AngelList'in erken aşama girişimleri, 2020'nin 4.çeyreğinde parladı

2020'nin 4. çeyreğinde AngelList'in daha önce yatırım yaptığı 3 bin 449 girişimin yüzde 80'i fiyat artışı yaşadı.
AngelList'in erken aşama girişimleri, 2020'nin 4.çeyreğinde parladı

AngelList Venture verilerine göre 2020'nin dördüncü çeyreği, erken aşama startuplar için tarihsel anlamda en iyi dönem oldu. AngelList Venture Veri ekibinin, her ay erken aşama girişim piyasasının durumu hakkında kurum içinde değerlendirilmesi için bir rapor hazırladığını belirtelim.

Bu rapor, AngelList yatırımlarının değerleme dinamiklerine dayanıyor. Ekip, raporu oluşturmak için, en az 180 günlük bir şirketteki yatırımı, üç aylık bir dönem çerçevesinde izliyor ve şirkete ne olacağına dair tahminlerde bulunuyor.

AngelList Veri Bilimi direktörü Abe Othman, bu yıl paylaştığı blog yazıları ile erken aşama girişimlerdeki yatırımlara dair pek çok kez önemli bilgilendirmelerde bulundu. Othman, 2020'nin 2. çeyreğinin erken aşama girişimler için tarihsel bağlamda kötü geçtiğini aktarırken, 3. çeyrekte bu durumun telafi edileceği yönünde öngörülerini paylaşmıştı.

Othman'ın 3. çeyreğe yönelik öngörüleri gerçeğe dönüşürken, 2020'nin 4. çeyreğinde erken aşama girişimler, yatırım bakımından en iyi dönemlerine imza attı. AngelList'in yatırım yaptığı 3 bin 449 girişimin yüzde 80'i fiyat artışı yaşadı.

Verilerin metodolojisi

AngelList'in paylaştığı tablo, yatırım yaptığı girişimlerin her bir çeyrekte yaşadığı değer kazancı ve kaybını ortaya koyuyor. Değerleme değişiklikleri tipik olarak aralıklı olduğu için, AngelList, bu tabloda yatırımlarının çeyrek başlangıcından en az altı ay önce "olgunlaştığı" aktif girişimleri dikkate alıyor. 2020'nin 4. çeyreğinde bu kıstasa uyan 3 bin 449 girişim mevcut.

AngelList'in başlangıç takibi, AngelList Rolling Funds tarafından ilk defa yapılan yatırımların performansını da hesaba katıyor. AngelList'in yatırım yaptığı aktif girişimlerin sayısı zaman içinde artmaya devam ettiği için, her çeyrekte yükselen veya düşüş gösteren girişimlerin sayısında da bir artış gözlemlendiğini belirtelim. 

Bu bağlamda veriler, 2020'nin ilk üç çeyreğinde, yatırım faaliyetleri açısından çarpıcı bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Zira değerlemesi değişen girişimlerin sayısı, 2019'un 4. çeyreğinde gördüğümüz fiyat hareketlerinin zirve noktasından düşük kalıyor. Buna rağmen 2020'nin dördüncü çeyreği, fiyat yükselişleri ve genel aktivite için yeni bir zirve noktası belirledi.

AngelList'in paylaştığı verilere göre, dördüncü çeyrekte sadece rekor miktarda faaliyet gözlemlenirken, aynı zamanda bu faaliyetin gidişatı, erken aşama girişimler için AngelList tarihinin en olumlu tablosunu ortaya çıkarıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.