Clubhouse'un kurucuları Paul Davison ve Rohan Seth'in hayatına yakın bakış

Paul Davison ve Rohan Seth, yıllar boyunca sosyal ağlardan yatırım şirketlerine, teknoloji devlerinden kripto para borsalarına uzanan deneyimlerini ve exit tecrübelerini Clubhouse'ı inşa etmekte kullanıyor. Bu iki kurucu ortağın etkileyici deneyimlerine birlikte bakalım.
Clubhouse'un kurucuları Paul Davison ve Rohan Seth'in hayatına yakın bakış

Clubhouse'un başarısının arkasındaki iki isim ise Paul Davison ve Rohan Seth. Dün günüzümün yükselen sosyal ağı Clubhouse'un dikkat çeken erişim sayılarını sizlerle paylaşmıştık. 7 ay içinde haftalık 2 milyon aktif kullanıcıya ulaşan ses tabanlı sosyal ağın başarısı oldukça etkileyici. Gelin bu iki kurucu ortağı yakın tanıyalım. 

Paul Davison kimdir?

Stanford üniversitesinde 1998-2002 yılları arasında Endüstri Mühendisliği bölümünde okuyan Paul Davison, Stanford GSB'de MBA yaptı ve mezuniyetinde Arjay Miller ödülüne layık görüldü. Bu ödülün akademik olarak en yüksek puanlara sahip olan mezunların yüzde 10'una verildiğini söyleyelim. 2007'de MBA'i tamamlayan Davison, iş hayatına Bain & Company'de Kıdemli Danışman olarak başladı.

Girişim dünyasına ilk adım

Paul Davison'ın geçmişine baktığımızda, büyük teknoloji şirketlerinden ziyade küçük girişimlere ilgi duyduğunu görüyoruz. 4 ay gibi kısa bir süre Google'da Operasyon tarafında çalışan Davison, sonrasında Metaweb Technologies'de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldı.

Paul Davison, 3 yıldan fazla bir süre Metaweb Technologies'in iş ortaklıklarını yönetti, ürün tasarımı, ürün pazarlaması, PR, kullanıcı testleri ve mali durum ile yakından ilgilendi. 2010 yılında Google tarafından satın alınan Metaweb, o dönemde henüz ilk aşamalarında olan Google Knowledge Graph'ın önemli bir parçası haline geldi. 

Yatırım şirketleriyle yakın ilişkiler

Bu noktada Paul Davison'ın girişimcilik namına önemli bir deneyim elde ettiğini söyleyebiliriz. Bu bilgi birikimi ve deneyimi değerlendirmek üzere 2010 yılında Benchmark Capital'de çalışmaya başladı. Burada Entrepreneur in residence pozisyonunda görev alan Davison, yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama veya küçük girişimleri yönetmek ile yükümlüydü. Burada yüksek büyüme ifadesini, çalışan sayısı ve yıllık gelir kıstasları ile açıklayabiliriz. 

İlk girişimini Pinterest'e sattı 

Davison, Benchmark Capital'de 1 yıl kadar çalıştıktan sonra, başka girişimleri büyütmeye çalışmaktan yorulmuş olacak ki; 2011 yılında kendi girişimini kurmaya karar verdi ve yakınınızdaki insanları keşfetmenizi sağlayan konum tabanlı Highlight'ı kurdu. Girişim, Benchmark, DFJ ve diğer önemli yatırımcılar tarafından yatırım aldı. Highlight'ta CEO pozisyonunu üstlenen Paul Davison, 4 yılın sonunda girişimini Pinterest'e sattı. Böylece Davison'ın Pinterest macerası başlamış oldu. 

Pinterest'te Utility org'un ürün lideri olarak çalışan Paul Davison, Kullanıcı Profilleri, Panolar, pin yakınlaştırma, kullanıcılar tarafından içerik üretilmesinden (UGC) ve alışveriş özelliklerinden sorumluydu. Davison buna ek olarak o dönemde ekip çalışması ve platform stratejisiyle de yakından ilgilendi. 2016 -2018 yılları arasında 2 yıla yakın bir süre zarfında Pinterest'e emek veren Davison, 2018'de gözünü sosyal ağlardan kripto para dünyasına çevirdi. 

Paul Davison'un kripto para dünyasına girişi

Paul Davison, Pinterest'in ardından kripto para borsası Coinlist'e geçiş yaptı. Coinlist, yeni çıkan kripto paralara erken aşama yatırım yapmak isteyenlere hizmet veriyor. Davison, girişimin ölçeklenmesine yardım etti ve bir yıldan fazla bir süre CEO olarak görev aldı. Yine de insanın kendi girişimi gibisi yok! Tüm bu deneyimlerin ardından Rohan Seth ile birlikte Alpha Exploration'ı kuran, Davison ortaya yeni ses tabanlı sosyal ap Clubhouse'u çıkardı. Davison'ın geçmiş deneyimlerine baktığımızda Clubhouse'un başarısının katlanarak artacağını söyleyebiliriz. 

Rohan Seth kimdir? 

Tıpkı Paul Davison gibi Stanford Üniversitesi'nde eğitim alan Rohan Seth, Bilgisayar Mühendisliği lisansının ardından yine Stanford Üniversitesi'nde Bilim ve Mühendislik Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı. 2004 yılında Xerox ve Stanford'da staj yapan Seth, 2006'da Google ekibine katıldı. Seth, Davison'ın aksine teknoloji şirketlerinde uzun süre çalışmaya daha sıcak baktı. Ancak bu durum, Rohan Seth'in de en başından beri bir girişimci olmasının önüne geçemedi. Seth, Google bünyesinde pek çok girişimi sıfırdan kurdu. 

Rohan Seth'in Google'ı şekillendiren şirket deneyimi 

Google'ın mobil ekibinin ilk üyelerinden biri olan Seth, Android, Google Maps ve konum platformunun ürün ve geliştirme alanlarında çalıştı. Google bünyesindeki "girişim" departmanının kurucu ortağı olan Seth, Google ürünlerinin geliştirilmesi için konum, sosyal ve arama sinyallerinde makine öğrenmesi kullandı. 

Ayrıca Google'ın Kullanıcı Konumu (User Location) platformunun da kurucusu ve teknoloji lideri olan Seth, Google Konum Geçmişi panosu gibi ürünlerin inşa edilmesini sağladı. Seth, proje kapsamında Google Latitude, Yakındaki Arkadaşlar Uyarıları ve Konum temelli sohbet durum güncellemesi gibi konseptleri test etti. Bu testlerin bazıları bir ürün ya da özellik olarak hayata geçmedi. 

Android'in ilk sürümünde Rohan Seth imzası

Seth'in Google deneyimi bunlarla da kısıtlı değil. Rohan Seth, Android'in ilk sürümünde konum platformu çalışmalarına liderlik etti. Seth, ekibiyle birlikte, Google'ın cihaz ağını dünyanın en gelişmiş hücre / wifi tabanlı konum teknolojisini oluşturmak için kullandı ve SDK'yı bugün konum teknolojisiyle desteklenen binlerce uygulamayı etkinleştirecek şekilde tasarladı. Rohan Seth bu çalışması için Google Kurucuları Ödülü'nü aldı.

Seth, Google deneyinin son döneminde  Google Araştırma ekibinin bir parçası haline geldi. Ekip, Google Araştırmasının bir parçası olarak, Google seyahat ürününde e-postaya / takvime sesli erişim ve video önerileri gibi birkaç 0 - 1 ürün konseptini araştırdı.

Rohan Seth'in ilk girişimi Opendoor'a satıldı

2012'de Google deneyimini noktalayan Seth, Memry Labs isimli ilk girişimini kurdu. Girişim, 6 farklı sosyal uygulama geliştirdi. Her bir sosyal uygulama tek bir amaca odaklanıyordu. Seth, girişim ile ilgili yazdığı metinde "daha fazla anıyı kaydetmek ve hatırlamak için yeni davranışlar keşfettik." ifadesini kullanıyor.

Girişimin geliştirdiği uygulamalar, tıpkı Clubhouse'da olduğu gibi yüz binlerce kullanıcı tarafından indirildi. Üstelik bu uygulamalar, Apple tarafından "En İyi Yeni Uygulamalar" arasında gösterildi. Girişim, Khosla Ventures ve büyük bir melek grubu liderliğinde 1,2 milyon dolar topladı.

Memry Labs, son aşamada ise Opendoor tarafından satın alındı. Girişimin satın alınmasının ardından Seth, ürün büyümesi alanında iki yıl boyunca çalıştı ve 2019'da kadar yeni ürünlere yarı zamanlı olarak destek verdi.

Lydia'yı kurtarmak: Kızı için hızlandırma merkezi kurdu

Bu esnada baba olan Rohan Seth, kızının genetik bir hastalıkla doğmasının ardından Lydian Accelerator'ı kurdu. Seth, hızlandırma merkezinin hikayesini şöyle anlatıyor: 

 Yenidoğan kızımız kendiliğinden ortaya çıkan ve ömür boyu ciddi sakatlıklara neden olacak bir genetik hastalıkla dünyaya geldikten sonra, çığır açan kişiselleştirilmiş bir genetik tedavi üzerinde çalışmak için kar amacı gütmeyen bir araştırma hızlandırıcısı başlattık. Misyonumuz, bu platformu diğer çocuklar için ölçeklendirmek ve genetik hastalıkların uzun dönemli etkisine bir son vermektir.

Rohan Seth'in Lydia'yı kurtarmak isimli medium yazısında, hastalık sürecini ve hızlandırma merkezinin detaylarını inceleyebilirsiniz.  Özetleyecek olursak, Rohan Seth, bu proje ile genetik mutasyonları baskılayan Antisense Oligonucleotides teknolojisini kullanarak kişiselleştirilmiş ilaçlar üretmeyi planlıyor. Seth'in bu planı milyonlarca çocuğun derdine deva olabilir. 

Rohan Seth'in bu üzücü hikayesi, bizleri, kızı için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır bir baba portresi ile başbaşa bırakıyor. 2 yıldan fazla bir süredir Lydian Accelerator'a emek veren ve hala çalışmalarına devam eden Seth, son 1 yıldır vaktinin bir kısmını da Clubhouse'a ayırıyor. Google'ın ve daha önce ürettiği uygulamaların başarısı, şimdi de kendini Clubhouse'da gösteriyor. 

 

Clubhouse'un başarısının sırrı: Deneyim

Clubhouse'un başarısının sırrını öğrenmek için her iki kurucunun geçmişine baktığımızda, sadece dahiyane bir fikir bulmanın değil, silikon vadisinde devasa bir deneyimin de etkili olduğunu görüyoruz. İkili, yıllar boyunca sosyal ağlardan yatırım şirketlerine, teknoloji devlerinden kripto para borsalarına uzanan deneyimlerini, Clubhouse'ı inşa etmekte kullanıyor. Her iksi de daha önce sıfırdan kurdukları girişimleri, büyük şirketlere satmayı başardı. Böyle bakıldığında Clubhouse'un başarısız olma ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.