Online alışverişte beden ölçümü sorununu makine öğrenimi kullanarak çözen girişim: uSizy

2016 yılında, Iñaki Garcia tarafından kurulan İspanya merkezli uSizy, beden sorununu çözmek ve stok, lojistik ve fiyatlandırmada başarıyı en üst düzeye çıkarmak için makine öğrenimini kullanarak analiz hizmetleri sunuyor.
Online alışverişte beden ölçümü sorununu makine öğrenimi kullanarak çözen girişim: uSizy

2016 yılında, Iñaki Garcia tarafından kurulan İspanya merkezli uSizy, beden sorununu çözmek ve stok, lojistik ve fiyatlandırmada başarıyı en üst düzeye çıkarmak için makine öğrenimini kullanarak analiz hizmetleri sunuyor. 100’ü aşkın ülkede 200’den fazla e-ticaret firmasına ve Adidas, Nike, Lacoste, Gap, Calvin Klein, Diesel, Puma, Tommy Hilfiger gibi 400’ün üzerinde markaya hizmet veren platform, 25 dilde kullanılabiliyor.

uSizy Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Çankal, Webrazzi için uSizy'nin kuruluş hikayesini anlattı. Girişimin hikayesi, uSizy'nin kurucusu Iñaki Garcia’nın, aynı dükkandan aynı markanın iki farklı ürününü farklı bedenlerde almasıyla başladı. Garcia, bu durumun online satışları ve iadeleri nasıl etkileyebileceğini fark etti. 2016 yılında, beden ölçümü sorununu kesin olarak çözmek ve hem kullanıcılar hem de e- ticaret işletmeleri için online satışları ve iadeleri dönüştürmek için uSizy doğdu.

Size Adviser ile online alışverişte yanlış beden sorunu çözüme kavuşuyor

uSizy’nin “Size Adviser” beden tavsiyesi çözümü, binlerce benzer kullanıcıdan toplanan bilgilerin her giysinin kalıbına göre değerlendirilmesiyle, her kullanıcıya tam beden öneren bir makine öğrenimi teknolojisi. Bir kullanıcının kendine özgü vücut kalıbını, boy ve kilo gibi tüm kullanıcılar tarafından bilinen temel ölçülerle ve morfolojik algoritmalarla oluşturuyor. Ardından, kalıplara göre toplanan tüm bilgi ve makine öğrenmesine dayalı olarak söz konusu vücut için en iyi bedeni öneriyor.

Ürün ve beden bazlı stok analizleri sunan çözüm: uSizy Smart Business

uSizy’nin ilk versiyonu bisiklet kıyafetleri ve 30 marka için pilot bir test ile başladı. Çözüm başarılı olduktan sonra 2017 yılında, tüm spor branşlarında 100 spor markasına uygulandı. Üstüne ayakkabı ve genel moda giyim alanına girildi. Bu versiyonda hızlı makine öğrenmesi için aynı kalıptaki ürünleri eşleştirebilen izomorfik algoritmalar geliştirildi. 2018 yılında ürün ve beden bazlı stok analizine başlandı. 2019 yılında Size Adviser'a ek olarak, “Smart Stock”, “Smart Pricing” ve “Smart Logistics” servislerinin olduğu “uSizy Smart Business” kullanıma sunuldu. 2020 yılında ise bisiklet müşterilerinden gelen yoğun talep üzerine Size Adviser bisikletler için hayata geçirildi. Geliştirilen uygulama ile kullanıcıların hobi, yarış ve diğer kullanım tercihlerine göre doğru boyuttaki bisiklet modelini satın almaları sağlanıyor.

2019 yılının sonunda Türkiye pazarına giriş yaptı

2019 yılı sonunda Türkiye pazarına giriş yapan uSizy, şu anda Türkiye'nin önde gelen perakende gruplarıyla çalıştığını belirtiyor. Mehmet Çankal, Türkiye'nin genç nüfusu, yüksek internet, mobil cihaz ve sosyal medya kullanım oranları, moda sektörünün gelişmişliği, coğrafi konumu ve online perakende büyüme oranları ile e-ticaret konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu söylüyor.

Türkiye pazarına baktığımızda, e-ticarete bilgi platformuna göre e-ticaret büyüklüğü 111 milyar TL iken giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorisi 13,8 milyar TL’lik ve yüzde 12’lik bir pay ile ikinci büyük segmenti oluşturuyor. Çankal, bu nedenle kısa sürede “Size Adviser” beden tavsiyesi çözümü teknolojisi ile Türkiye’de çok daha fazla markaya ulaşacaklarını inandıklarının altını çiziyor.

Halihazırda Amerika merkezli sermaye yatırımı almış durumda olan uSizy, mnümüzdeki dönemde geliştirdiği yeni teknolojiler ve projeler çerçevesinde ikincil ve müteakip yatırımları değerlendirmeye alabileceklerini belirtiyor.

uSizy'nin gelir modeli

uSizy, gelir modeli olarak iş ortakları ile hizmet almak istedikleri “servis modülleri” için yıllık üyelik/abonelik anlaşması yapıyor. Hizmet maliyeti, e-ticaret kullanıcılarının hacmine ve son olarak API'nın kullanımına göre dinamik fiyatlama ile belirlenmekte ve aylık olarak faturalandırılıyor.

uSizy, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinde büyümeye devam etmeyi planlıyor. “Size Adviser” beden tavsiyesi hizmetini daha fazla e-ticaret sitesi ve kullanıcısına ulaştırıp kullanım oranlarını artırmayı; diğer taraftan, “uSizy Smart Business” e-ticaret platformunu pazarda yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.