Geçtiğimiz günlerde Stanford Internet Observatory (SIO), son dönemin adından sıkça söz ettiren uygulaması Clubhouse'da güvenlik açığı bulduklarını ve uygulamadaki konuşmaların Çin tarafından dinleniyor olabileceğini açıklamıştı. Bunun nedeninin ise uygulamaya altyapı sağlayan ve verileri bünyesinde barındıran Şanghay merkezli teknoloji şirketi Agora Inc. olduğu belirtilmişti. Verileri Çin'deki sunuculara aktarılan uygulamanın, Çinli kuruluşlar tarafından yönetilen sunucular üzerinden yönlendirildiği bilgisi paylaşılmıştı.
Bugün CTO'muz Serdar Öztürk'ün kaleme aldığı "Clubhouse'un kullandığı servisler ve hizmetler" isimli yazıda aslında uygulamanın nasıl çalıştığına dair tüm detayları bulabilmeniz mümkün. Zira genelde birçok popüler servis kendi altyapısını kullanırken Clubhouse, hızlı bir şekilde pazara girip büyük ihtimalle teknik detaylarda boğulmamak için ses akış hizmetini üçüncü parti yazılım ve hizmete emanet etmiş. Bu da bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Ancak şimdi ise Clubhouse geliştiricileri, uygulamanın Çin'deki sunuculara ping göndermesini önlemek için ek şifreleme özelliklerini ekleyeceklerini açıkladı.
Clubhouse, sorunu çözmek için ciddi adımlar atacağını; Stanford İnternet Observatory'nin de yardımı ile veri güvenliğini güçlendirmesi gereken bazı alanları keşfettiklerini söyledi. Veri şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin verilerinin Çinli sunuculara düşmemesi için çalışmalarını yapacağını; aynı zamanda durumu incelemek ve doğrulamak için harici bir güvenlik şirketi ile de çalışmayı planladıklarını belirtti.
Clubhouse, Agora'nın yanı sıra Pubnub adlı hizmetle de iş birliği yapıyor. Pubnub kısaca günümüzde kullandığımız bir çok anlık mesajlaşma uygulamasının altyapısını oluşturan bir platform örneği olarak karşımıza çıkıyor. Gizli veya açık kanallar üzerinden odadaki kullanıcılara mesaj göndermeye ve dağıtmaya yarayan bir servis olarak hizmet veriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap