sayıları ve farklı etkileşim oranlarına sahip 3000 hesabı analiz ederek, Influencerların takipçi demografisini inceledi. 

Demografik açıdan incelendiğinde Influencerların yüzde 55.2'si kadın, yüzde 44.8'i ise erkek. Yaş dağılımına baktığımızda takipçilerin yüzde 41.9'unun 25 - 34 yaş aralığında yer aldığını görüyoruz. Takipçilerin yüzde 36.3'ü ise 18 - 24 yaş aralığında yer alıyor. 

Takipçilerin yüzde 71'i Komedi yüzde 70 ise Hayat Tarzı ve Moda alanlarına ilgi gösteriyor. Aileye odaklanan takipçiler, yüzde 69 oranındayken, yüzde 60'ı Spor, Gezi ve Lüks Tüketim alanında içerik tüketiyor. 

Instagram'da Influencerların en çok etiketlediği markalar

Rapor göre, Markaların Influencer Pazalama Mecra dağılımlarında yüzde 66 ile Instagram ve yüzde 23 ile YouTube Öne çıkıyor. 2020 yılında en çok etiketlenen markalar arasında makyaj ve güzellik ürünleri dikkat çekiyor. İlk sırada makyaj Influencerlarının favorisi Mac, ikinci sırada Maybelline üçüncü sırada ise Avon yer alıyor. Instagram'da kaydırmalı postlarda karşımıza çıkan trendyol'un sıralamada Zara'nın arkasında kalması ilginç. Raporun tamamına erişmek isteyenler CreatroDen blogunu ziyaret edebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.